MOja panienka została 7.03 wysterylizowana. Do zabiegu szla z wagą 2,5 kg. Przez 2 dni tylko piła. Teraz troszkę je suchego bo ona mokrego się nie czepi, niestety. Schudła starsznie. Wazy 2,25 kg. Pogdyza RC fit 32. Do zabiegu jadła RC kitten. Jak myslicie - zostawić ją na kittenie żeby wróciła do wagi sprzed zabiegu czy podawac karmę dla dorosłych.
A może są karmy "tuczące" ale w formie suchej? tak na czas rekonwalescencji?
Siusia i załatwie się juz normalnie.
Kotka po sterylizacji.
Nie wiem w jakim wieku jest kicia, ale jeśli jest już dorosła dawałabym jej karmę dla dorosłego kota. Kotki po sterylce lubią złapać niezły apetyt (Amika coś o tym wie) i lepiej, żeby teraz koteczka była nieco szczuplejsza, niż później musiała być odchudzana. Nie licz na to, że kicia Ci przytyje na RC Fit - to karma o obniżonej wartości energetycznej. Kittena można ewentualnie dawać, ale tylko przez parę dni, później przeszłabym na jakiegoś dobrego Adulta dla sterylizowanych kotek
Podjadę do Arki i dokupie kittena. jak wróci do wagi to faktycznie cos dla sterylizowanych kotek kupie.ATA pisze:Nie wiem w jakim wieku jest kicia, ale jeśli jest już dorosła dawałabym jej karmę dla dorosłego kota. Kotki po sterylce lubią złapać niezły apetyt (Amika coś o tym wie) i lepiej, żeby teraz koteczka była nieco szczuplejsza, niż później musiała być odchudzana. Nie licz na to, że kicia Ci przytyje na RC Fit - to karma o obniżonej wartości energetycznej. Kittena można ewentualnie dawać, ale tylko przez parę dni, później przeszłabym na jakiegoś dobrego Adulta dla sterylizowanych kotek
Taka biedniuka chudzinka teraz. Na szczeście brzuszek nie doskwiera- ma 3 malutkie szwy. Lekarz mówił że problem byłby gdyby nie piła i nie siusiała. A wagę powinna nadrobić. W sumie nie zapytałam o karmę.
Dzięki za rady.
Myślę, że na nadrobienie wagi po zabiegu, Twoja kicia ma spore szanse.
Moja Pysia stała się takim żarłokiem, że już ledwo ją podnoszę
I niestety musiałam się zrobić nieco nieczuła na jej płacze o jedzenie, bo jeszcze trochę i by się turlala, nie chodziła
Moja Pysia stała się takim żarłokiem, że już ledwo ją podnoszę
I niestety musiałam się zrobić nieco nieczuła na jej płacze o jedzenie, bo jeszcze trochę i by się turlala, nie chodziła
Która karma jest dla sterylizowanych kotek? Czy to może byc dowolna light czy tylko weterynaryjne ?
W sumie o co chodzi w karmach dla sterylizowanych kotek- kalorie czy cos innego?
Chetnie skorzystam z podpowiedzi bo bede dla psa zamawiac karmę to dopisałabym kocią.
W sumie o co chodzi w karmach dla sterylizowanych kotek- kalorie czy cos innego?
Chetnie skorzystam z podpowiedzi bo bede dla psa zamawiac karmę to dopisałabym kocią.
Karmy Light są przeznaczone dla kotów z nadwagą lub przynajmniej z tendencją do tycia - sterylizowanej kotce tak na dzień dobry ja bym ich nie dawała. Na pewno bardziej odpowiednie będą takie karmy jak RC Sterilised, RC Young Female S/O Stones&Weight, RC S/O Skin Stones&Weight, PPP After Care. Te karmy na pewno lepiej zadbają o właściwą wagę kotki, skórę, sierść, a co najistotniejsze o jej drogi moczowe. Tak naprawdę nie musisz wcale dawać kotce specjalistycznych karm - mogą to być dobrej jakości bytówki, pod warunkiem, że będziesz regularnie kontrolować mocz kotki i jej wagę. Jeśli kicia nie wychodzi na pewno lepsze będą karmy mniej energetyczne typu Indoor. Light zostawiłabym na później, choć lepiej żebyś nigdy nie musiała ich stosować
Dzieki Ata! Kotka wychodzi. Dzis bede sciagac jej szwy. Na razie kończy kittena, boki nadal zapadniete. Jak skończy paczke to dostanie juz cos z twojej listy. Pomiedzy kittenem podgryza RC fit 32 od starszej.
Karmy zapisałam i wreszcie wiem ze tu nie tylko o kalorie chodzi.
Raz jeszcze wielkie dzieki.
Karmy zapisałam i wreszcie wiem ze tu nie tylko o kalorie chodzi.
Raz jeszcze wielkie dzieki.
- angelus222
A ja mam właśnie takie pytanie dotyczące kotki sterylizowanej. Daje jej oczywiście karmę suchą Royal dla kotów sterylizowanych i czy mogę tą karmę mieszkać jej z inną karmą suchą np. Royal indoor? czy to może mieć jakiś negatywny wpływ? i czy w ogóle można mieszkać suche karmy??
Generalnie nie powinno się tego robić, zwłaszcza w przypadku karm różnych firm i różnej jakości. Całe bilansowanie bierze w łeb, a gorsze karmy obniżają automatycznie jakość lepszych. Te dwie, które wymieniasz są jednej firmy i mają bardzo zbliżony skład. Według mnie można je mieszać, ale tak naprawdę nie widzę dla tego uzasadnienia .
-
- Informacje
-