CHS a Royal Canin

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

09 sierpnia 2007, 09:03

moj lab po biomilu wygladał koszmarnie a kupy były nie do przyjecia.
goskaaa

22 sierpnia 2007, 18:27

Poważnie się zastanawiam nad przejściem na CHS puppy large breed, i jeśli mogę prosić na pw jakieś konkrety lub bardziej szczegółowe dane na temat tej karmy o ile ktoś takowe posiada, byłabym bardzo wdzięczna...
Pozdr.
Awatar użytkownika
raciborski11
Kontakt:

14 września 2007, 15:41

cze owczarz. Troszku się naczytałem twoich opinii na temat pokarmów które często się pojawiają w twoich wypowiedziach, mam tu na myśli ROYAL i CHICKEN SOUP . Ja sam mam owczarka niemieckiego ( 7 miesięcy) karmie ją od miesiąca ROYALEM GERMAN SHEPARD zrezygnowałem z pedigree ( po prostu nie wiedziałem co to za syf) teraz widać poprawę mam tu na myśli jej uporczywe drapanie się skączyło sierść mniej też wypada. To tyle jeśli chodzi o to widoczne gołym okiem. Na kondycje też nie narzeka. Może mógłbyś coś nieco napisać o tych dwóch karmach ale proszę po polsku, te wszystkie procenty , składy kalorie nic mi nie mówią. Zależy mi tylko na tym żeby była zdrowa i silna.
OWCZARZ

14 września 2007, 17:39

Ok. Powiem tak...jeśli chodzi o typowo Royala dla owczarkow to wielu hodowcow sobie chwali ta karme i nie narzeka. Ja postanowiłem ze nie bede karmił tym, ponieważ nie jest aż taka dobra, bardziej rozreklamowana. Zawiera składniki które nie są potrzebne psu, izolat białka sojowego naprzykład. Na zachodzie Royal Canin to karma ze średniej półki jakościowej, to u nas mają dobry marketing i przez lata właściwie poprzez marketing wysunęły się na czołowe pozycje u nas RC i Eukanuba.
Dobrze że teraz jest większy wybór karm i każdy może coś wybrać dla siebie.

Co do Chicken Soup powiem tak ostroznie gdyz zaraz znowu mi zarzuca ze reklamuje ta karme wiec powiem tak:

mam psa alergika, uczulony na pszenice bądź kukurydze. W CHS znalazłem karmę która nie ma kukurydzy ani pszenicy, ponadto zawiera 4 rodzaje mięsa, pre i probiotyki które wspaniale oddziaływują na organizm psa, poza tym pies moj niechetnie jadł inne karmy, dopiero w tej zasmakował...je z ochotą, alergii nie ma sladu wieć już 4 miesiąc nie zmieniam, bo uwazam ze karma jest z najwyzszej jakosciowo półki za bardzo przystępną cenę.
Zresztą u góry we wcześniejszym poście pisałem co przemawia na korzysc CHS w porownaniu z Royalem.Pozdrawiam.
Gość

14 września 2007, 22:15

Dlamnie a wlasciwie mojego psa tylko ROYAL a nie tam jakis CHS malo znany i w dodatku za oceanu.Mnie nie przekonasz do CHS OWCZARZ
OWCZARZ

14 września 2007, 22:26

Gosc ale ja nie mam zamiaru Cie przekonywac do CHS. Kazdy ma wolny wybor czym karmi psa :D Prosiła mnie tu osoba o zdanie więc wypowiedziałem, a reszta jest już w rękach właściciela psa. :)
Gość

16 września 2007, 15:17

owczarz jestes po jakiejs szkole zywienia zwierzat czy cos w tym stylu?
OWCZARZ

16 września 2007, 15:36

Gosc....jesli to była prowokacja to niezwykle nieudana :shock:

Bazuje tylko i wyłącznie na swoim doświadczeniu, jak i doświadczeniu hodowców z którymi mam kontakt, a zwłaszcza na praktyce mojego Ojca który przez wiele lat zajmował się hodowlą psów. :D
Awatar użytkownika
raciborski11
Kontakt:

17 września 2007, 08:11

dzięki owczarz ale masz racje decyzja należy do właściciela
Gość

17 września 2007, 09:53

Ja bym sie z Toba OWCZARZ nie zgodzil ze CHS jest karma robiona z dobrych produktow.Odpowiedz sobie sam produkcja karmy + transport z ameryki i kilogram tej karmy kosztuje u nas 10zl. Gdyby ta karma byla produkowana w europie to by byla tansza od brita.
OWCZARZ

17 września 2007, 11:43

Dyskusja juz była na temat cen karm z USA...to zupełnie inne realia ekonomiczne wiec nie masz co porownywac tego z Europą.

