Czym karmić 5. miesięcznego szczeniaka

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Robert A.

16 października 2008, 22:49

Zawsze masz prawo sie nie zgodzić Maxymi :wink: ,lepszy prawdziwy sprzeciw niż sztuczne lukrowanie :D
Pozdrawiam serdecznie,i cieszę się,że zabrałeś głos ,bo juz myslałem,że dział żywienie śpi snem jesienno-zimowym :)
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

17 października 2008, 12:18

I takie podejście właśnie mi się podoba Robert :D Możemy mieć inne poglądy, możemy się spierać, podawać swoje argumenty, ale bez obrażania i z wzajemnym szacunkiem :D Wtedy ktoś może z takiej konstruktywnej wymiany poglądów wysnuć własne wnioski :D
Bardzo chętnie zabieram głos, gdy mam coś do powiedzenia i kiedy mam czas, bo czasami trzeba sporo się napisać, by dobrze wytłumaczyć problem :D Zrobi się jeszcze zimniej, to zacznie się ruch na forum :wink: oby tylko dyskusje były konstruktywne :D
Pozdrawiam Cię kolego i cóż nie dajmy zasnąć ludziom na forum :wink:
Sila
Kontakt:

17 października 2008, 18:54

Robert A. pisze:Punkty 1,2,3,4, Maxymi doradzil b.dobrze :D

Natomiast Dorota Sumińska nie jest żadnym autorytetem w dziedzinie żywienia zwierząt juz raz kiedys na tym forum pisałem o jej wiedzy,jak doradzała żeby podawac mleko psom!!!! :evil: Ma bardzo wiele wpadek i żadnego wykształcenia w tym kierunku,mówię oczywiscie o żywieniu zwierząt.
Pozdrawiam.
Mój ojciec słyszał jak mówiła w radiu że psom można dawać kości z kurcząt :evil: I że niby jak się będzie od szczeniaka dawało to będzie ok, ale starszych psów już nie można nauczyć.

I teraz jak mnie nie ma w domu to mój starszy daje Sili kości ... :evil:

Mówiła też jak karcić psa- walnąć pomiędzy uszy :!: bicie psa niczego nie rozwiązuje..

W dzisiejszym świcie jest za dużo "ekspertów" człowiek sam nei wie kogo słuchać.. :roll:
ursa81

17 października 2008, 19:01

Sila pisze:
Robert A. pisze:Punkty 1,2,3,4, Maxymi doradzil b.dobrze :D

Natomiast Dorota Sumińska nie jest żadnym autorytetem w dziedzinie żywienia zwierząt juz raz kiedys na tym forum pisałem o jej wiedzy,jak doradzała żeby podawac mleko psom!!!! :evil: Ma bardzo wiele wpadek i żadnego wykształcenia w tym kierunku,mówię oczywiscie o żywieniu zwierząt.
Pozdrawiam.
Mój ojciec słyszał jak mówiła w radiu że psom można dawać kości z kurcząt :evil: I że niby jak się będzie od szczeniaka dawało to będzie ok, ale starszych psów już nie można nauczyć.

I teraz jak mnie nie ma w domu to mój starszy daje Sili kości ... :evil:

Mówiła też jak karcić psa- walnąć pomiędzy uszy :!: bicie psa niczego nie rozwiązuje..

W dzisiejszym świcie jest za dużo "ekspertów" człowiek sam nei wie kogo słuchać.. :roll:
1. Mleko można podawać psom o ile jest dobrze tolerowane - identycznie jak w przypadku ludzi.

2. Mięso wraz z kośćmi można podawać, również drobiowe ale tylko surowe.

3. Niech mi kaktus na środku czoła wyrośnie jeśli Pani Sumińska kazała walić psa między uszy.
Awatar użytkownika
Robert A.

17 października 2008, 19:10

Ludzie opanujcie się z tymi koscmi z kurczaka,to przecież prawie wyrok dla psa,o przebicie jelit nie trudno :evil:
Nie trzeba być ekspertem żywienia wystarczy trochę pomysleć :wink:
No wreszcie forum odżyło :)
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

17 października 2008, 20:56

Mój ojciec słyszał jak mówiła w radiu że psom można dawać kości z kurcząt I że niby jak się będzie od szczeniaka dawało to będzie ok, ale starszych psów już nie można nauczyć.
To źle słyszał, bo nigdy tak nie powiedziała odnośnie kości z kurcząt :!: Zawsze była im przeciwna, tak samo jak kościom wieprzowym. Cytuję Ci jej wypowiedź:
Na temat kości jest bardzo wiele teorii: dawać czy nie dawać i ewentualnie jakie dawać. Oczywiście dawać. Na pewno nie drobiowe i wieprzowe. Kości drobiowe łamią się, tworząc "ostrza" mogące uszkodzić jelita, a kości wieprzowe są bardzo tłuste i ciężkostrawne. Najlepsze są kości cielęce. Aby pies odpowiednio jadł kości i umiał z nich korzystać, trzeba go tego przyuczyć już od początku. Szczenięciu należy podawać kości na tyle duże, aby nie mogło ich połknąć. Nie należy robić zbyt długich przerw w ich podawaniu, ponieważ przewód pokarmowy psa musi być dostosowany i przygotowany na ich przyjmowanie. Trzeba pamiętać, że kość również jest posiłkiem, a więc podając ją odpowiednio zmniejszamy danie podstawowe. Kości - ale pozbawione mięsa - można podawać także wtedy, kiedy pies żywiony jest gotową suchą karmą.
Ode mnie Ci poradzę, że jak dajesz psu kości, to do suchej karmy dodaj dwie łyżeczki oleju, wtedy pies nie będzie miał zaparć.
Swoją drogą podejrzewam Sila, że specjalnie prowokujesz, by wywołać konflikt :( Bo z tym:
Mówiła też jak karcić psa-walnąć pomiędzy uszy :!:
to już całkiem przegiełaś :!:
Na przyszłość radzę dokładnie słuchać wypowiedzi innych, by nie powtarzać wyssanych z palca bzdur.
Pozdrawiam serdecznie mimo wszystko :!:
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

17 października 2008, 21:30

Sila jeszcze to od Pani Sumińskiej na temat kości:
(...) Nie wolno tylko zapominać, żę kości to bardzo kaloryczny posiłek, dlatego podajemy je dwa, trzy razy w tygodniu w niewielkich ilościach.
ursa81 a to odnośnie mięsa o którym wspomniałaś:
Często spotykam się z pytaniem, jakie mięso należy podawać psu. Mówiąc "mięso", myślimy o tkance mięśniowej, którą lubią ludzie, jednak dla psa najbardziej wartościowe jest mięso zawierające dużo tkanki łącznej, chrząstek. Jeżeli pies nie jest uczulony na żaden gatunek mięsa, dobrze, jeśli podajemy różne jego gatunki. Wołowina: i surowa, i gotowana, najlepsza jest głowizna, łata wołowa, gicz wołowa. Konina: najlepiej surowa, również klasy drugiej, czyli te same części co w przypadku wołowiny. Baranina: surowa i gotowana, najlepiej części wymienione wcześniej. Mięso drobiowe zawsze podajemy gotowane. Podroby mogą zawierać zarówno te najlepsze, jak i najgorsze składniki, dlatego najbezpieczniej wybierać cielęce, i podawać gotowane. Warto także dawać psu kostki i chrząstki cielęce, które są niezastąpionym źródłem minerałów i składników budujących chrząstkę, co jest niesłychanie ważne w okresie wzrostu psa.
Mam nadzieję, że w/w informacje okażą się przydatne.
Sila
Kontakt:

