Co po karmie Hill's W/D ?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Beata i Lena

12 lutego 2015, 22:43

Mój 8 letni kocur z chłoniakiem z powodu zawirowań trzustkowo - nadwagowych jest aktualnie na karmie Hill's W/D . Wiem że nie jest to karma najwyższych lotów i że na dłuższą metę nie jest za dobra. Wychodzi na prostą a jego siostra jest na karmie Power of Nature- karma bez zbożowa i zastanawiam się czy jego również nie przerzucić na tą karmę .

Power of Nature NATURAL CAT – Meadowland Mix kurczak, indyk, łosoś

Skład:
odwodnione mięso z kurczaka, odwodniony łosoś, świeży łosoś, odwodnione mięso z indyka, siemię lniane, lucerna, tłuszcz indyka (naturalnie konserwowany witaminą E), witaminy i minerały z prebiotykami, olej z łososia (naturalnie konserwowany witaminą E), wątróbki drobiowe, suszone jaja, wodorosty, żurawina, suszone jabłka, lecytyna, sól morska
Zawiera kompleks CATactive:
witaminy, minerały pod postacią chelatów oraz prebiotyki FOS/MOS: fruktooligosacharydy (FOS) i mannanoligosacharydy (MOS.)

Analiza składu:
białko 54%, tłuszcz 21%, surowy błonnik 2,5%, substancje nieorganiczne 10%, Omega-6 2,24%, Omega-3 1,99%, Wapń 1,6% Fosfor 1,21%, kcal/kg 3868

Dodatki na kg:
wit. A 26800 IU, wit. D3 1165 IU, wit. E ( octan alfa-tokoferolu) 440 IU, wit. C 1040 mg, jodyna (pochodna bezwodnego jodanu wapnia) 1,57 mg, selen (pochodna S. Cervisiae CNCM I-3060) 0,26 mg, miedź (pod postacią chelatu wodzianu aminokwasowego) 8,7 mg, mangan (pod postacią chelatu wodzianu aminokwasowego) 21,85 mg, cynk (pod postacią chelatu wodzianu aminokwasowego) 175 mg, żelazo (pod postacią chelatu wodzianu aminokwasowego) 220 mg, tauryna 3060 mg.
Antyutleniacz: Produkt konserwowany mieszaniną tokoferoli (wit. E).

Czy ta Karma będzie Oki dla kota po zapaleniu trzustki ze stłuszczoną wątrobą i chłoniakiem ?
Chyba lepsze to niż wszystkie Hillsy i Royale ......
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2016, 19:02 przez Beata i Lena, łącznie zmieniany 1 raz.
Gimbo

13 lutego 2015, 10:56

Beatko, a co kot jadł przed zachorowaniem?

To wszystko zależy jak PoN będzie wpływał na kota.

Ja osobiście mimo wszystko (całego uwielbienia tej karmy za jej skład i analizę) polecam spróbować z czymś ciut mniej białkowym i tłuszczowym np. Orijenem, zwłaszcza jak kot obecnie je karmę z niskim białkiem i bardzo niskim tłuszczem to były za duży przeskok (a może przejściowo Brit Care Cat Cocco I'm Gourmand?) żeby stopniowo przechodzić na te bardziej mięsne karmy i obserwować kota i jego wyniki.

Najlepiej było by aby to jednak mokre jedzenie było głównym posiłkiem - nie suche. Mokre trawi się dużo lepiej niż długo rozkładające się chrupki bezzbożowe - puszki, BARF...

No i nie zapominaj wtedy o lekach, suplementach wspomagających prace trzustki i wątroby.
Beata i Lena

13 lutego 2015, 13:27

Kot przed zachorowaniem jadł taste of the wild . Jeszcze Wcześniej Purine Animonde royal - suche.
On woli suche mięsa się nie tknie Barf całkowicie odpada - kota tak jak psa się nie przegłodzi.

W sumie nie wiadomo kiedy zaczęły się problemy z trzustką bo żadnych objawów kocurro nie miał przed narkozą miał robioną biochemię i wyszła mu amylaza 2128 U/l( 433-1248 ) trójglicerydy 806 mg/dl (17,7-159,4) cholesterol całkowity 258 mg/dl (77,4-201,2). I tak szczerze mówiąc zastanawiam się czy to zapalenie trzustki było czy tylko podrażnienie ....

