Chodzenie na smyczy
mój psiak co prawda chodzi juz na smyczy ale podczas kazdego spaceru zaczyna bardzo ją gryźć juz pare smyczy rozwalił jak zrobić żeby jej nie gryzł i chodził przy nodze????
Prawdopodobnie uczysz chodzić psa przy nodze bez nałożonego kagańca. Jeśli będzie w kagańcu to wówczas nie będzie miał możliwości jej ugryżć. Ponadto musisz oswoić go ze smyczą, kagańcem i innym sprzętem tresurowym tak aby używanie go pies nie traktował go jak środków przymusu (kara), lecz jak coś naturalnego.
CZESC.mojej malej dobermance smycz nie przeszkadzala przy chodzeniu, ale nie moglam sie zatrzymywac na dluzej niz 3 minuty,odrazy smycz byla przegryziona,kaganiec nie pomagal,bo wtedy non stop ocierala sie o mnie ,o krzaki,o co sie dalo byle go zedrzec z pyszczka,koszmar a nie spacer.trzecia smycz kupilam metalowa,taki cienki lancuszek,teraz pieknie spaceruje przy nodze,juz sie przekonala ze gryzienie smyczy nic nie daje.
najlepszy jest plastikowy,mozna go dezinfekowac i nie marznie zima,w materialowym pies nie moze swobodnie dyszec jak pobiega, a skorzany sie deformuje pod wplywem wilgoci.
Kaganiec i kolczatka źle wpływa na zwierzaki, takie jest moje zdanie. Pies powinien chcieć iść na spacer i pan jest od tego, żeby mu to wpoić.
Może ta zasada dotyczy niektórych ras, np bokserów na pewno dotyczy. Bokser i tresura - źle mi się to kojarzy, on musi to robic z własnej woli i trzeba go zachęcić. Mój np. lubi jak coś się dzieje i tym można go zmotywować do prawidłowego zachowania. I... pies rozumie, że idziemy np. do sklepu, czy nad rzekę. Jak chce iść to pójdzie, no moze czasami trzeba go zachęcić na początku, ale dalej jest ok.
Może ta zasada dotyczy niektórych ras, np bokserów na pewno dotyczy. Bokser i tresura - źle mi się to kojarzy, on musi to robic z własnej woli i trzeba go zachęcić. Mój np. lubi jak coś się dzieje i tym można go zmotywować do prawidłowego zachowania. I... pies rozumie, że idziemy np. do sklepu, czy nad rzekę. Jak chce iść to pójdzie, no moze czasami trzeba go zachęcić na początku, ale dalej jest ok.
-
- Informacje
-