20 października 2008, 12:42

maxymi pisze:
Mój ojciec słyszał jak mówiła w radiu że psom można dawać kości z kurcząt I że niby jak się będzie od szczeniaka dawało to będzie ok, ale starszych psów już nie można nauczyć.
To źle słyszał, bo nigdy tak nie powiedziała odnośnie kości z kurcząt :!: Zawsze była im przeciwna, tak samo jak kościom wieprzowym. Cytuję Ci jej wypowiedź:
Na temat kości jest bardzo wiele teorii: dawać czy nie dawać i ewentualnie jakie dawać. Oczywiście dawać. Na pewno nie drobiowe i wieprzowe. Kości drobiowe łamią się, tworząc "ostrza" mogące uszkodzić jelita, a kości wieprzowe są bardzo tłuste i ciężkostrawne. Najlepsze są kości cielęce. Aby pies odpowiednio jadł kości i umiał z nich korzystać, trzeba go tego przyuczyć już od początku. Szczenięciu należy podawać kości na tyle duże, aby nie mogło ich połknąć. Nie należy robić zbyt długich przerw w ich podawaniu, ponieważ przewód pokarmowy psa musi być dostosowany i przygotowany na ich przyjmowanie. Trzeba pamiętać, że kość również jest posiłkiem, a więc podając ją odpowiednio zmniejszamy danie podstawowe. Kości - ale pozbawione mięsa - można podawać także wtedy, kiedy pies żywiony jest gotową suchą karmą.
Ode mnie Ci poradzę, że jak dajesz psu kości, to do suchej karmy dodaj dwie łyżeczki oleju, wtedy pies nie będzie miał zaparć.
Swoją drogą podejrzewam Sila, że specjalnie prowokujesz, by wywołać konflikt :( Bo z tym:
Mówiła też jak karcić psa-walnąć pomiędzy uszy :!:

to już całkiem przegiełaś :!:
Na przyszłość radzę dokładnie słuchać wypowiedzi innych, by nie powtarzać wyssanych z palca bzdur.
Pozdrawiam serdecznie mimo wszystko
:!:
Życzę powodzenia z takim podejściem do ludzi. Ja tylko powtarzam co mi ojciec powiedział , co rzekomo mówiła ta kobieta. Thnx za miłe słowa. Widać nie każdy rozumie to znaczy "usłyszeć" i że to słowo wcale nie oznacza ZMYŚLIĆ!

Bye!
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

21 października 2008, 12:02

Życzę powodzenia z takim podejściem do ludzi. Ja tylko powtarzam co mi ojciec powiedział , co rzekomo mówiła ta kobieta. Thnx za miłe słowa. Widać nie każdy rozumie to znaczy "usłyszeć" i że to słowo wcale nie oznacza ZMYŚLIĆ!
W tym wypadku akurat, jestem przekonany, że Twój tato nie usłyszał całej wypowiedzi i dlatego wyszła z tego bzdura :( Inaczej mówiąc, źle usłyszeć, a potem jeszcze powtarzać, to tak samo jak zmyślić. Postaw się Sila w Jej sytuacji. Jak można wkładać komuś w usta coś, czego nigdy nie powiedział :?:
Gdybym miał złe podejście do ludzi, to bym tylko "ochrzaniał" za bzdury, które wypisują o innych, a przecież załączyłem całą jej wypowiedź o kościach.
Już się więc nie bocz i nie strzelaj focha :D Przejdźmy nad tym do porządku dziannego :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Robert A.

22 października 2008, 07:37

Swoją drogą P.Sumińska jest osobą kontrowersyjną i stąd te nasze niezgodności co do treści wypowiedzi :)
Pozdrawiam.
ursa81

22 października 2008, 08:45

W pierwszych dwóch punktach nie pisałam tego co uważa Pani doktor Sumińska za słuszne. Napisałam to co ja uważam za słuszne.

