Chicken Soup - relacja!

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

goskaaa

09 lutego 2008, 11:30

Jakieś 2,5 tygodnia temu zdecydowałam się spróbować z moją suką która jest alergiczką i od 8 miesięcy żarła tylko karmy dla alergików ( Eukanuba Dermatosis), karmy Chicken Soup, adult large breed. Jako że drugi pies od zawsze jest na NN i nie narzekam, jakoś się przemogłam i po raz drugi postanowiałam zaufać Diamondowi :)
I póki co nie zawiodłam się, po 2,5 tyg, gdy przestawiłam ją w 3 dni, niestety poprzednia karma została pożarta przez chwilowego lokatora ;) tylko przez pierwsze 3 dni kupy były luźne i spore, i trochę bąków okrutnych. Ale szybko się to unormowało a nawet powiem nigdy nie było tak wzorcowych wypróżnień!!! Pies się nie drapie ( co dla mnie ważne) nie ma nawrotów alergii, czyli nic jej nie wywołuje raczej z żarcia! Ma dużo energii, sierść cały czas piękna i błyszcząca! Jedyny minus to średnio chętnie ją je, ale to moze być też spowodowane tym że siedzi z innymi domowonikami w domu i możliwe że ją podkarmiają, do czego oczywiście nikt się nie przyzna.
Co mi się w tej karmie podoba- 4 rodzaje mięsa - w tym aż 3 pierwsze skłądniki to włąsnie mięso!!! Ponad 40% białka pochodzi własnie z mięsa, gdy w przeciętnych karmach to jest max 25%. Zadnych kukurydz, pszenic i innych tanich wypełniaczy :) I naprawdę dobra jakość za śmieszne pieniądze bo ponad 15 kg tej karmy kosztuje 140 zł, a 16,72 kg kosztuje - 159 :) Ja mam tylko nadzieje że nadal będzie nam ta karma służyła i nie wiem czy i inne psy na nią nie przejdą!
Gość

09 lutego 2008, 15:09

Ja sam nie karmilem ta karma, ale sklad ma faktycznie bardzo dobry, i znam osoby karmiace CHicekn Soup i sa bardzo zadowolone. Jedyne co mnie dziwie to...cena - niska. Karma ta moglby kosztowac okolo 200zl, a moze nawet ponad 200, a i tak bylaby warta polecenia.
goskaaa

09 lutego 2008, 15:14

Zgadzam się z Tobą, cena jest wręcz śmieszna- nie żebym narzekała ;) Ja również jej spróbować postanowiłam po obserwacjach psów znajomych :)
Awatar użytkownika
Estera
Kontakt:

11 lutego 2008, 21:34

Zastanawia mnie jak szczeniaki rosną na ChS?
Czy ktoś odchował miot na niej?
Ładnie pieski rosną? Pisałam już gdzieś, że "zaraz" będę miała szczeniaka, wprawdzie już podrostka, bo 4 m-ce ma i zastanawiam się między Acaną a Chickenem właśnie...
goskaaa

12 lutego 2008, 10:13

Ja nie wiem, ale koleżanka wkrótce robi krycie swojej suki i cały miot jak i suke w ciązy będzie właśnie tą karmą skarmiała...
asher

20 lutego 2008, 09:57

goskaaa, gdzie można poczytać o tej karmie i ewentualnie ją kupić? Krakvecie jej nie znalazłam, na stronie dystrybutora firmy Diamond też nie...
Z tego co piszesz warto się zainteresować, zresztą ostanio polecano mi ją zamiast Nutry Gold, którą karmię.
Będę wdzięczna za namiary, jeśli regulamin nie pozwala wkleić linka do postu to poproszę na priw ;)
ATA

20 lutego 2008, 14:05

Poszło :wink:
asher

21 lutego 2008, 15:46

Dzięki dziewczyny :D
Z tego co widzę nie ma wersji z jagnięciną... Póki co zostanemy więc przy Nutrze Gold. Ale faktycznie ChS to karma warta rozważenia :)
Awatar użytkownika
gasparo

21 lutego 2008, 19:41

Szkoda tylko, że nie ma próbek lub małych opakowań!!!
My próbowalismy przestawić na nią 4 miesięcznego szczeniaka - nie wyszło, dostał bardzo silnej biegunki i musieliśmy zmienić karmę. No i zostaliśmy z prawie pełnym workiem.
Pieski w schronisku się ucieszyły, mój portfel trochę mniej.

Ale karma faktycznie ciekawa. To była osobnicza reakcja mojego psiaka.
Za jakieś 6 miesięcy bedziemy przechodzić na "adult" i być może spróbujemy jeszcze raz z CHS, ale przydałyby się małe opakowania, żebym znów nie została z workiem karmy!!!
Awatar użytkownika
michau

30 marca 2008, 16:57

Czytając te forum dowiedziałem się o Chicken Soup.
Wasze oceny tej karmy, porównanie ich z innymi oraz bardzo przystępna cena skłoniły mnie od 'poczęstowania nią' ;) mojego 7 miesięcznego wtedy Labradora.

Wcześniej psiak jadł Royal Canin. Najpierw Maxi potem w wersji dla Labków Vet Size Nutrition. I miał się dobrze.

