Skakanie podczas zabawy.

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Anka000

21 stycznia 2012, 18:56

Mam problem. Otóż zauważyłam, że podczas zwyczajnych spacerów z psem jest on spokojny, ładnie chodzi i nawet jak go spuszczę ze smyczy jest ok. Jednak, kiedy postanawiam wziąć zabawki na dwór i się z nią pobawić zaczyna jej odbijać. Rzucam jej, biegnie po zabawkę przybiega i zadowolona na mnie skacze.. Albo kiedy podnoszę zabawkę z ziemi od razu czuję jak na mnie zboku skacze, dlatego biorę ją jak nie patrzy... Efekt jest taki, że się denerwuję, chociaż wiem, że nie powinnam i przestaję się z nią bawić. Zaczęłam ubierać specjalne ubrania na te nasze zabawy, bo te codziennie mi niszczyła i mi było szkoda. Jednak i tak nie jest fajnie chodzić przy ludziach cała w błocie :| Dodam, że mam owczarka niemieckiego, więc to nie jest też mały pies. Próbowałam się odwracać kiedy skacze i w ogóle się nie ruszać, tak jak gdzieś wyczytywałam. I owszem pies, wtedy przestaje skakać, ale co z tego, skoro znowu jak rzucę mu patyk i do mnie podbiegnie sytuacja się powtarza.. Nawet jak się odwrócę, to i tak przynajmniej raz na mnie skoczy. Doradźcie, co mogę zrobić. :wink:
Seiti

21 stycznia 2012, 19:24

A Twój pies zna podstawowe komendy? Kiedy skacze to możesz kazać psu usiąść, w nagrodę rzucić piłkę tzn przybiega do Ciebie i np ma usiąść, na komendę "puść" czy "zostaw" oddać aport ciągle siedząc- w nagrodę rzucasz psiakowi zabawkę.
Awatar użytkownika
Dardamell

21 stycznia 2012, 19:32

...
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2013, 12:33 przez Dardamell, łącznie zmieniany 1 raz.
Anka000

21 stycznia 2012, 19:57

Tak, pies zna podstawowe komendy. Skorzystam z obu rad, mam nadzieję, że wkrótce nasze zabawy będą wyglądały normalnie :)
SleepingSun

22 stycznia 2012, 19:34

albo nie podnoś od razu wysoko, tylko weź w rękę przy ziemi, każ psu siąść i rzuć (z niskiej pozycji). Potem możesz zwiększać wysokość. Pies skacze bo chce jak najszybciej dostać zabawkę. Jeśli już skoczy mówisz KONIEC i zabawka idzie do kieszeni. Wyciągasz znowu za 2 minuty i dajesz psu szansę się dobrze zachować. Jeśli znów skoczy - nici z rzucania --> kieszeń. W końcu zrozumie, że jeśli chce żebyś rzuciła mu zabawkę to musi być grzeczny (nie skakać, albo siedzieć to już Ty ustalasz)
ODPOWIEDZ
  • Informacje