Kotka po sterylizacji.

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

elza

10 marca 2008, 08:49

MOja panienka została 7.03 wysterylizowana. Do zabiegu szla z wagą 2,5 kg. Przez 2 dni tylko piła. Teraz troszkę je suchego bo ona mokrego się nie czepi, niestety. Schudła starsznie. Wazy 2,25 kg. Pogdyza RC fit 32. Do zabiegu jadła RC kitten. Jak myslicie - zostawić ją na kittenie żeby wróciła do wagi sprzed zabiegu czy podawac karmę dla dorosłych.
A może są karmy "tuczące" ale w formie suchej? tak na czas rekonwalescencji?
Siusia i załatwie się juz normalnie.
Awatar użytkownika
Amika

10 marca 2008, 09:00

Spadek wagi jest niepokojący, ja dawałabym dalej Kittena. Na zmianę karmy przyjdzie czas jak całkowicie dojdzie do siebie i zacznie przybierać na wadze.
ATA

10 marca 2008, 09:05

Nie wiem w jakim wieku jest kicia, ale jeśli jest już dorosła dawałabym jej karmę dla dorosłego kota. Kotki po sterylce lubią złapać niezły apetyt (Amika coś o tym wie) i lepiej, żeby teraz koteczka była nieco szczuplejsza, niż później musiała być odchudzana. Nie licz na to, że kicia Ci przytyje na RC Fit - to karma o obniżonej wartości energetycznej. Kittena można ewentualnie dawać, ale tylko przez parę dni, później przeszłabym na jakiegoś dobrego Adulta dla sterylizowanych kotek 8)
elza

10 marca 2008, 09:10

Kotka pod koniec marca skończy rok.
Mam tez dorosła kocice więc stąd karma dla dorosłych.
elza

10 marca 2008, 09:13

ATA pisze:Nie wiem w jakim wieku jest kicia, ale jeśli jest już dorosła dawałabym jej karmę dla dorosłego kota. Kotki po sterylce lubią złapać niezły apetyt (Amika coś o tym wie) i lepiej, żeby teraz koteczka była nieco szczuplejsza, niż później musiała być odchudzana. Nie licz na to, że kicia Ci przytyje na RC Fit - to karma o obniżonej wartości energetycznej. Kittena można ewentualnie dawać, ale tylko przez parę dni, później przeszłabym na jakiegoś dobrego Adulta dla sterylizowanych kotek 8)
Podjadę do Arki i dokupie kittena. jak wróci do wagi to faktycznie cos dla sterylizowanych kotek kupie.
Taka biedniuka chudzinka teraz. Na szczeście brzuszek nie doskwiera- ma 3 malutkie szwy. Lekarz mówił że problem byłby gdyby nie piła i nie siusiała. A wagę powinna nadrobić. W sumie nie zapytałam o karmę.
Dzięki za rady.
Iza-Erin
Kontakt:

10 marca 2008, 09:28

Myślę, że na nadrobienie wagi po zabiegu, Twoja kicia ma spore szanse.
Moja Pysia stała się takim żarłokiem, że już ledwo ją podnoszę :roll:
I niestety musiałam się zrobić nieco nieczuła na jej płacze o jedzenie, bo jeszcze trochę i by się turlala, nie chodziła :twisted:
elza

16 marca 2008, 08:11

Która karma jest dla sterylizowanych kotek? Czy to może byc dowolna light czy tylko weterynaryjne ?
W sumie o co chodzi w karmach dla sterylizowanych kotek- kalorie czy cos innego?
Chetnie skorzystam z podpowiedzi bo bede dla psa zamawiac karmę to dopisałabym kocią.
ATA

16 marca 2008, 11:10

Karmy Light są przeznaczone dla kotów z nadwagą lub przynajmniej z tendencją do tycia - sterylizowanej kotce tak na dzień dobry ja bym ich nie dawała. Na pewno bardziej odpowiednie będą takie karmy jak RC Sterilised, RC Young Female S/O Stones&Weight, RC S/O Skin Stones&Weight, PPP After Care. Te karmy na pewno lepiej zadbają o właściwą wagę kotki, skórę, sierść, a co najistotniejsze o jej drogi moczowe. Tak naprawdę nie musisz wcale dawać kotce specjalistycznych karm - mogą to być dobrej jakości bytówki, pod warunkiem, że będziesz regularnie kontrolować mocz kotki i jej wagę. Jeśli kicia nie wychodzi na pewno lepsze będą karmy mniej energetyczne typu Indoor. Light zostawiłabym na później, choć lepiej żebyś nigdy nie musiała ich stosować :wink:
elza

17 marca 2008, 07:32

Dzieki Ata! Kotka wychodzi. Dzis bede sciagac jej szwy. Na razie kończy kittena, boki nadal zapadniete. Jak skończy paczke to dostanie juz cos z twojej listy. Pomiedzy kittenem podgryza RC fit 32 od starszej.
Karmy zapisałam i wreszcie wiem ze tu nie tylko o kalorie chodzi.
Raz jeszcze wielkie dzieki.
Awatar użytkownika
angelus222

30 marca 2008, 12:32

A ja mam właśnie takie pytanie dotyczące kotki sterylizowanej. Daje jej oczywiście karmę suchą Royal dla kotów sterylizowanych i czy mogę tą karmę mieszkać jej z inną karmą suchą np. Royal indoor? czy to może mieć jakiś negatywny wpływ? i czy w ogóle można mieszkać suche karmy??
ATA

30 marca 2008, 14:16

Generalnie nie powinno się tego robić, zwłaszcza w przypadku karm różnych firm i różnej jakości. Całe bilansowanie bierze w łeb, a gorsze karmy obniżają automatycznie jakość lepszych. Te dwie, które wymieniasz są jednej firmy i mają bardzo zbliżony skład. Według mnie można je mieszać, ale tak naprawdę nie widzę dla tego uzasadnienia 8).
ODPOWIEDZ
  • Informacje