Mam 9 tygodniową suni rasy PBGV:)
Niestety, malutka boi sie obcych psów:(
Właściwie, to boi się chyba raczej ich szczekania, bo gdy raz na spacerze spotkałyśmy Westika, który nie szczekał, to najpierw okazała strach i chciała uciec, ale potem chętnie zaczęła się z nim bawić.
Jak mogę pomóc małej? Czy moliwe, że lęk z czasem sam minie?
Strach przed szczekaniem:(
Kiedy piesek zaczyna uciekać, bądź inaczej reagować na inne psy ty musisz to zignorować; nie brać suni na ręce, nie uspokajać jej, ponieważ utwierdzasz ją w przekonaniu, że ona robi dobrze.
Jeśli nie będziesz reagować na jej zachowanie z czasem jej strach powinien się zmniejszyć.
Jeśli nie będziesz reagować na jej zachowanie z czasem jej strach powinien się zmniejszyć.
Nie bardzo wiem jaką rasę posiadasz może jestem trochę z tyłu ale te literki nic mi nie mówią mniejsza z tym tu zgadzam sie z wypowiedzią Aglo nie wolno reagować na takie zachowanie psa to samo przejdzie i staraj sie zabierać ja w towarzystwo psów mniejszych od niej żeby poczuła sie pewna siebie i powoli wprowadzaj ja w świat większych psów jak juz oswoi sie z mniejszymi od siebie nic na siłe bo sie zrazi powoli i cierpliwie do celu .Petit pisze:Mam 9 tygodniową suni rasy PBGV:)
Niestety, malutka boi sie obcych psów:(
Właściwie, to boi się chyba raczej ich szczekania, bo gdy raz na spacerze spotkałyśmy Westika, który nie szczekał, to najpierw okazała strach i chciała uciec, ale potem chętnie zaczęła się z nim bawić.
Jak mogę pomóc małej? Czy moliwe, że lęk z czasem sam minie?
Dziękuję za odpowiedź, moja sunia jest rasy Petit Basset Griffon Vendeen
Jest już starsza, robiłam tak jak radziliście i strach minął.
Boi się jeszcze tylko czasem psow wielkości labradora, ale tu się jej nie dziwię, zresztą, to już nie jest typowy strach, tylko okazanie uległości:)
Jest już starsza, robiłam tak jak radziliście i strach minął.
Boi się jeszcze tylko czasem psow wielkości labradora, ale tu się jej nie dziwię, zresztą, to już nie jest typowy strach, tylko okazanie uległości:)
-
- Informacje
-