Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

japanisze

27 lipca 2012, 20:48

pawelczajka14 pisze:Witaj Japanisze aktualnie ślędzę twoją heroiczną walkę w poszukiwaniu optymalnej karmy dla twojej buldożynki.
To miłego śledzenia - ewolucja była nie z tej ziemi, by dopasować "tę jedyną" :lol:

Najbardziej, jak już wcześniej wspomniałam, sprawdził się trovet rrd - wiadomo, że nie jest to karma idealna (chyba takich nie ma), ale doskonale spełniła swoją funkcję - zmniejszyła niemalże do zera objawy alergii, a o to chodziło.
MariuszJ

27 lipca 2012, 21:57

Mam zapytanie .
Zabrałem psiaka ze schroniska.
Mieszaniec teriera rosyjskiego ok 1.5roku.
Jadł brita jagnięcinę z ryżem i kupa się ustabilizowała przybrał z 30-35kg w miesiąc na 1 worku 15kg.
Podawałem mu 3x dziennie po 175gr pies był i jest dość chudy ale nadrabia już mięśni.
Czy ilosc karmy jaką podaje jest wystarczająca? Prócz tego dostawał probiotyki na początku.
Jest mały problem pies ma straszne gazy wręcz nie do wytrzymania pod koniec worka juz tak nie smierdzialy ale były bardzo częste głośne i długie.

Czy pozostawić psa na tej karmie?
Czy poszukac czegoś innego.Dodam ,że zalezy mi tez by siersc zaczęła błyszcześ bo na bricie tego nie było.
Prosze o pomoc.Chciałbym by zamknąć się w 180zł za worek 15 kg.
dorota m

27 lipca 2012, 22:35

Z karm ktore w wiekszości przypadków się sprawdzaly to Brit Care ( lepiej strawny od Brita zwyklego) , Mera Dog , Markus Muhle , Bento Kronen. Plus dodatki na stawy, dobrze dodawać też do karmy omegany na poprawę sierści ( najlepiej olej rybi), można dodać też algi.
laurka93

27 lipca 2012, 23:39

Witam:) Mam dwa pytania i będę wdzięczna o odpowiedzi. Pierwsze dotyczy suchych karm, mianowicie obecnie karmię swojego 4 miesięcznego malamuta Boschem Junior Maxi, jednak ostatnio chodzi mi po głowie, aby zmienić go na Brita (Premium, nie Care), myślicie, że to dobry pomysł? Ewentualnie mogę kupić jeszcze Nutrę Nuggets, ogólnie interesują mnie nie drogie, ale składowo niezłe karmy.

I pytanie drugie dotyczy już karm mokrych. Otóż chciałabym zapytać czy warto kupować Gran Carno lub Bozitę ? Tak naprawdę to nie znam się na dokładnym analizowaniu składu i na tych wszystkich chwytach marketingowych w stylu ile mięsa w mięsie, dlatego proszę o fachową ocenę:)
tracershy

29 lipca 2012, 12:54

Jak namaczacie suchą karmę to ile dolewacie wody? Dolewać pół szklanki czy szklankę? Woda powinna być letnia czy bardziej ciepła? I czy jak karma spęcznieje i dobrze namoknie to czy odlać jej nadmiar? Kiedyś kilka razy namaczałem letnią przegotowaną wodą i po chwili ją odlewałem, ale psa jakoś to nie poruszało, więc może powinienem to robić inaczej :?
filodendron

29 lipca 2012, 14:17

tracershy pisze:Jak namaczacie suchą karmę to ile dolewacie wody? Dolewać pół szklanki czy szklankę? Woda powinna być letnia czy bardziej ciepła? I czy jak karma spęcznieje i dobrze namoknie to czy odlać jej nadmiar? Kiedyś kilka razy namaczałem letnią przegotowaną wodą i po chwili ją odlewałem, ale psa jakoś to nie poruszało, więc może powinienem to robić inaczej :?
Wydaje mi się, że trzeba tak dobrać ilość wody do dawki karmy tak, aby nie trzeba było odlewać nadmiaru. I chyba lepiej letnią wodą. Zarówno wysoka temperatura, jak i odlewanie wody, w której karma się moczyła, teoretycznie może spowodować jakieś straty w witaminach.
japanisze

29 lipca 2012, 14:26

filodendron pisze: Wydaje mi się, że trzeba tak dobrać ilość wody do dawki karmy tak, aby nie trzeba było odlewać nadmiaru. I chyba lepiej letnią wodą. Zarówno wysoka temperatura, jak i odlewanie wody, w której karma się moczyła, teoretycznie może spowodować jakieś straty w witaminach.
Ja tak właśnie robiłam z tych samych powodów :)
Awatar użytkownika
Robert A.

