SZCZENIAK BOKSER- PODGRYZA DZIECI

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

beatek32
Kontakt:

11 kwietnia 2006, 22:05

Witam . Bardzo prosze o pomoc wszystkich którzy mają wiedze albo doświadczenie . Mam 9 tygodniową suczkę boksera . Jest mądrym w miare posłusznym pieskiem . Niestey nie potrafie oduczyc ją latania za dziecmi i podgryzania ich nóżek . Dzieci sa w wieku 2,3 i 7 lat . Nie rozumieją ze mają się nie bac i nie uciekac . Kiedy sunia latała za mężem i za mną oduczyliśmy jej tego . Teraz możemy koło niej skakac , biegac i nie rusza jej to , pobiegnie za nami ale nigdy nie kłapie zębami i nie warczy , dzieciom nie odpuści , czasem dość mocno ugryzie albo głosno warczy. Dzieci nie robią jej krzywdy , kiedy jest spokojna glaszczą ją , karmią i przytulają . Czasem razem z nimi śpi . Gorzej kiedy jest wypoczęta ... Niewiem czy to nie jest agresja malego szczeniaka ktory ich nie lubi czy zabawa . Dlaczego nie podgryza ani mojego męża ani mnie tylko dzieci???
Jest jeszcze młodziutka wiec napewno jestesmy w stanie ja tego oduczyc -pytanie tylko jak...
bogela

12 czerwca 2006, 09:43

Witam.
Pies traktuje rodzinę jak sforę i obiera sobie jakieś miejsce w hierarchii, was dorosłych pewnie potraktował jak przywódców stada, którym trzeba się podporządkować, natomiast dzieci traktuje jak równych sobie, bawi się z nimi jak ze szczeniakami, które się właśnie podgryzają w zabawie i nie tylko.
Oduczyć trzeba dokładnie tak samo, jak oduczyliście ją podryzać siebie,
karcić za złe zachowanie i nagradzać za dobre, na pewno z czasem zrozumie co dobre, a co złe, tylko trzeba być systematycznym i stanowczym.
Pozdrawiam i zyczę sukcesów w wychowywaniu.
arab73

19 czerwca 2006, 16:00

witam. dokładnie tak jak pisze Bogela, ja do roku miałem poważne problemy z bokserką, bo była traktowana jak małe dziecko a nie jak pies, który w tzw. domowym stadzie musi być na najniższym poziomie hierarchi, pies szybko wyczuwa możliwość dominacji i natychmiast to wykorzystuje - tym bardziej bokser, ale też bardzo łatwo go nauczyć podporząkowania, jednak trzeba być cierpliwym, ja korzystałem z pomocy najlepszego tresera - behawiorysty jakich znam ZAKAZ REKLAMY polecam również książkę J. Fishera "Dlaczego mój pies...?", zapewniam że gdy twoja suczka wróci na swoje miejsce w hierarchi, będzie najlepszym przyjacielem dzieci pozwalając im na najróżniejsze zabawy, nawet te które nie są zbyt przyjemne dla psa, jest to rasa która bardzo toleruje dzieci,
ODPOWIEDZ
  • Informacje