Chicken Soup - relacja!

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
patrilla

17 kwietnia 2008, 18:39

suka wcina 3 worek wielki CHS dla szczeniaków ras dużych wygląda extra! ładnie sie najada porcje sa mały bąków nie ma co jest szokiem :)
Koty też sa na light i to pierwsza karma, która je naprawdę odchudziła :D
Awatar użytkownika
michau

07 maja 2008, 15:32

Podzielę się z wami moimi spostrzeżeniami nt Diamond Naturals
Kupiłem tę karmę jako alternatywe dla Chicken Soup. ChS jest zachwalany ze względu na dobry skład oraz dietę holistyczną. Mojemu psu jednak nie służyła - rozwolnienie, gazy...
Na Diamond Naturals wszystko jest ok. Pies je chętnie, brak rozwolnienia i gazów. Choć kupy wydają mi się większe niż po Royal Canin, który mój Labek jadł przez pierwsze miesiące swojego życia.
Suma sumarum jestem zadowolony z tej karmy. Dodatkowo cena jest bardzo przystępna. Myślę, że na tej karmie mój pies zostanie do końca wieku szczenięcego. Potem może spróbuje z Taste of the wild. Na razie nie chce mu robić zmian, bo zbyt częste chyba są niezdrowe. Jeszcze mi się psiak rozpaskudzi.

Moje pytanie do znawców ;) – jak sądzicie, jaka jest jakość karmy Diamond Naturals w porównaniu do np. Royala, Acany, ChS?
bulwa

19 maja 2008, 16:28

Od Royala napewno lepsza dla mnie to karma raczej nizszej jakosci
Acana podobna do Chs dobra karma - chwalilem sobie ale po 5 worach 15kg nabraly smakowej niecheci a ChS ciutke lepsza od Diamonda ale znowu niektore pieski potrafia miecz uczulenia (zawiera mase dodatkow jak np borowka)
cetnarsiu

11 czerwca 2008, 22:32

Ja właśnie zamówiłam próbki z e-karmy chs i diamonda dla szceniaków dużtch ras. Przysłali mi za darmo po 4,8 kg z każdej w próbkach więc spokojnie zobacze co psu pasuje bardziej. Od małego był na nutro choice ale ostatnio tak jakby słabiej do miski go ciągnie, poza tym te karmy może mniej znane ale składowo jak dla mnie lepsze nawet od nutro. No i nie ma tu wypełniaczy typu kukurydza czy pszenica, które często uczulają. Ale w praktyce sie okaże... :)
cetnarsiu

11 czerwca 2008, 22:44

Tylko zastanawia mnie jedno w e-karmie skład diamonda dla duzych szczeniąt to:

Baranina, suszone jajko, mączka z baraniny, pełny niełuskany ryż brązowy, kasza perłowa, ryż biały, tłuszcz z kurczaka (konserwowany witaminą E), pulpa buraczana, naturalny zapach, siemię lniane, mączka z mięsa ryb, drożdże browarnicze, tłuszcz z łososia (źródło DHA), tiamina, L-karnityna, biotyna, kwas foliowy, wszystkie witaminy i minerały w formie chelatowej zalecane przez AAFCO w żywieniu psów.

Skład tej samej karmy na oryginalnej stronie to:

Lamb, lamb meal, egg product, cracked pearled barley, millet, ground rice, chicken fat (preserved with mixed tocopherols), potato protein, oatmeal, potatoes, tomato pomace, flaxseed, natural flavor, salmon oil (source of DHA), ocean fish meal, potassium chloride, choline chloride, dried chicory root, kelp, carrots, peas, apples, tomatoes, blueberries, spinach, dried skim milk, cranberry powder, rosemary extract, parsley flake, yucca schidigera extract, L-Carnitine, Enterococcus faecieum, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces cerevesiae fermentation solubles, dried Aspergillus oryzae fermentation extract, vitamin E supplement, iron proteinate, zinc proteinate, copper proteinate, ferrous sulfate, zinc sulfate, copper sulfate, potassium iodide, thiamine mononitrate, manganese proteinate, manganous oxide, ascorbic acid, vitamin A supplement, biotin, calcium pantothenate, manganese sulfate, sodium selenite, pyridoxine hydrochloride (vitamin B6), vitamin B12 supplement, riboflavin, vitamin D supplement, folic acid.

więc coś tu nie tak, wiem że czasem polskie tłumaczenia składów odbiegają od normy,ale żeby nie podać miedzy innymi tego:carrots, peas, apples, tomatoes, blueberries, spinach, dried skim milk, cranberry powder, rosemary extract, parsley flake, yucca schidigera extract, L-Carnitine, Enterococcus faecieum, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces cerevesiae fermentation solubles, dried Aspergillus oryzae fermentation extract. w takim przypadku skład jest bardzo zbliżony do holistycznej chs.

Jakby ktos miał jakieś info na ten temat byłabym wdzieczna
Awatar użytkownika
michau

12 czerwca 2008, 13:16

Ale to chyba tylko na plus dla Diamonda co?

Nie czytałem składu na opakowaniu. Z ciekawości sprawdzę jak wrócę.
Ponadto e-karma w ChS pisze ze ileś tam mają punktów kontrolnych, a Diamondzie jest tak samo, ale o tym nie piszą...

Możesz zawsze napisać do e-karmy - dość sprawnie kontaktują się z klientami. Są też obecni na forum dogomani. :idea:

Jak się czegoś dowiesz to daj znać.
cetnarsiu

16 czerwca 2008, 14:34

Witam,
skład diamonda właściwy to ten w języku polskim, ponoć na stronie amerykańskiego producenta musi byc błąd.
ODPOWIEDZ
  • Informacje