Aktualnie dostaje Hepatiale czekam na ostropest plamisty ziarno . Na trzustkę w tej chwili oprócz karmy nic nie dostaje. Jak na jego schorzenia odpukać czuje się bardzo dobrze.

Brit Care Cat Cocco I'm Gourmand Bezzbożowa formuła kaczka z łososiem – dla kotów wybrednych oraz mających problem ze spożywaniem pokarmu
Skład: dehydratyzowana kaczka (25%), suszone ziemniaki, mączka z łososia (15%), mączka ziemniaczana, dehydratyzowany kurczak (10%), tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolem), hydrolizowane białko łososia (4%), suszone jabłka, olej z łososia (3%), wątróbka z kurczaka (2%), drożdże browarniane, mannanooligosacharydy (155mg/kg),frukto-oligosacharydy (125 mg/kg), ekstrakt z jukki Schidigera (85 mg/kg), kocimiętka (50 mg/kg), rokitnik (50mg/kg)
Białko 40 %
Tłuszcz 19 %
Wilgotność 10 %
Popiół 6,2 %
Błonnik 3,5 %
Wapń 1,2 %
Fosfor 0,9 %
Witamina A 22 500 j.m.
Witamina D3 900 j.m.
Witamina E 650 mg
Ilość kalorii: 4200 kcal/kg

Ta karma Brit Care Cat Cocco I'm Gourmand ma bardzo fajny skład tylko po co w karmie kocimiętka ??

Brit Care Cat Lilly I've Sensitive Digestion Bezzbożowa formuła jagnięcina z łososiem – dla kotów z wrażliwym przewodem pokarmowym
Skład: mączka z jagnięciny (20%), mączka z łososia (15%), suszone ziemniaki, białko z łososia (12%), mączka ziemniaczana, tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolem), suszone jabłka, drożdże browarniane, olej z łososia, naturalny aromat z hydrolizowanego kurczaka (2%), mannano-oligosacharydy (155mg/kg), fruktooligosacharydy (125 mg/kg), ekstrakt z jukki Schidigera (85 mg/kg), ostropest plamisty (50 mg/kg), rokitnik (50mg/kg)
Białko 34 %
Tłuszcz 18 %
Wilgotność 10 %
Popiół 7 %
Błonnik 3,0 %
Wapń 1,2 %
Fosfor 0,9 %
Witamina A 22 500 j.m.
Witamina D3 900 j.m.
Witamina E 650 mg
Ilość kalorii: 4100 kcal/kg

Teraz nie wiem którą wybrać czy kaczka łosoś czy jagnięcina łosoś.

A puszki jakie ? Które są dobre a w miarę ekonomiczne przez ostatnie 4 miesiące zostawiłam 2000 zł u weterynarza i kasy mało na koncie
Gimbo

13 lutego 2015, 16:18

Co nie wybierzesz będzie lepsze od hillsa ;) Lepszą analizę ma Coco, a skoro i tak ostropest będziesz podawać to bierz Coco.

Puszki? Poszukała bym coś z Sensible - kattovit, Miamor, Animonda Integra, Monnlight Dinner saszetki albo zwykłe mięsne puszki Animonda Carny, Granata Pet, Catz Finefood, Power of Nature. Jest tego sporo...przeglądnij i zobacz co wyjdzie korzystnie finansowo. Kup kilka i wypróbuj.

p.s. kocimiętka, żeby niby kot jadł chętniej - ale to chyba pic na wodę ;)
Beata i Lena

13 lutego 2015, 16:27

Gimbo pisze:Co nie wybierzesz będzie lepsze od hillsa ;) Lepszą analizę ma Coco, a skoro i tak ostropest będziesz podawać to bierz Coco.