Co do tego aby mięso drobiowe podawać zawsze gotowane i do wątpliwej przydatności tej wskazówki proszę podyskutować z BARFowcami, którzy karmią psy wyłącznie surowizną.
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

22 października 2008, 19:55

Co do tego aby mięso drobiowe podawać zawsze gotowane i do wątpliwej przydatności tej wskazówki proszę podyskutować z BARFowcami, którzy karmią psy wyłącznie surowizną.
Nawet nie zamierzam, bo to... by nie pisać dosadnie :evil: Kiedyś wypowiadał się na ten temat dr Jarek, Robert A. i inni, których warto słuchać i ja w pełni się z tym zgadzam co zostało powiedziane. Drób powszechnie uważany jest za "brudne mięso", które zawsze należy gotować :!: Na szczęście większość nie stosuje się do rad BARFowców, szczególnie w czasach ptasiej grypy i chwała im za to :D :!:
Awatar użytkownika
Robert A.

23 października 2008, 07:38

Forum żywienia,skupia przede wszystkim osoby karmiące karmami suchymi,ale nie tylko.
Wielokrotnie podkreślałem,ze jestem zwolennikiem karmienia psów i kotów karmami suchymi-profesjonalnymi.
Nie zgadzam się i nigdy nie zgodzę co do tematu kości z kurczaka i nie ważne czy gotowane czy świeże,jest to świadome balansowanie na cienkiej linie i ryzykowanie zdrowiem,a nawet życiem psów!!!!!:evil:
Co do samego Barfa to mam mieszane uczucia tak jak barfowcy nie popieraja karm suchych ale to normalne(inny obóz) :)
Pozdrawiam.
ursa81

23 października 2008, 18:50

Nie podaję zbyt dużo surowizny ale nie ze względu na obawę przebicia jelita psa kością drobiową, a ze względu na to, że nie mam dostępu do ekologicznego mięsa. Surowe mięso i kości można psom podawać ale faktycznie lepiej tego nie robić jeśli ma się wątpliwości, nie wie się dokładnie jakie, jakiemu psu, z czym i kiedy oraz w jakich okolicznościach i pod jakim warunkiem.

Pan Jarek postępowałby nielogicznie, gdyby na forum Krakvetu propagował inny styl żywienia niż gotowe karmy. To chyba oczywiste, że jest zwolennikiem karm przemysłowych i nie chodzi mi o to, że nie pisze prawdy!

Na pewno nie jest dobrym rozwiązaniem skarmianie psa dużą ilością surowego mięsa ze sklepu, zwłaszcza oparcie diety na drobiu. Hormony i antybiotyki, które może zawierać mięso (chociaż teoretycznie nie powinno) w większej części ulegają dezaktywacji podczas obróbki termicznej i z tego powodu lepiej je gotować, a nie ze względu na ptasią grypę, salmonellę czy ostre kości. Kości z gotowanego czy pieczonego kurczaka podawać nie wolno ale to już wszyscy wiemy.
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

24 października 2008, 14:37

...Hormony i antybiotyki, które może zawierać mięso (chociaż teoretycznie nie powinno) w większej części ulegają dezaktywacji podczas obróbki termicznej i z tego powodu lepiej je gotować, a nie ze względu na ptasią grypę, salmonellę czy ostre kości.
Przemyśl dokładnie co napisałaś, bo widzę, że tak chcesz udowodnić swoją rację, że tracisz resztki zdrowego rozsądku :evil: :!:
Przecież te hormony i antybiotyki, to przy ptasiej grypie i salmonelli,pikuś. A wmawianie ludziom, że karmienie surowymi kośćmi z drobiu, czy surowym mięsem z drobiu jest bezpieczne, to totalna nieodpowiedzialność :!: Kości drobiowe, czy surowe, czy gotowene, czy pieczone, czy duszone i jeszcze Bóg wie jak zrobione, są tak samo niebezpieczne i nie wolno podawać ich psom :!: Amen :!:
ODPOWIEDZ
  • Informacje