arthroflex, a może coś innego...-potrzebne??

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
niunia_51
Kontakt:

01 czerwca 2006, 22:28

witam wszystkich
Postanowiłam troszkę dziś poszperać po forum.
Dużo słyszałam o arthroflexie ale czy on i inne tego typu substancje są potrzebne??
zadaje to pytanie szczególnie do osób które mają doświadczenie z psami dużych ras.
mam 7-mio miesięczniego sznaucera olbrzyma i karmię go jeszcze 3 razy dziennie:dwa razy to sucha karma typu royak, eukanuba i raz gotowane.
czy do takiej porcji powinnam dodawać coś jeszcze?? dodam że co jakiś czas daję mu porcję zielonego can-vitu.
ale czy to wystarcza?? nie chcę oszczędzać na psie w okresie jego wzrostu ale tak dokladnie to nie wiem czy i co powinnam mu jeszcze dawać żeby potem nie było problemów??
czekam na rady
pozdrawiam
Marzena

02 czerwca 2006, 12:56

Dzień dobry

Myślę ,że do takiego karmienia koniecznie dodawać jakiś preparat na stawy i dodatkowo koniecznie codziennie pół dawki can-vitu ,gdyż dieta pieska jednak przy mieszanym żywieniu jest nie zbyt dobrze zbilansowana.

Dziękuję
Pozdrawiam
Marzena Machnik
Awatar użytkownika
niunia_51
Kontakt:

05 czerwca 2006, 09:53

czekam na dalesze opinie o tym preparacie :roll:
Awatar użytkownika
niunia_51
Kontakt:

05 czerwca 2006, 20:35

Słyszałam ostatnio, że ten środek powoduje owrzodzenie żołądka u psów i podaje się go osobnikom chorym na stawy. Jest to lekarstwo więc nie powinno się go podawać profilaktycznie. Ostatnio wet radził żeby podawać inne środki z "ludzkiej apteki" z chrząstką rekina lub podobne też zawierające glukozaminę i chitochondrynę.
Marzena

16 czerwca 2006, 11:28

Dzień dobry

Preparat arthroflex może być podawany profilaktycznie w przypadku duzych ras ,jest koniecznie podawanie profilaktycznie tego typu preparatów.

Sama osobiście znam Pare psów ,które dostawałay te praeparaty w wieku szczeniecym i żaden z nich nie ma problemów z żołądkiem.

Dziękuję
POzdrawiam
Marzena Machnik
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 czerwca 2006, 00:10

artroflex nie zalicza się się do grupy leków to tzw. neutraceutyk czyli dodatek żywieniowy czy też suplement żywieniowy. To jakś bzdura z tymi wrzodami. A Artroflex właśnie zawiera chondroityne i glukozaminoglikany.
Aśka___

28 czerwca 2006, 21:42

Witam,
Arthroflex to bardzo, bardzo dobry preperat i nie zauważyłam, żeby powodował jakiekolwiek dolegliwości żołądkowe u psa. Mój bulek w wieku 5 m-cy zaczął bardzo kuleć na tylne łapy. Weterynarz zalecił podawanie Arthroflexu- miesiąc regularnego podawania preparatu i po kulawiźnie nie ma śladu. Uważam, że preparat jest rewelacyjny, do tego bardzo wydajny - butelka za ok. 80 zł starcza na dwa miesiące.

Pozdrawiam
ntt1

09 lutego 2007, 17:37

Ja swojemu labradorowi podaję Arthroflex od wieku 2,5 miesiąca. 2,5 ml przez 3 tygodnie, a po tym 3 tygodnie przerwy i tak w kółko do 15-18 miesiąca życia. Wszyscy z forum labradorów tak robią i jest wszystko O.K. Podają bez względu na rodzaj karmy.
ODPOWIEDZ
  • Informacje