Mam takie zapytanie:
Wiem już, że strasznie potępiacie whiskasa czy kitkata bo ma nędzny skład. Ale czym od tego nędznego składu różni się taki FELIX puriny?
Również ma min. 4% mięska, więc o co chodzi?
różnica
Felix produkuje puszki dla kotów...
- Kot Maciuś :)
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2007, 15:59 przez Kot Maciuś :), łącznie zmieniany 1 raz.
chcialam sie wtracic.wszyscy pisza ze whiskas i jemu podobne maja 4% miesa, chcialam zauwazyc ze nie jest to mieso 'w ogole', tylko np. jesli karma jest z królikiem, to zawiera 4% królika...a reszte innego miesa.tak mysle
Nie, to rzeczywiście jest w miarę przyzwoite mięso w tej zastraszająco małej ilości. Są tam oprócz tego produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mączka z piór, uszy, kopyta, jelita, wymiona, ścięgna czyli rzeczy o bardzo niskiej wartości biologicznej i niskiej strawności. Główne źródło białka w "marketówkach" to modyfikowana soja, trudno trawiona przez kota. Tak, że nie ma się co łudzić - dobrej jakości mięsa jest tam tylko 4% ( o ile w ogóle), zresztą czego oczekiwać za taką cenę i przy tak kosztownych kampaniach reklamowych?
A co sądzić o Hill's Feline Adult? Firma dobra, cena dość wysoka, a skład to też 4% wołowiny czy ryby i tylko w kurczaku jest 35% mięsa.
Polecam przeczytać zamieszczony na forum ciekawy artykuł na temat żywienia i gotowych karm http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=642
Może choć w pewnym stopniu odpowie na stawiane w tym wątku pytania
Może choć w pewnym stopniu odpowie na stawiane w tym wątku pytania
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2007, 21:15 przez Borysek, łącznie zmieniany 2 razy.
Anonymous pisze:A co sądzić o Hill's Feline Adult? Firma dobra, cena dość wysoka, a skład to też 4% wołowiny czy ryby i tylko w kurczaku jest 35% mięsa.
Hill's bazuje na wysokiej jakości, dosyć drogich mączkach mięsnych o różnych smakach. Adult Chicken o którym wspominasz zawiera 35% kurczaka i min. 57% kurczaka i indyka łącznie, oczywiście w postaci mączek. I tyle przeciętnie mączki mięsnej jest w każdej karmie tej firmy. W Hairball jest nawet 45% kurczaka i 61% kurczaka i indyka łącznie. Z tego w karmach smakowych 8-10% przypada na mączki jagnięce, rybne, wołowe, a reszta to nadal podstawowe mączki drobiowe i podroby. Nie jest tak, że w karmie o smaku tuńczyka jest tylko tuńczyk i nic więcej, po prostu niewielka ilość bazowej mączki drobiowej jest zastępowana mączką rybną. I ten procentowy udział widzimy w nawiasie poprzedzającym szczegółowy skład każdej karmy, ale oczywiście nie jest to udział mięsa w ogóle. Nie należy tych rzeczy mylić.
Z artykułu Boryska wnioskuję że wymieniony wyżej Felix jest żarciem podstawowym - ma min 4% mięsa czyli jest w ostatniej kategrorii. Czyli jest beee jednym słowem.
Widzę że najlpiej dawać kotku surowe mieśko (co zawsze dawałam) plus sucharki (najlepiej dobrej firmy) które będą uzupełniać jego braki żywieniowe.
Ps. Pytanie ni z gruszki: Maciuś lubi jeść nerki, ach on je wręcz uwielbi. czy nie są one szkodliwe? Przecież mają jakieś resztki amoniaku prawda?
Widzę że najlpiej dawać kotku surowe mieśko (co zawsze dawałam) plus sucharki (najlepiej dobrej firmy) które będą uzupełniać jego braki żywieniowe.
Ps. Pytanie ni z gruszki: Maciuś lubi jeść nerki, ach on je wręcz uwielbi. czy nie są one szkodliwe? Przecież mają jakieś resztki amoniaku prawda?
Czy najlepiej, to trudno powiedzieć, bo są różne szkoły żywieniowe... Trzeba pamiętać, aby nie karmić samym tylko mięsem, bo nie zawiera ono wszystkich niezbędnych do życia składników w odpowiednich proporcjach (ma chociażby za mało wapnia, a za dużo fosforu). W naturze, zdrowy, polujący kot zjada małe ssaki, ptaki, gady, płazy, owady itp. wraz z wnętrznościami, zawartością przewodu pokarmowego, kośćmi, skórami, chrząstkami, ścięgnami, więc jakiekolwiek braki pokarmowe raczej są mu niegroźne Dlatego też dodatek dobrej, suchej karmy, o której piszesz jest jak najbardziej na miejscuKot Maciuś :) pisze: Widzę że najlpiej dawać kotku surowe mieśko (co zawsze dawałam) plus sucharki (najlepiej dobrej firmy) które będą uzupełniać jego braki żywieniowe.
Jeśli chodzi o nerki i inne podroby, to rzeczywiście wiele kotów je wcina z apetytem (moja np. lubi wątróbkę i surowe serduszka kurze), jednak powinny stanowić one uzupełnienie diety, a nie główny posiłek. Myślę, że jak 1 raz w tygodniu podasz Maciusiowi nerki do zjedzenia (nie wieprzowe), to będzie dobrze (wcześniej możesz je pokroić i moczyć przez jakiś czas w wodzie)....Maciuś lubi jeść nerki, ach on je wręcz uwielbi. czy nie są one szkodliwe? Przecież mają jakieś resztki amoniaku prawda?
PS: Chciałbym, żeby to był mój artykuł
Co do wątróbki, to się zgadza, że częściej nie powinno się jej podawać (można nawet rzadziej ). Poza tym, że jest bardzo pożywna, ma też niestety i swoje wady. Zawiera dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D) i zbyt częste podawanie może doprowadzić do hiperwitaminozy. W dodatku zagrożeniem mogą być odkładające się w tym narządzie przeróżne związki czy metale ciężkiego toksyczne dla organizmu, więc po co dodatkowo faszerować kota chemikaliami . Warto też pamiętać, iż nadmiar surowej wątroby działa rozluźniająco, a gotowanej odwrotnie (sprzyja zaparciom). Myślę, że raz na 2-3 tyg. jest OK i osobiście częściej bym nie podawał
-
- Informacje
-