REZONANS POMOCNY W WYKRYCIU ALERGII U PSA????

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

OWCZARZ

23 sierpnia 2007, 15:02

Mam pytanie, słyszałem gdzieś że jest nowa metoda wykrycia na co pies jest uczulony podczas badania rezonansem magnetycznym???? Cyz to prawda, czy bujda??? Jesli prawda gdzie mozna zrobic psu taki rezonans?
NOVA_62
Kontakt:

23 sierpnia 2007, 17:31

Jestem alergikiem od lat. z tego co mi wiadomo, rezonans m. , sluzy do odczulania, a nie wykrywania alergii, ja nie korzystalam z tego sposobu "leczenia", ale moi znajomi tak , placili kilka lat temu za odczulenie na 1 alergen 50zl., mialo dzialac pol roku. nadal maja alergie. alergia to sprawa skaplikowana, na jedna rzecz przechodzi samo, na inna sie uczula,, jedno jest pewne w alergi pokarmowej lepiej unikac konserwantow, sztucznych barwnikow,itp. mozna psu wykonac testy na alergie, w lecznicy wet., ale tez nie daja pewnosci.z alergia trzeba sie po prostu zaprzyjaznic i nauczyc zyc. jesli zalezy ci na wykryciu co uczula psa, musisz zaufac jakiemus weterynarzowi i bacznie obserwowac psa, nie mozesz ciagle zmieniac karmy, bo nigdy nie dowiesz sie ,co psa uczula, moze zacznij gotowac i bardzo powoli wprowadzaj nowe skladniki do diety psa.bacznie obserwujac jego reakcje na przyklad na mieso wolowe.jesli bedzie ok. wprowadz za kilka dni kurczaka .itd. ,itd.
OWCZARZ

23 sierpnia 2007, 19:01

Ja nie pytalem o odczulanie bo jest to zawodne kazdym sposobem z tego co sie orientuje, tylko pytałem czy to mozliwe aby rezonansem wykryć przyczynę alergii pokarmowej na co pies jest uczulony, gdyż spotkałem się z wypowiedziami osób które podobno w ten sposób badały psa i podobno jak mówie:) wykryto na co pies jest uczulony.
Moze Pan Jarek nam tu pomoze rozstrzygnac to kwestie?
NOVA_62
Kontakt:

23 sierpnia 2007, 21:31

zasugerowalam sie i napisalam za Toba rezonans magnetyczny, ale mysle ,ze chodzi Ci o bio-rezonans.
OWCZARZ

23 sierpnia 2007, 21:45

Nie wiem ja slyszalem o rezonansie ale moze faktycznie chodzilo o bio rezonans.Wiesz cos o tym?
Gość

23 sierpnia 2007, 23:11

oglaszaja sie w prawie kazdej gazecie krakowskiej" leczenie alergii itp. pomoc w zerwaniu z naloglie tytoniowym", jeden punkt jest w prokocimiu. mozesz zadzwonic i wypytac o szczegoly.nova_62
OWCZARZ

23 sierpnia 2007, 23:37

Ale mnie nie chodzi o leczenie tylko slyszalem ze mozna w niektorych gab.weterynaryjnych zdiagnozowac rezonansem na co pies uczulony.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 sierpnia 2007, 00:27

można także diagnozować na odległość jak Kaszpirowski czasami od nas tego ludzie wymagają przez telefon i aż mi się ciśnie na usta : adin, dwa, tri, cietyrie. To jakaś bzdura.
OWCZARZ

24 sierpnia 2007, 00:44

ok. Chcialem wiedziec, bo slyszalem nawet mam dokladny adres w Warszawie gdzie podobno robia taki rezonans w celu wykrycia alergii ale tez nie chce mi sie w to wierzyc za bardzo aby to było skuteczne.
goskaaa