29 lipca 2012, 14:39

Zdecydowanie letnia woda i nie przesadzać z ilością wody,metodą prób i błędów uda się za 3 razem :wink:
barbarasz49

31 lipca 2012, 14:06

Czy Bewi -dog basic jest wartościową karmą dla 1,5 rocznej labradorki?
Awatar użytkownika
Robert A.

31 lipca 2012, 16:53

barbarasz 49-Usunąłem Twój post dotyczący Bewi Doga,bo temat byl już wielokrotnie opisywany.

Odpowiem tutaj,jest to karma niższej linii tego samego producenta co produkuje Belcando i Canido.
Przy czym Canido(nie mylić z Canidae!) to karma śmieciowa -dosłownie śmieciowa i nie powinna byc dopuszczona wg mnie do sprzedazy ,bo to odpady po produkcji Bewi Dog !!! .
Natomiast Bewi Dog Basic ma średnie opinie wśród karmiących tą karmą,atrakcyjna karma ze względu na cenę,ale powoduje częste biegunki u zdrowych psów po dłuższym podawaniu,składniki to niestety ,ale w większości resztki poprodukcyjne z karmy Belcando przynajmniej w basicu.
Jest jedna ciekawa i dobrze przyswajalna karma Bewi Dog -to linia Bewi Sport wysokobiałkowa i z dużą zawartością tłuszczu ta linia jest chwalona i ma zupełnie inny skład od zwykłego basica.
Jeśli np jesteś dzis zadowolona z tej karmy(bewi dog basic) to ewidentnie powinnaś zainwestować w dobrej jakosci suplementy ,bo z Bewi Dog Basic za dużo pies nie przyswoi-niestety.
Warto by było dołozyc do Belcando(25kg) to moje zdanie Belcando jest wartościowsze i to sporo,ale i cena jest wyższa.

http://www.krakvet.pl/belcando-dinner-25kg-p-6180.html
asiek1985

31 lipca 2012, 21:11

Jaką karmę dla alergiczki - buldoga francuskiego polecacie?
Rucia1

31 lipca 2012, 21:57

U mojego alergicznego ONKa świetnie sprawdziłsię Trovet RRD ( oczywiście za namową Roberta )
anulkac

31 lipca 2012, 22:56

Asiek a na co jest uczulony Twój bulek? Też mam alergicznego BF, więc pewnie coś doradzę .
Awatar użytkownika
Robert A.

01 sierpnia 2012, 10:32

Rucia1 pisze:U mojego alergicznego ONKa świetnie sprawdziłsię Trovet RRD ( oczywiście za namową Roberta )
Nie namawiam tylko doradzam :wink:
pawelczajka14

01 sierpnia 2012, 13:10

asiek1985 pisze:Jaką karmę dla alergiczki - buldoga francuskiego polecacie?
Spróbuj jakiejś karmy z prostym składem z własnego doświadczenia wiem,że karmy holistyczne są słabo przyswajane przez bulwy. Sam jestem właścicielem BF. Oczywiście jeśli Cię stać to zaiwestuj w Troveta z królikiem lub Wolfsbluta z Jagnięciną lub łososiem. Mnie osobiście przy 3 zwierzaków nie stać na tak drogie karmy. Z tańszych masz do wyboru Mera Dog Lamb &Rice lub Bento Kronen Lamb&Rice. Właśnie przyszła dzisiaj do mnie Mera Dog z Jagnięciną. Nie polecam Nutry Nuggets bo mocno uczulała moją Bulwę. Nutra Gold z łososiem lub Baraniną była średnio przyswajana przez mojego Briana. Oczywiście jest jeszcze ogrom innych karm lamb&Rice. Jednak zawierają np kukurydze albo tłuszcz z kurczaka w skladzie więc ich Ci nie zaproponowałem.
ODPOWIEDZ
  • Informacje