Puszki? Poszukała bym coś z Sensible - kattovit, Miamor, Animonda Integra, Monnlight Dinner saszetki albo zwykłe mięsne puszki Animonda Carny, Granata Pet, Catz Finefood, Power of Nature. Jest tego sporo...przeglądnij i zobacz co wyjdzie korzystnie finansowo. Kup kilka i wypróbuj.

p.s. kocimiętka, żeby niby kot jadł chętniej - ale to chyba pic na wodę ;)
No to będzie Coco :)
Serdecznie dziękuję :lol:
Beata i Lena

13 lutego 2015, 22:24

Jeszcze mam pytanie kończyć tego Hills'a i dopiero przechodzić na nowa karmę czy zakupić Coco i już przechodzić ??
I czy zrobić mu badania na Hill's czy dopiero po przejściu na Coco ?
Mało sklepów ma w ofercie BC Coco
Gimbo

14 lutego 2015, 11:16

Proponuje przechodzić stopniowo, i żeby mieć jasność dobrze było by zrobić badania na Hillsie i porównać z tymi na Coco po paru miesiącach, wtedy będziesz wiedzieć co kotu pomaga a co szkodzi.

Niestety mało sklepów go ma bo to nowość...przez przypadek wpadło mi w oko ale skład i analiza dobra więc dlatego Ci o niej piszę ;)
Beata i Lena

14 lutego 2015, 15:13

Gimbo pisze:Proponuje przechodzić stopniowo, i żeby mieć jasność dobrze było by zrobić badania na Hillsie i porównać z tymi na Coco po paru miesiącach, wtedy będziesz wiedzieć co kotu pomaga a co szkodzi.

Niestety mało sklepów go ma bo to nowość...przez przypadek wpadło mi w oko ale skład i analiza dobra więc dlatego Ci o niej piszę ;)
Dziękuje :P

Chłopak nie będzie zachwycony wizytą i kłuciem ale zrobimy badania na Hill's a potem po przejściu na Coco.
Kocurro to stworzenie w 1000 % tylko domowe poza domem prawie schodzi na zawał :(
Beata i Lena

27 lutego 2015, 19:04

Załamałam się zważyłam Kocurra waży 5 kg..... Kurde co najmniej kg do zrzucenia. a ten Hill's to niby karma odchudzająca.
Gimbo

28 lutego 2015, 11:59

no właśnie "niby" ;) - jak to może być karma odchudzająca jak zawiera ponad 30% węglowodanów ;) a to z nich tyją koty...
Beata i Lena

01 marca 2015, 00:14

Gimbo pisze:no właśnie "niby" ;) - jak to może być karma odchudzająca jak zawiera ponad 30% węglowodanów ;) a to z nich tyją koty...
Masakra :evil: . Dobrze że 5 kg a nie 6,5 kg. we wtorek zamawiam Coco.
Siostra mojego kocurzastego obraziła się na Power of nature :( je bo je ale najchętniej by jadła jego hillsa ... :evil: . nie wiem czy ją dalej trzymać na Power czy przestawić na Coco.
Jadła Power jak szalona a nagle bęc coraz mniej i mniej ...
Gimbo

01 marca 2015, 10:57

Musisz sama zdecydować, PON jest bardzo syty więc kot nie zje go tyle co innych karm - 54% to najwięcej z wszystkich karm więc nie dziwne że je go mniej, ale nie ma się co dziwić że kusi ją Hills bo on taki "aromatyczny".
Beata i Lena

29 czerwca 2015, 06:56

Obydwa koty są na Brit Care Cat Cocco I'm Gourmand Bezzbożowa formuła kaczka z łososiem. Mala zastrajkowała i odmówiła jedzenie PON-a i je to co brat. Koty zadowolone, wygląd sierści, zachowanie, przybyło im energii oraz urobek w kuwecie wzorowy. Kocur chudnie wyniki zadowalające.

Jedynie mam problem z podaniem ostropestu plamistego obydwa koty plują na kilometr.

Udaje im się przemycić serce wołowe indycze kurczaka nie tkną.
Beata i Lena

20 sierpnia 2016, 19:01

Kocurro aktualnie na karmie Purina Pro Plan Hepatic.
mamy chłoniakowe zmiany na wątrobie i podwyższone próby wątrobowe.
ODPOWIEDZ
  • Informacje