24 sierpnia 2007, 08:10

to i ja zabiore głos skoro sama poinformowałam o tym rezonansie ...
Sama nie wiem na ile jest to prawdą, moze i to jakis zbieg okolicznosci, no ale fakt faktem koleżanka ma amstafa ktory cierpiał ponad rok na alergię pokarmową, nie mogli zlokalizowac na co, kombinowali z karmami itd... no i zrobiła im wetka ten rezonans i rzekomo odkryto przyczyne alergii ... czy to zabieg marketingowy ktory zgrał się akurat z doborem odpowiedniej karmy i ustąpieniem objawów alergii... nie wiem, znajoma jest przekonana ze to dzięki temu... ja jak zwykle jestem sceptykiem, bo gdyby to bylo takie proste to i ludzka alergia niebyłaby problemem...
NOVA_62
Kontakt:

24 sierpnia 2007, 09:02

Bardzo sie ciesze, ze pan doktor zabral glos w tej dyskusji. zawsze martwi mnie fakt, gdy ktos rezygnuje z leczenia, szukajac pomocy u roznych bioterapeutow=naciagaczy. leczenie konwencjonalne jest nieraz dlugotrwale i zmudne, ale przynosi efekty.na temat alergii najwiecej dowiedziec sie mozesz w szpitalu na skawinskiej, maja tam odpowiednie materialy , ulotki edukacyjne, prowadza tez szkolke dla alergikow i ich opiekunow.
OWCZARZ

24 sierpnia 2007, 09:10

Nova 62 ale Ty sobie dorabiasz teorie wiec Ci wyjasnie.
Tak moj pies jest alergikiem i po wielu trudach i probach nieraz bardz kosztownych metodą prób i błędów, dietą eliminacyjną doszedłem do tego co go uczula, jest to kukurydza bądź pszenica. Teraz jest na karmie bez tych składników i jest ok. Więc nie chodzi o to że nie leczylem go, poprostu chciałem sprawdzić czy jest jakaś metoda, którą można łatwo ustalić na 100% na co jest uczulony, bo zarówno testy skórne jak i z krwii nie są miarodajne do końca.

Ale nie sugeruj że nie chcę leczyć psa, tylko szukam jakiś alternatyw tanich, bo tylko ja wiem ile mnie kosztowało nerwów, czasu i pieniędzy, przez ile karm przeszedłem zanim doszedłem do tego co go uczula i tej właściwej karmy.
NOVA_62
Kontakt:

24 sierpnia 2007, 09:23

Owczarz, ja dobrze wiem, ze leczysz swojego psa i wiem ze udalo Ci sie dobrac karme ktora mu sluzy, chodzilo mi o to zebys nie odchodzil od tego leczenia i nie dal sie naciagac , na zadne bio sztuczki,ani ty, ani inni, ktorzy zagladaja na to forum.
OWCZARZ

24 sierpnia 2007, 09:28

Narazie u mojego psa po stosowaniu tej karmy objawy alergii ustapiły wiec leczenie na ten czas zakonczone i ani nie miałem zamiaru odchodzic od czegokolwiek na rzecz jakis tam rzeczy bio- itd.

Poprostu uslyszalem ze za pomoca rezonansu magnetycznego mozna ustalic przyczyne alergii, a rezonans to badanie pomocne np. u ludzi w diagnostyce bardziej skuteczne niz usg, więc pomyslalem że moze warto sprobowac. No ale coz okazało sie to nieprawda.

Ale mam swoj rozum i nigdy nie zawierzyl bym psa jakimś tam badaniom bio- itp. szarlatanom.
goskaaa

24 sierpnia 2007, 09:45

Aby drgania alergenu weszły w rezonans, w ciele pacjenta musi istnieć engram alergii - ślad pamięci powstały pod wpływem oddziaływań impulsów biofizycznych. Powstaje on prawdopodobnie w wyniku odziedziczonych dyspozycji i powtarzanego kontaktu z substancją, która w jakiś sposób podrażnia organizm.
Dopiero oddziaływanie tego engramu alergii powoduje, że owa substancja staje się alergenem dla danego człowieka. Engram pozostaje nieaktywny, dopóki nie ma kontaktu z alergenem, jednak natychmiast aktywizuje się z chwilą zetknięcia się z częstotliwością drgań alergenu.

tu troche na ten temat od profesjonalistów ;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje