Zgadzam się całkowicie z alinkacz, że problem oddawania kału poza kuwetę może mieć bezpośredni związek z utrzymaniem kuwety w czystości.
Mój kocur gdy nasika do kuwety a ja nie zdążę sprzątnąć zanim pójdzie zrobić kupę to w 90% będzie ona poza kuwetą. Wynika to z tego że za żadne skarby świata nie chce sobie pobrudzić łapek moczem i tak będzie kombinował i wiercił się aż wystawi tyłek poza kuwetę (choć jest bardzo duża). Niektóre koty tak właśnie mają, straszne czyściochy.
W przypadku dwóch kotów proponuję abyś kupiła jeszcze jedną kuwetę. Ideałem zaś jest sprzątać kuwetę praktycznie zaraz jak zostanie zabrudzona albo jak tylko zauważysz że jest brudna, choćby to oznaczało 4 czy 5 razy w ciągu dnia.
Co do krwi to mój kot też miał podobny problem jak miał jakieś 4 miesiące, lekarz stwierdził toksoplazmozę i zalecił leczenie metronidazolem (tylko na receptę) - pomogło.
Niestety diagnozę twojemu kotu może postawić tylko dobry lekarz i dobrać odpowiednie lekarstwo w odpowiedniej dawce podawane przez ściśle określony czas.
Pozdrawiam i życzę powodzenia oraz dużoooo zdrowia
Joanna