.. temat rzeka, przewalkowany milion razy, a ja delej nie wiem
Moja kotka w zeszlym roku byla szczepiona Fel-O-Vaxem V
Raz, bo byla juz starsza niz 3 miesiace i wetka powiedziala, ze raz wystarczy w takim przypadku.
Teraz czeka nas powotorka. Mam totalny metlik. Wiem, ze szczepionka na bialaczke moze wyrzadzic wiecej szkody niz pozytku, mam zamar z niej zrezygnowac (wiec - Fel -O-VaxIV)
Ale teraz czytam w Vet-servisie, ze w sumie bez sensu jest tez szczepic na Chlamydie.
Ze 3skladnikowa szczepionka wystarcza dla niewychodzacego kotka.
W marcu trafi (mam nadzieje, ze nic nie stanie na przeszkodzie) do mnie kociak BRI juz po szczepieniach. Nie mam zamaru jezdzic z nim na wystawy, bedzie tez tylko zwyklym domowym kochanym kotkiem.
Ktorymi szczepionkami szczepic mam kotke teraz??
I od kiedy wiadomo, ze ta V (z bialaczka) moze narobic wiecej szkody niz pozytku? Dlaczego wetka w zeszlym roku (10.01) po prostu dala nam V jako kombajn na wszystko? Ale tez na roznym forach czytalam, ze wiekszosc kotkow byla wlasnie taka szczepionka szczepiona. Dopiero niedawno zaczely sie pojawiac glosy na temat szkodliwosci tej bialaczki.
Badz tu madry i pisz wiersze.....
Jeszcze jedno, chce tez mojej kotke zrobic badania krwi i moczu, analila taka ogolna + nerki i watroba. Na jaki mniej wiecej wydatek musze byc przygotowana w zwiazku takimi badaniami?
szczepienia
jeśli kot nie wychodzi wystaczy szczepionka felowax 3 , dlaczego piszesz że felovax 5 może wyrządzic dużo szkody tzn. co może zrobic, zużywamy jej bardzo duże ilości i uważamy ją za jedną z lepszych szczepionek. co do cen badań to zależy od lecznicy i profilu ale ok 30 - 50 zł.
nie chodzilo mi o sam fel o vax a o szczepionke na bialaczke - mozliwosc wystapienia guzow nowotworowych w miejscu szczepienia.jarek pisze:jeśli kot nie wychodzi wystaczy szczepionka felowax 3 , dlaczego piszesz że felovax 5 może wyrządzic dużo szkody tzn. co może zrobic, zużywamy jej bardzo duże ilości i uważamy ją za jedną z lepszych szczepionek. co do cen badań to zależy od lecznicy i profilu ale ok 30 - 50 zł.
rzeczywiście źródła donoszą o takiej możliwości ale zaszczepiliśmy w naszej praktyce myślę że setki zwierząt tą szczepionką i ani jednego przypadku jeśli ta liczba dokładnie cię interesuje sprawdze ile rocznie zużywamy tej szczepionki
-
- Informacje
-