Witajcie, proszę o pomoc. Mam suczkę i psa owczarki niemieckie, 7lat, brat i siostra. Śpią razem, jednak problem występuje tylko u suczki. Co jakiś czas widze jak się męczy i podgryza sobie tylne łapki, raz czy dwa razy do roku widzimy też u niej wygryzione plamę w siersci do skóry, jakby coś jej nie dawało spokoju. Jedzą to samo, karmę i kości, jednak psu nic nie dolega. Są szczepione raz w roku na wściekliznę i mają na sobie obroże foresto.
Proszę o wskazówkę co może być problemem.
Gryzienie łap
-
Cześć! Moim zdaniem problem może leżeć w alergii albo nietolerancji na składniki karmy. Czasem psy różnie reagują na te same składniki. Proponuję, żebyś spróbował zmienić karmę na taką hipoalergiczną i obserwował, czy jest poprawa
. Może też być problem dermatologiczny, np. grzybica czy świerzbowiec – warto odwiedzić weterynarza
.
Foresto jest świetną ochroną, ale nie eliminuje wszystkich pasożytów
. Może warto zrobić badanie na obecność pcheł albo innych robaków? Sprawdź też, czy w domu nie ma kurzu albo chemikaliów, które mogą ją uczulać. Powodzenia! 

Foresto jest świetną ochroną, ale nie eliminuje wszystkich pasożytów

Witam,
Możliwe, że piesek ma reakcję alergiczną, jednak żeby zdiagnozować jej przyczynę warto byłoby udać się do lekarza weterynarii specjalizującego się w dermatologii.
Przyczyn jest wiele i mogą z czasem pogłębiać reakcje.
Pozdrawiam serdecznie,
Vet4u
Możliwe, że piesek ma reakcję alergiczną, jednak żeby zdiagnozować jej przyczynę warto byłoby udać się do lekarza weterynarii specjalizującego się w dermatologii.
Przyczyn jest wiele i mogą z czasem pogłębiać reakcje.
Pozdrawiam serdecznie,
Vet4u
Witam. Podępnę się pod ten temat.
Moja 5 letnia sunia od czerwca zeszłego roku. do chwili obecnej liże poduszki przednich łapek. Chodziłam do weterynarza, stosowałyśmy różne zalecone badania i środki przez długi czas, niestety bez skutku. Po obudzeniu i gdy tylko nie śpi zaraz liże przednie łapki. Sprawa trwa już prawie rok.
Mam pytanie: czy możliwe jest żeby w obecnej chwili było to lizanie nawykowe? A jeżeli tak to jak ją tego oduczyć?
Ma białe łapki, na stopkach brązowe od lizania, brzydko to wygląda...
Moja 5 letnia sunia od czerwca zeszłego roku. do chwili obecnej liże poduszki przednich łapek. Chodziłam do weterynarza, stosowałyśmy różne zalecone badania i środki przez długi czas, niestety bez skutku. Po obudzeniu i gdy tylko nie śpi zaraz liże przednie łapki. Sprawa trwa już prawie rok.
Mam pytanie: czy możliwe jest żeby w obecnej chwili było to lizanie nawykowe? A jeżeli tak to jak ją tego oduczyć?
Ma białe łapki, na stopkach brązowe od lizania, brzydko to wygląda...

Witam,nilo pisze: ↑07 marca 2025, 02:33Witam. Podępnę się pod ten temat.
Ma białe łapki, na stopkach brązowe od lizania, brzydko to wygląda...![]()
Może warto zasięgnąć rady behawiorysty, ponieważ mogło to już stać się nawykowe dla psa.
Jednak warto też zwrócić uwagę na to czy nie występuje jakaś alergia, która mogłaby wywoływać taką reakcje.
Pozdrawiam serdecznie,
Vet4u
-
- Informacje
-