chciałabym aby ktoś mi pomógł w nauce mojej LIlii - kotka brytyjska, jeść suchą karmę. Niestety moja kotka nie została tego nauczona u osób od których ją brałam. Moja Lilii 8.03 skończy 4 miesiące, je tylko mokrą karmę - suchą powącha i odejdzie. Nie mam co wpychać jej jej do pyszczka, ponieważ jest wstanie ją wypluć.
Próbowałam:
RC Babycat
RC dla brytyjczyków poniżej 12 miesiąca
Animonda kitten
Hill's z tuńczykiem
Sanabella kitten
orijen - nawet zje z ręki od czasu do czasu, z miseczki niestety nie:(
purina pro junior
whiskas junior
nawet próbowaliśmy suchej karmy z próbek firm: power of naturals, josera, mastery start, ziwipeak
i nic.....

zje jak najbardziej kabanoski dla kotów, jogurt dla kotów - mleko nie smakuje jej. nie je surowego mięsa - próbuje jej je dać, powącha i odchodzi...
Byłam z nią u weterynarza, powiedział mi że mogę ją przegłodzić przez dwa dni maksymalnie i powinna sama jeść, ale niestety... głodówka nie dała żadnych rezultatów, moja Lilii jak nie podchodziła do miski z suchą karma tak nie podchodzi.
Próbowałam moczyć w ciepłej wodzie chrupków rc babycat i dodawać do mokrej karmy - niestety moja Lilii nie należy do głupich kotów - dokładnie wiedziała które kawałki są karmy suchej a które mokrej.
Jak ostatnio kupiłam sanabelle kitten i pomieszałam z jej ulubiona karmą mokrą, to również nie chciała jej jeść...
Co ja mam robić w takiej sytuacji, za niedługo będzie mieć stałe zęby, będzie się osadzał kamień, a ja nie chcę by moja kotka z tego powodu miała jakieś problemy:(
proszę, doradźcie mi, dajcie jakieś wskazówki, co ja mam z nią zrobić, jak postępować by nauczyła się jeść tą suchą karmę...
ps. kupiłam jeszcze akane, brit, purine delikate dla kotów wybrednych oraz animonde delice, czekam aż mi przyjdą - może któraś z tych karm jej podpasuje, a jak nie, no to co mi pozostaje????
PS. Dodam, że zaczyna sie tym wszystkim martwić z prostego powodu, moja Lilii jest kotem brytyjskim, ma 4 miesiace a waży jedynie 1,4kg - mam wrażenie że jest to zdecydowanie za mało. Mokra karma to przede wszystkim Animonda ale puszki, bo jej smakuja a poza tym, bardzo dobry skład mają jeżeli chodzi o mięso.