Witam
proszę o poradę mój kot od dłuższego czasu jadł karmę Purina Cat Chow i nabawił się owych szczawianów....ma też małą nadwagę i jest wykastrowany. Jaką karmę powinnam stosować? Widziałam, iż wiele osób poleca TASTE OF THE WILD, ale nie wiem czy będzie odpowiednia w naszym przypadku. Bardzo proszę o poradę
karma a szczawiany wapnia w moczu i nadwaga
-
Skąd wiesz że to szczawiany??? Jeśli lekarz badał kotu mocz to powinien dać karmę RC Urinary S/O (do nabycia u weterynarza). Nie pamiętam ile się powinno tą karmą karmić chyba do 6 m-cy. Choć nie wiem czy szczawiany sie rozpuszczą dzieki tej karmie czy to nie trzeba operacyjnie usunąć. A potem możesz dawać kotu normalna karmę bytową np. tą co wspomniałaś TOTW i badać mocz co jakiś czas, ewentualnie karmę bytową Sanabelle Urinary. Ja tyle wiem na ten temat. Może inni forumowicze coś innego doradzą.
A najlepiej skontaktować sie z weterynarzem.
A najlepiej skontaktować sie z weterynarzem.
-
Unforgettable, Twój kot został poddany zabiegowi kastracji i chociaż zabieg ten jest korzystny dla zdrowia i zachowania zwierzęcia, to jednak koty po takich zabiegach mogą mieć większą tendencję do tycia i problemów z układem moczowym. Kastracja spowodowała redukcję testosteronu w organizmie Twojego kota. Obniżenie poziomu tego hormonu wpłynęło na kumulowanie się tłuszczu zapasowego, prowadząc do wzrostu masy ciała i produkcji kryształów moczowych (szczawianów i struwitów). Aby pomóc Twojemu kotu, proponujemy abyś zmieniła jego dietę z karmy dla kotów nie poddanych kastracji, na karmę dla zwierząt kastrowanych np. Purina Cat Chow Sterilised lub Purina One Strelicat. Formuła tych karm, wspomaga utrzymanie szczupłej sylwetki poprzez dostarczenie mniejszej ilości kalorii i tłuszczu. Zbilansowany poziom składników mineralnych w ich składzie, pomaga także utrzymać niższe pH moczu, co wspomaga zdrowie układu moczowego i może zapobiegać powstawaniu kryształów i kamieni moczowych (w tym szczawianów i struwitów). Należy jednak przestrzegać zalecanych przez producenta dziennych ilości karmy.
Jeżeli jednak masz wątpliwości co do stanu zdrowia swojego kota, warto abyś zasięgnęła porady lekarza weterynarii.
Ekspert Purina
---
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Jeżeli jednak masz wątpliwości co do stanu zdrowia swojego kota, warto abyś zasięgnęła porady lekarza weterynarii.
Ekspert Purina
---
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
-
taste of the wild na pewno będzie 100 razy lepsze niż to wszystko co poleca osoba wyżej.
przede wszystkim badania moczu co jakis czas i kontrola u weta, nie wolno w ciemo podawac zadnych karm tym bardziej, ze szczawiany tworza nierozpszczalne kamienie i trzeba pozniej usowac tylko operacyjnie.
-
- Informacje
-