Karma dla psa we własnym wykonaniu
Czy wiecie jak zrobic samemu pełnowartościową karmę dla psa? Chce urozmaicić mojemu piesku jadłospis bo jest strasznym niejadkiem czy macie jakies pomysły
- marzenna79
- Kontakt:
Kupujesz świeżutką wątróbkę, obojetnie:wolowa, wieprzowa, drobiowa...
Kroisz na male kawaleczki, kladziesz na blasze wylozonej folia aluminiowa, czy papierem do pieczenia i pieczesz w piekarniku w ok. 180 stopniach do momentu, az kawalki beda wysuszone i chrupiace, ale uwaga, zeby nie przypalic !!!
Mozna je dosyc dlugo przechowywac, pachna apetycznie i z powodzeniem mozna stosowac jako nagrody np. podczas cwiczen.
Kroisz na male kawaleczki, kladziesz na blasze wylozonej folia aluminiowa, czy papierem do pieczenia i pieczesz w piekarniku w ok. 180 stopniach do momentu, az kawalki beda wysuszone i chrupiace, ale uwaga, zeby nie przypalic !!!
Mozna je dosyc dlugo przechowywac, pachna apetycznie i z powodzeniem mozna stosowac jako nagrody np. podczas cwiczen.
O ile to Ci pomoże upichcić coś swojemu pieskowi to podaję proporcje zbilansowania jedzonka gotowanego które często podają hodowcy
1/3 mięso najlepiej drobiowe, ale może być każde na które pies nie jest uczulony (gotowane lub surowe jeśli jest przebadane)
1/3 warzywa - bez cebuli, kapusty, buraków
1/3 ryż jako wypełniacz
można dodać jogurt naturalny
do tego dawka witamin dla piesków dostosowana dla danego przypadku i ew, Arthroflex - smacznego!
1/3 mięso najlepiej drobiowe, ale może być każde na które pies nie jest uczulony (gotowane lub surowe jeśli jest przebadane)
1/3 warzywa - bez cebuli, kapusty, buraków
1/3 ryż jako wypełniacz
można dodać jogurt naturalny
do tego dawka witamin dla piesków dostosowana dla danego przypadku i ew, Arthroflex - smacznego!
- marzenna79
- Kontakt:
Gazy to sprawa indywidualna, Sukuś może tolerować, a Twoje pieski mogą bączyć albo na odwrót.wisnia pisze:Marzennka mam pytanko - jak po tej wątróbce jest z bąkami, bo po gotowanej to u mnie jest gazownia Czytałam właśnie że to jest super na nagrody, ale boję się spróbować. No i ile tego dziennie można dać? Pozdrawiam!
A ile dziennie ???
No, na pewno nie kilogram. ;p
To tak w symbolicznych ilościach raczej podawać, jako nagródki przy ćwiczeniach.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Ja słyszałam że jeśli pies jest niejatkiem albo znudziła mu się karma to można dolać do suchej karmy jodurtu lub miodu.(ja nie muszcze tago stosować bo moje psiaki kochają Brita )
Ciekawy ten przepis na wątróbkowe smaczki i łatwy do wykonania.
Ile mniej - więcj potrzeba czasu, by wątróbka w piekarniku zrobiła się chrupiąca i wysuszona?
Ile mniej - więcj potrzeba czasu, by wątróbka w piekarniku zrobiła się chrupiąca i wysuszona?
Gdyby to była prawda to w lecznicach sprzedawano by słoik miodu zamiast kropelek/obróżek.Roma1950 pisze:Robert a ja słyszałam,że dobrze jest dać psu 1 łyżeczkę miodu lipowego dziennie to odstrasza kleszcze.Zaczyna działać po miesiącu od rozpoczęcia podawania
Barf - inaczej surowa dieta. Podobno bardzo zdrowa, naturalna.
Więcej tutaj:
http://www.dziech.pnet.pl/barf.htm
Więcej tutaj:
http://www.dziech.pnet.pl/barf.htm
-
- Informacje
-