charakter psa

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

czacza

14 lutego 2006, 10:38

mam 7 tyg szczenie briarda, jest to mój pierwszy rasowy pies. Mam pytanie kiedy i jak rozpoznaje się charakter psa, tzn. czy będzie odważny i dobrze strzegł swojej rodziny, chodzi o to żeby niczego się niebał i nikogo. Był najmniejszy z miotu i najcichszy, ale z charakterem tak twierdzili hodowcy. Obecnie niby się nie boi, ale jak odkurzałam i próbowałam się do niego zbliżyć ze szczotką to chował się, aż wlazł za łóżko, potem wyszedł i się interesował, ale nie podjął zabawy i nie zaszczekał. Gdzie można dowiedzieć się o podstawowych dobrych, szkoleniach?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 lutego 2006, 22:58

dobry treser już w takim wieku wiele ci powie o charakterze psa.
Gość

17 lutego 2006, 08:57

czacza pisze:mam 7 tyg szczenie briarda, jest to mój pierwszy rasowy pies. Mam pytanie kiedy i jak rozpoznaje się charakter psa, tzn. czy będzie odważny i dobrze strzegł swojej rodziny, chodzi o to żeby niczego się niebał i nikogo. Był najmniejszy z miotu i najcichszy, ale z charakterem tak twierdzili hodowcy. Obecnie niby się nie boi, ale jak odkurzałam i próbowałam się do niego zbliżyć ze szczotką to chował się, aż wlazł za łóżko, potem wyszedł i się interesował, ale nie podjął zabawy i nie zaszczekał. Gdzie można dowiedzieć się o podstawowych dobrych, szkoleniach?
Trzeba było odkurzacz włączyć i zostawić tak, żeby mały się sam z nim oswoił, sam do niego podszedł.
To, że szczeniak się wystraszył odkurzacza to nie jest jeszcze, w tym wieku, nic niepokojącego - najważniejsze jest jak szybko radzi sobie ze strachem tj. po jakim czasie podszedł do odkurzacza i czy w ogóle podszedł.
Teraz powinnaś go socjalizowac tj. pokazać różne urządzenia, ludzi, ruch uliczny, inne psy (jak zakończy kwarantannę), żeby pies w przyszłości był przygotowany prawie na każdą sytuację.
Gość

08 września 2006, 21:39

profesjonalną tresure z psem mozna rozpaczą gdy pies skonczy 3 miesiace tak postępuję odpowiedziialni treserzy.
Pastylka
Kontakt:

10 września 2006, 00:24

Szczeniaka mozna zapisac do psiego przedszkola.
Gość

03 listopada 2006, 09:58

Anonymous pisze:profesjonalną tresure z psem mozna rozpaczą gdy pies skonczy 3 miesiace tak postępuję odpowiedziialni treserzy.
Popieram najwczesniej w wieku 3 miesiecy.
ODPOWIEDZ
  • Informacje