CHS a Royal Canin

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

OWCZARZ

01 sierpnia 2007, 02:07

Porównanie Chicken Soup a Royal Canin:)

Zalety Chicken Soup w stosunku do Royala:

Chicken Soup ma moim zdaniem wiele zalet, których nie ma RC (który moim zdaniem jest przereklamowany i w znacznej mierze płaci się za markę i reklamę właśnie):

Chicken Soup
- nie zawiera pszenicy, kukurydzy ani soi (RC zwiera kukurydze, gluten kukurydziany a niektóre formuły również pszenice oraz izolaty białek sojowych … często powodujące alergie),
- zawiera sprecyzowane źródło tłuszczu np. tłuszcz kurczaka (RC ma w składzie tłuszcze zwierzęce – nie wiadomo jakie … ),
- zawiera kilka źródeł białek pochodzenia zwierzęcego w składzie np.: kurczaka, indyka, kaczkę, łososia i jajka …
- konserwowana jest naturalnie (Wit. E) a nie zawiera paskudztw typu BHA, BHT jak RC …
- zawiera dodatki typu siemię lniane, algi, wyciąg z juki, ziółka

Dodatkowo wersje mają najwyższą zawartość glukozaminy (1200 mg/kg) i chondroityny (400 mg/kg) spośród karm dostępnych na rynku.

No i cenowo wygląda przystępniej.
To wszystko tak na pierwszy rzut oka , nie zagłębiając się w szczegółową analizę która już wypada jeszcze korzystniej na rzecz CHS.

To tak z ciekawosci ten post dla zainteresowanych:)
goskaaa

01 sierpnia 2007, 22:01

wiesz od dawna planuję zakup tej karmy, ale niestety moja suka ma wrazliwą skórę- wet twierdzi ze to alergia, ale ja bym az tak nie dramatyzowała. No ale fakt faktem teraz jest na eukanubie dermatosis- bo ta karma wyklucza wszystko co uczula, niestety probowałam wrócic na acane salmon and potatos- zaczela sie drapac- podejzewam ze to ten gluten powoduje u niej swędzenie... i własnie sie zastanawiam czy skoro w tej karmie jest on wyeliminowany to moze moznaby spróbowac....
OWCZARZ

01 sierpnia 2007, 22:13

W zasadzie w karmie CHS nie ma raczej produktow ktore by mogly uczulac psa ale Eukanuba Dermatosis jest typową karmą na alergie i jesli jest na niej ok to ja bym nie zmienial:)
goskaaa

02 sierpnia 2007, 13:07

tak nie zmieniałbys... ja nie jestem zadowolona z tej karmy, tzn w kwestii alergii tak, ale pozatym, pies ma malo energii i matowieje w oczach i zamiast ksztalotwac sie ladna sylwetka, co mialomiejsce jak jadla acane puppy large breed, obrasta tluszczem mimo dopasowania ilosci... nie wiem dlaczego.... wolałabym cos ciekawszgo dla mojego 10 miesiecznego psa aktywnego na potęge ...
OWCZARZ

02 sierpnia 2007, 21:08

Sprobuj CHS, Eagle Pack lub Biomill.
goskaaa

03 sierpnia 2007, 08:46

biomill nie robi karm dla alergików, nad czym ubolewam, bo jest to jedna z niewielu karm za ktora bez wyrzutu płacę taka cenę- pies po niej wygladał wzorcowo, kupki wzorcowe, siersc błyszczaca energia super... ale zaczeły sie problemy z alergią... :(
goskaaa

03 sierpnia 2007, 08:49

aaa i co mnie wkurzylo w eukanubie dermatosisi- w składzie- tłuszcz... - nie wiadomo skąd?!?!?!? tak jest napisane na opakowaniu... zwróciłam na to uwage wetowi, tez był w szoku !!!!
dla porównania Acana (rybna) ma sprecyzowane dokładnie co i jak... w jakosć uzytych składników nie wnikam, moj pies dobrze na nią reagował, i uwazam ze odpowiada swojej cenie... ja kupuje za 145 -15 kg \(165 -rybna)
Awatar użytkownika
Robert A.

03 sierpnia 2007, 08:51

Super,ze karmilaś Biomilem,i masz dobre zdanie o nim.Zobacz skład Biomila z Jagnięciną,jest np bardzo mądry!!!
A jeżeli chodzi o ACANę to jestem pełen uznania dla tej SALMON&POTATO,I słyszałem dużo dobrego o tej karmie,mimo,ze u mnie ACANA ogólnie sie nie sprawdzila,to ta Salmon&potato jest super!
Ostatnio zmieniony 03 sierpnia 2007, 08:58 przez Robert A., łącznie zmieniany 1 raz.
goskaaa

03 sierpnia 2007, 08:58

ja nie wiem kiedy ty ironizujesz a kiedy nie ;)
Awatar użytkownika
Robert A.

03 sierpnia 2007, 09:00

Teraz napisałem całkowitą prawdę,bez żartów.
Zobacz Biomila z Jagnięcina.Poczytaj sklad.
gacek1

03 sierpnia 2007, 09:32

nie mam nic do Biomilla - uważam , że jest to bardzo sobra karma z troche wygorowana cena- ale nie rozumiem czemu robicie z niej Super Premium skoro sam producent podaje ze jest to karma Premium ....
http://www.biomill.ch/en/index.php?content=dogs_range
goska

03 sierpnia 2007, 09:39

ryż, jagnięcina (min. 16%), tłuszcze zwierzęce, pulpa z buraka cukrowego, dehydratyzowana ryba, siemię lniane, drożdże piwne, sól, minerały, frukto-oligosacharydy, lecytyna (0,2%), pirofosforan sodowy, ekstrakt nagietka lekarskiego, ekstrakt z małż oraz 1000 mg/kg tauryny (BENTOKRONEN)

Jagnięcina, ryż, proteiny ziemniaczane , tłuszcz roślinny oraz zwierzęcy, proteiny pochodzenia roślinnego, ryba oraz olej rybi ,pulpa buraczana, oligosacharydy, drożdże, DL-metionina, minerały, witaminy, pierwiastki śladowe. (BIOMILL)

Oba te składy są bardzo ciekawe jezeli chodzi o psy tendencjami do alergii... duzy plus dla BENTO - mają podzial dla młodych psów w karmie l&r co żadko która firma stosuje...

dlaczego uwazam karmę Biomill za superpremium- po obeserwcji jak działa na mojego psa. :)
goska

03 sierpnia 2007, 09:43

sorki biomill tez ma juniora sensible ale w ofercie krakvetu go nie widziałam :)
gacek1

03 sierpnia 2007, 09:52

goska - nie chodzi mi o to ze Ty mowiac o karmie ktora Ci odpowiada mowisz ze jest suuuper bo to jest dla mnie zrozumiałe :) tez tak robie ;)
Mnie chodzi o tych którzy na siłe klasyfikują karmy według klasyfikacji która tak naprawde nie istnieje
Awatar użytkownika
Robert A.

03 sierpnia 2007, 10:53

Na forum ,nie damy rady wszystkiego wytłumaczyć,znam autorytety w dzidzinie żywienia zwierząt które,karmią min Biomilem i trzeba komuś zaufać,a bardziej ufam osobom po SGGW niz opisom na opakowaniach!!!
ODPOWIEDZ
  • Informacje