Dzień dobry,
Mój piesek to skrzyżowanie jamnika i Jack Russel. Ma 16 lat i ogólnie jest w dobrej kondycji. Pół roku temu miał czyszczone zęby pod narkoza. od paru dni krwawi z pyska. musi go to tez to bolec bo strasznie piszczy i ucieka jak chce mu zajrzeć do pyska. Je, pije, siku i stolec są w porządku. dużo śpi no ale ma już swoje lata więc potrzebuje więcej wypoczynku. Nie śmierdzi mu z pyska. miał zapalenie dziąseł jakieś 8 miesięcy temu, leczone antybiotykiem i dlatego potem miał czyszczone zęby. co to może być? znowu zapalenie?
Krwawienie z dziąseł
Witam. Mam pytanie czy zapalenie dziąsła u psa w wieku 15 lat mogło przyczynić się do jego śmierci? Poczuł się źle ,suwal się na nogach ,pojechałam z nim do weterynarza okazało się ,że ma ropień na dziasle ale po lekach zaczął jeść,wstał i normalnie chodził tyle że był taki trochę zimny cały czas, po czym po paru dniach znowu zaczął tracić równowagę i zaczął odchodzić , nie wiem czy to mogło być spowodowane tym ropniem czy to po prostu starość....
Dzień dobry,
Zapalenie dziąseł oraz zły stan zębów tj. Duża ilość kamienia nazębnego (w którym jest dużo bakterii) mogą doprowadzić do stanów zapalnych w innych narządach organizmu. Bakterie z jamy ustnej mogą wędrować do np. Serca i nerek.
Żeby ustalić przyczynę zgonu potrzebne jest wykonanie sekcji zwłok. Starszy piesek oprócz chorych dziąseł, mógł mieć inne niezdiagnozowane choroby przewlekłe, które doprowadziły do jego śmierci.
Pozdrawiam,
Vet4u
Zapalenie dziąseł oraz zły stan zębów tj. Duża ilość kamienia nazębnego (w którym jest dużo bakterii) mogą doprowadzić do stanów zapalnych w innych narządach organizmu. Bakterie z jamy ustnej mogą wędrować do np. Serca i nerek.
Żeby ustalić przyczynę zgonu potrzebne jest wykonanie sekcji zwłok. Starszy piesek oprócz chorych dziąseł, mógł mieć inne niezdiagnozowane choroby przewlekłe, które doprowadziły do jego śmierci.
Pozdrawiam,
Vet4u