Mozesz mieć swoje zdanie na temat CHS, ja CI tego nie zabronie, choć nie jest ono oparte na zadnych argumentach merytorycznych. A zapewniam Cie ze w USA karma ta jest wyżej ceniona niż u nas swego czasu wychwalane pod niebiosa Eukanuba czy Royal :D

Zresztą jest bardzo dużo osób które chwalą sobie CHS, a Ty możesz mieć swoje zdanie, lecz nie każdy się musi z nim zgadzac.Pozdrawiam. :D

Zamieszcze rowniez wypowiedz GIZIU (mam nadzieje ze mi pozwoli) abys nie sadził ze tylko ja slepo bronię tej karmy. Jest on sceptykiem odnośnie suchych karm więc tym bardziej trzeba docenić jego wypowiedź:

"Tu akurat muszę stanąć w obronie Owczarza.
Akuratnie aż takim gorącym zwolennikiem karm nie jestem, ale uważam, że to naprawdę porządna karma za przyzwoite pieniądze. W USA też jest ceniona. Owczarz co prawda dużo o niej pisze, bo karma sie u niego sprawdza. Ja tylko żałuje, że nie ma energetycznej ale w lecie na pewno zastosuję. Cieszę się, że pojawiła się u nas energetyczna karma diamonda o przyzwoitym składzie i cenie.
pozdrawiam.
ps. jak bym miał wybierać po między CHS a np. Eukanubą czy royalem to bez wahania wybieram CHS"

I jeszcze dodam Gosc coś od siebie: mozesz sobie porownywać karmy z USA do europejskich masz do tego prawo, ale mając do wyboru, wybieram bez wahania te z USA, jeszcze długo te z EUropy nie dorównają jakością tym z USA. Więc same porównania trochę nie maja tu sensu.

Poza tym porównujesz cenowo do karm europejskich w Polsce a nie ogólnie Europie. Zbije Twoje argumenty odnosnie kosztow produkcji:

wejdz sobie obojetne do jakiego kolwiek sklepu internetowego w Czechach, zobaczysz że karmy są o wiele tańsze niż u nas te EUROPEJSKIE...np. Biomill kupisz taki sam jak u nas za 160 zł, u nas grubo ponad 200 zł.

Tak, że tylko u nas windują tak ceny do góry w Polsce, ale już w Czechach karmy są na dużo niższym poziomie cenowym. I wszystkie nie tylko Biomill, ale i Best CHoice, Eukanuba, Royal, itd.

Wiec porównaj sobie ceny z tymi w Europie a nie tymi w Polsce....Zobaczysz wtedy jak i jest faktyczny koszt wytworzenia karmy europejskiej...co wtedy też powiesz że jeśli np. Biomil kosztuje w Czechach na nasze 150-160 zł, to jest z marnej jakości mięsa????
Gość

17 września 2007, 12:49

A czy chcialbys jesc te amerykanskie kurczaki swego czasu byly u nas i byly o polowe tansze od naszych a czy zdrowsze :?: Amerykanie niezbyt dbaja o zdrowa zywnosc biznes to biznes
OWCZARZ

17 września 2007, 13:08

Jesli chodzi o zywnosc dla psa, to amerykanie dbają jak nikt inny w Europie o jakosc swoich produktów. Takie karmy jak Timberwolf, Chicken Soup, Canidae, California Natural, Innova Canine, Anmar...to naprawdę karmy najwyższej półki jesli chodzi o jakość i naprawdę nie ma co porównywać karm europejskich....które nawet nie zbliżają się jakością do powyższych :D

Zdania nie zmienię....a kurczaki które pochadzą od nas też są na róznych "dopalaczach".
Gość

17 września 2007, 13:40

Skoro sa te karmy takie dobre to dlaczego nima ich w ofercie krakvet :?: Moze ktos sie wypowie z krakvet :lol:
OWCZARZ

17 września 2007, 14:21

Niech się wypowie:) Krakvet nie sprowadza pewnie ze względu na koszty, ale dr Jarek już nieraz się wypowiadał niezwykle pochlebnie jesli chodzi o Chicken Soup jesli już pytasz o opinie Krakvetu.
Jeśli chcesz mogę Ci zacytować Jego wypowiedzi.

Aha i jeszcz jedno, firma ktora sprowadza karmę CHS bierze ją prosto od producenta, dlatego jest tak korzystna cena. Gdyby Krak-vet sprowadzał brało by w tym udział dużo pośredników, a co za tym idzie wywindowało by to cenę grubo ponad 200 zł na poziomie pewnie Orijena, więc nie mieli by dużo chętnych na zakup.TAk mi się wydaje.
ODPOWIEDZ
  • Informacje