po prostu chciał Wam sprzedać karmękinga_89_ pisze:Witam
Nasza roczna devonka niedawno miała zabieg sterylizacji. Weterynarz powiedział, że koniecznie musi zmienić karmę na taką dla sterylizowanych kotek. Wcześniej nie mieliśmy o tym pojęcia i zostaliśmy z 7,5 kg BIOMILLA SALMON, który jadła do tej pory Od weterynarza dostaliśmy próbkę Royal Canin ale nie za bardzo jej smakowała... Kiedy pytałam weterynarza o to czy karma którą teraz mamy by się nadawała to twierdził, że nie wie, nie zna biomilla i że lepiej jest kupić Royal Canin bo jest sprawdzona, lepsza, i ogólnie odnieśliśmy wrażenie że chce nam ją koniecznie wcisnąć ;p ...
Karma dla wysterylizowanej kotki...
moja kocica została pozbawiona godności, gdy odchowała swoje pierwsze i ostatnie potomstwo, było ich aż pięć! i wszystkie odchowała. po sterylizacji przytyła, jednak w jej wypadku to lepiej, gdyż macierzyństwo jej nie służyło- jest drobniutka i filigranowa, (ma cechy rasy egipski mau) a po wydaniu wszystkich kociąt była słaba i wycieńczona. Jednak nie chcę z tym przybieraniem na wadze przesadzić, wiec kupiłam karmę dla kotów po sterylizacji. ale z podawaniem jest problem. Mieszkam na wsi, kicia je i poluje i przesiaduje na moim podwórku. co robi gdy jej nie ma i gdzie śpi- tego nie wiem. tak samo jest z moim kocurem. karmię je razem o jednej porze. gdy próbowałam podać kici karmę dla kotów wysterylizowanych, kocur, który tego zabiegu nie przeszedł, podjadał jej. czy taka karma mogłaby mu zaszkodzić?
Kocury oraz kotki wykastrowane (ludzie nauczcie się w końcu, że kotek się nie sterylizuje, a kastruje... sterylizacja jest zabiegiem odwracalnym w przeciwieństwie do kastracji) nie wymagają dużych zmian w żywieniu. Na pewno nie trzeba kupować żadnych pokarmów typu light czy sterylizet, bo w około 90% przypadków to tylko chwyt marketingowy. Głównym składnikiem tych pokarmów jest... zboże, które to właśnie tak tuczy kota.
Podsumowując koty i kotki po zabiegu kastracji powinny dostawać pokarmy jak najbardziej mięsne z minimalną ilością dodatków zbożowych oraz roślinnych.
Podsumowując koty i kotki po zabiegu kastracji powinny dostawać pokarmy jak najbardziej mięsne z minimalną ilością dodatków zbożowych oraz roślinnych.
-
Polecam karmę Bozita Indoor & Sterilised. Jest to naprawdę bardzo dobra karma. Moja kotka żle zniosła sterylizację i przyjaciólka poleciła mi tę karmę, która okazała się być świetnym wyborem. Zawiera m. in. prebiotyczne włókna FOS i MOS dla sprawniejszego funkcjonowania jelit oraz naturalne beta-glukany drożdżowe o właściwościach prozdrowotnych.
-
Moja kotka zaczęłam dostawać po sterylizacji specjalna karmę z bozity dla kotów sterylizowanych i bardzo dobrze na nią działa . Nie ma powikłań
-
- Informacje
-