Witajcie,
jestem pierwszy raz na forum. Przygarnalem kota i kotke ze schroniska w sierpniu tego roku. Teraz maja juz 6 miesiecy. Kot juz byl kastrowany, kotka jeszcze nie, ale wiadomo po rójce dopiero. Moje pytanie brzmi: jaka najlepsza sucha karma dla nich. Na razie jesli chodzi o sucha karme dostaja sanabelle Bosch Kitten i Nutra Gold Indoor Kitten. Wczesniej mialy tez Royal Canin Kitten, ale niezbyt chetnie go wcinaly. Czy te dwie karmy, ktore teraz jedza sa dobre? Bede tez wdzieczny za porady odnosnie mokrych karm. Z mokrych najczesciej dostaja Animonda Rafine Soupe Kitten, Gourmet Gold paszteciki, Cosma Thai, czesto tez gotowanego kurczaka, watrobke, serduszka, filety z indyka i gotowana wolowinke. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.
Sucha karma dla 6 miesiecznych kotkow
Witaj,
Podobno sterylizacja kotek przed pierwszą rują znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór sutka ale zdania w tym temacie są podzielone. Jedni są zwolennikami kastracji/sterylizacji przed pierwsza ruja inni po... Co do kramienia wg mnie dajesz swoim kotom dobre karmy za równo suche jak i mokre
Podobno sterylizacja kotek przed pierwszą rują znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór sutka ale zdania w tym temacie są podzielone. Jedni są zwolennikami kastracji/sterylizacji przed pierwsza ruja inni po... Co do kramienia wg mnie dajesz swoim kotom dobre karmy za równo suche jak i mokre
-
WITAMY NA FORUM !!!
A jeśli chodzi o sterylizację to możesz przed ruja tez sterylizować. 6 miesiąc to bardzo dobry czas.
Prosimy o zdjęcia kociaków . Każdy z ans sie chwali swoimi futrami !!!
Zapraszamy do obejrzenia http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=12845
Zgadzam się z Hedwą Składy obu tych karm są całkiem niezłe. Ja standardowo polecam też Brit w granatowych opakowaniach bo jest bez pszenicy. Koty ogólnie powinny jeść karmy bez zbóż i z takich masz do wyboru Applaws, Acana i Orijen albo Taste of the wilde. Ale tylko Applaws ma rodzaj kitten. Ale to co dajesz są dobre.Hedwa pisze:Co do kramienia wg mnie dajesz swoim kotom dobre karmy za równo suche jak i mokre
A jeśli chodzi o sterylizację to możesz przed ruja tez sterylizować. 6 miesiąc to bardzo dobry czas.
Prosimy o zdjęcia kociaków . Każdy z ans sie chwali swoimi futrami !!!
Zapraszamy do obejrzenia http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=12845
Taste of the wilde jest taki uniwersalny bo tą karmę można podawać kotom dorosłym, kociętom i kotkom karmiącym . Kiedyś na początku dawałam swoim tą karmę bo miałam 4kg próbek różnych karm w tym Taste of the wilde . Orijen też chyba ma karmę taką uniwersalną, którą można podawać kociętom a z resztą karm nie wiem jak jest
Moj weterynarz mowil, ze najlepiej po pierwszej rojce kotke sterylizowac. Kot z kolei byl sterylizowany w zeszlym miesiacu bo juz zaczal znaczyc teren. Ale weterynarz mysle, ze dobry, ma dobre opinie no i dlugo wszystko trwalo, po zabiegu kazal czekac w pokoju pooperacyjnym az kotek zacznie sie wybudzac i po wybudzeniu jeszcze dokladnie go zbadal. Takze na razie ufam ze kotke po 1 rojce. Zdjecia podam w tygodniu Ciesze sie, ze wybor karm jest trafiony. Sprobuje tez tych, ktore podaliscie bo rzeczywiscie nie znam tych firm. Kociaki sa bardzo slodkie choc w nocy daja sie we znaki bo szaleja rowno, szczegolnie kotka bo tofik to jest taki bardziej grzeczny
-
To witamy na forum kolejnego Tofika. A kotka jak ma na imię ??
-
Wiem, że te bez zboża są uniwersalne i dla kociaków i dla dorosłych. ja jednak wolę jak jest to rozgraniczenie bo jednak młode potrzebują w innych proporcjach niektórych składników. Mam już takiego hopla, że bardzo dokładnie czytam składy karmHedwa pisze:Taste of the wilde jest taki uniwersalny bo tą karmę można podawać kotom dorosłym, kociętom i kotkom karmiącym . Kiedyś na początku dawałam swoim tą karmę bo miałam 4kg próbek różnych karm w tym Taste of the wilde . Orijen też chyba ma karmę taką uniwersalną, którą można podawać kociętom a z resztą karm nie wiem jak jest
Też mam Toffikaitsmylife pisze: Ciesze sie, ze wybor karm jest trafiony. Sprobuje tez tych, ktore podaliscie bo rzeczywiscie nie znam tych firm. Kociaki sa bardzo slodkie choc w nocy daja sie we znaki bo szaleja rowno, szczegolnie kotka bo tofik to jest taki bardziej grzeczny
A z karmai to nie szalej - jak im zaczniesz tak mieszać to im tylko krzywde zrobisz - każdą nową karme wporwadza sie stopniowe 3/4 starej 1/4 nowej po jakis 2 dniach poł na poł a potem 1/4 starej 3/4 nowej zeby zołądek sie przystosował ale lepeij zdecydowac sie na jakąs konkretną - wiem co mówię po ponad miesiąc walcze z żołądkiem mojego kota po takim misz maszu. Jak bedziesz chcial spróbowac innej to nie od razu każdej, najpierw z tymi co teraz stopniowo dawaj jedna jak bardzioej zasmakuje przejdz na tą ale obserwój kupsztale czy toleruje żołądek nowe karmy.
I czekamy na wasz wątek na ostatnim dziale kotów i fotki
-
- Informacje
-