Różowe podniebienie i dolna warga

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Fila

15 listopada 2006, 20:21

Jakieś dwa tygodnie temu zuważyliśmy u naszego prawie 3-letniego fila, że brzeg dolnej wargi stał się różowy(taki jak wewnątrz jamy ustnej), a wcześniej był czarny - pies ma czarną maskę. Początkowo myśleliśmy, że może nam się tylko wydaje, ale dziś okazało się, że jego podniebienie również zrobiło się różowe(wcześniej było ciemne - prawie czarne).
Czy to może być oznaką jakiejś choroby czy niedoborów witamin/minerałów?
Dodam, że pies karmiony jest suchą karmą Eukanuba z małym dodatkiem zywego mięska". Poza tym zachowuje się normalnie, tzn. ma humor, jest skory do zabawy, ma apetyt(dobrze je i pije) i cieszy się ze spacerów.
Proszę o informacje - czy taka zmiana koloru coś oznacz, czy jest to normalne?
Awatar użytkownika
kaasia
Kontakt:

15 listopada 2006, 22:34

Fila pisze:(...) Dodam, że pies karmiony jest suchą karmą Eukanuba z małym dodatkiem zywego mięska". (...)
Przepraszam, że nie w temacie, ale zafascynowało mnie to. Jakiego rodzaju ŻYWE mięsko podajesz psu? :lol:
Awatar użytkownika
Atylka
Kontakt:

16 listopada 2006, 10:00

Witam :)

Słyszałam, że niektóre pieski z wiekiem zmieniają barwę (odbarwienie) skóry pyska i nosa. U niektórych psów zdarza się na przykład odbarwienie nosa, z ciemnego na różowy :).

Przepraszam (Fila bez urazy :wink: ), ale jeżeli chodzi o to "żywe" mięsko to od razu nasuwa mi się na myśl dowcip: - Jasiu co żujesz?
- Mięsko
- A skąd masz?
- Samo przypełzło. Hi, hi
:wink:
Pozdrawiam
Fila

16 listopada 2006, 16:22

Nie obrażam się, ani nie urażam, ja nie z tych:) "Żywa mięsko" tzn. po prostu mięsko prawdziwe, a nie z saszetki. Po prostu dodajemy mu troszkę ugotowanego mięska do każdej porcji chrupek(suchej karmy) bo inaczek wać pan nie ruszy jedzonka:(

A tak na poważnie, proszę jak ktoś wie czy te odbarwienia na podniebieniu i wardze coś oznaczają złego to niech napisze.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 listopada 2006, 08:57

jeżeli są to odbarwienia bez wyraźnych procesów chorobowych to nie jest nic poważnego, a jak rzeczywiście są to nietypowe odbarwienia dobrze byłoby aby na taką skórę rzucił okiem lekarz
Fila

18 listopada 2006, 11:31

Nie ma żadnych objawów chorobowych, tzn. żadnych grudek, zaczerwień, wysypek, ran etc. po prostu obwódka dolnej wargo jest teraz w kolorze nabłonka wewnętrznej części jamy ustnej (różowy) i podniebienie również zrobiło się różowe. Ale na wszelki wypadek udamy się do weterynarza, żeby być pewnym, ze wszystko jest w porządku.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 listopada 2006, 12:50

raczej wszystko w porządku będzie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje