Do specjalisty: dawkowanie wit. A i E

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

qba11

02 czerwca 2012, 22:56

Przed paroma dniami zauważyłem u naszej 9-miesięcznej kotki suche podbicia łap, zaczęły się łuszczyć. Kotka nie sprawia wrażenia jakby jej to miało przeszkadzać czy boleć. Przy okazji wizyty w przychodni w celu wyjęcia szwów ( po sterylizacji), weterynarz polecił stosowanie preparatów witaminowych lub podawanie wit. A i E.
Do tej pory myślałem że karma którą jej podajemy (RC Kitten) jest wystarczająco zbilansowana i nie ma potrzeby jej wzbogacania. Czytałem, że dobrze jest podawac ugotowane jajko raz w tygodniu i dodawac pare kropli oleju do karmy.
Nie wiem czy to coś pomoże. Jeśli nie to jaki preparat kupić i jak długo stosowac? Lub drugi wariant: jak dawkować wit. A i E ( codziennie? i jak długo? )
Mam zamiar po skończeniu przez nią roku zmienić karmę na RC Sterilised 37 i mieszać ją z karmą wpływającą na wygląd sierści oraz karmą przeciw kulom włosowym. A może lepiej stosowac pastę odkłaczająca 2-3x w tygodniu i podawac jako przysmak preparat witaminowy?
Awatar użytkownika
sunshain

04 czerwca 2012, 18:33

kastracja to nie choroba

najlepsze są pasty odkłaczające
qba11

05 czerwca 2012, 09:20

Wiem, wiem, kotkom można podawać zwykłą karmę bytową.( Każdy wet co innego mówi) Poczytałem troche i zdecydowaliśmy się na Orijen Cat- ze względu na skład. Teraz zastanawiam się czy uzupełniać ją karmą na zdrową sierść czy podwać preparaty witaminowe, a odnośnie odkłaczania pastę lub karmę. Moje pytanie jest takie: jak często podawac pastę? Dodatkowo kicia dostawać będzie przysmaki przeciwdziałające kamieniowi nazębnemu lub karmę.
Co do ukladu moczowego. Myślę ze profilaktycznie podawanie do pokarmu karmy dla kotów wysterylizowanych lub preparatów chroniących układ moczowy i moczopędnych nie powinno zaszkodzić, oczywiscie tylko jako dodatek, a nie podstawa żywienia.
Co o tym myślicie?
ODPOWIEDZ
  • Informacje