Przejście na ChS chyba jednak nie było najlepszym wyborem. Przede wszystkim mam wrażenie, że Labek je ChS mniej chętnie (choć nigdy nie był żarłokiem). Na początku myślałem, że mi się biedak zagłodzi, ale o dziwo swoją linię trzyma. Może jest to efekt większej zawartości mięsa w karmie i nie potrzebuje jeść więcej?

Po drugie przez pierwsze 2-3 tygodnie miał nie uformowany stolec :( I jak tu sprzątać po nim? ;)
Zmieniło się to dopiero po podaniu kości. Najpierw cielęcej, potem wołowej.

Trzeci minus dla ChS to gazy. Na Royalu jakby ich w ogóle nie było, a na ChS kilka w ciągu dnia :( Może mu łosoś albo kaczka nie pasuje?

W związku z taką reakcją moje psa, mam do takie pytania:
  • Karma przyszła do mnie w marcu a termin ważności był do maja. Czy mogło mieć to wpływ? Może karma już straciła swoje właściwości?
  • Granulki karmy są w miarę suche, podczas gdy RC był raczej tłustawy. Tak samo wnętrze worka. Czy tak powinno być w ChS?
  • Zastanawiam się co powinienem zrobić teraz. Nie chcę wracać do RC. Czy powinienem spróbować ChS raz jeszcze? Mógłbym kupić teraz worek 8 kg, może wtedy karma będzie świeższa (teraz kończy się 15 kg worek)
    Myślałem też o zmianie karmy na Diamond Naturals tego samego producenta. Jakie są Wasze opinie o tej karmie?
Pozdrawiam i będę wdzięczny za sugestie.
Awatar użytkownika
Robert A.

31 marca 2008, 07:30

Według mnie ,psiakowi zestaw holistyczny nie bardzo przypadł do gustu.Po worku 15 kg już można śmiało stwierdzić,że karma pasuje lub nie(nie chodzi o kaprys psa,tylko o tolerancję poszczególnych składników)
śmiało mozesz przejść na Diamondsa Naturals.Oczywiscie dopytaj wcześniej o datę karmy.
W Twoim przypadku nie ma sensu kupować już CHS,najzwyczajniej w świecie coś psiakowi nie pasuje i tyle.Takie sytuacje często mają miejsce i to przy teoretycznie najlepszych nawet karmach.Data nie miala wpływu na opisane wcześniej sytuacje.Przy gorszej dacie,najpierw tracą jakośc witaminy,a tu nie oto akurat chodziło.
Pozdrawiam Robert i psiaki. :)
Awatar użytkownika
michau

02 kwietnia 2008, 11:07

Dzięki za odpowiedź.

Wydawało mi się, że była jeszcze odpowiedź od ATA - znikła czy mi się zdawało? :?

Prawdopodobnie kupię jeden mały worek Diamonds Naturals Lamb&Rice. Trochę się łamię z tym jeszcze, bo Labek się do ChS jakby przyzwyczaił. Z jedzeniem już nie grymasi. Może specyfika karmy holistycznej potrzebowała łagodniejszego przejścia hmm nie wiem.

Nie chciałbym po prostu psiakowi robić kolejnych rewolucji jedzeniowych. Mam nadzieję, że trafię z karmą tym razem.

Czy mógłbyś mi Robercie napisać jeszcze jaką jakościowo karmą jest Diamonds Naturals? Może wiesz czym się różni od Nutra Nuggets tego samego producenta?
Awatar użytkownika
Robert A.

02 kwietnia 2008, 15:15

Minimalnie lepiej dobrane składniki ma Diamonds Naturals,ale naprawdę nie jest to wielka różnica.Nutra Nuggets jest natomiast bardziej znana.W jakimś sensie Diamonds Natirals byl raczej bardziej nastawiony na rynek USA,niż na Europę.
goskaaa

02 kwietnia 2008, 19:58

Michau moja suka też średnio chętnie jadła CHSa, ale za to świetnie przyswajała więc było ok.
Ja myślę że nie zrobisz psu rewolucji odstawiając karmę która mu nie służy, nawet bym to zrobiła szybciej niż w tydzień, powiedzmy 2-3 dni...
Awatar użytkownika
michau

04 kwietnia 2008, 09:17

goskaaa pisze:Michau moja suka też średnio chętnie jadła CHSa, ale za to świetnie przyswajała więc było ok.
Ja myślę że nie zrobisz psu rewolucji odstawiając karmę która mu nie służy, nawet bym to zrobiła szybciej niż w tydzień, powiedzmy 2-3 dni...
Zobaczymy jak będzie mu służył Diamond Nat. Wczoraj zamówiłem małe opakowanie Large Breed Puppy.
Jest na jagniecinie. Przez tel. pracownik sklepu powiedział, że jest lepiej przyswajana niż mięso z kurczaka. Mój psiak nigdy nie jadł mięska z baranka :o bo RC był na kurakach.
Sam jestem ciekawy jak zareaguje.

Jeśli chodzi o ChS to Labek chyba się przyzwyczaił, bo dużo jej teraz wcina. Ale jak już pisałem wcześniej pierwsze 3 tygodnie to stolec miał nieuformowany.
Teraz dostaje od czasu do czasu surowe kości a to pomaga na utwardzenie ;)

Będę mądrzejszy za kilka dni jak przejdziemy na Diamonda.
Napiszę jaka była reakcja :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje