Azjata 8 tyg, blagam o pomoc

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Azjatka_

30 marca 2009, 18:58

Witam
Hodowca kazał mi karmić sunie 2 razy dziennie Purina dog chow junior dwie garście na posiłek. Mam wrażenie ze psica jest głodna (ma czkawkę 5-6 razy dziennie?) i ze dawka ok 2 garści jest dla niej za duża jak na raz bo brzusio robi się strasznie pękate, zresztą kazała mi moczyć w wodzie karmę przed podaniem czy to dobrze?
Proszę podajcie mi jaka dawka mam ja karmić obecnie posiadam tylko miarkę od Royala dla kotów wiec ogromna prośbą do pracowników krakvetu o przeliczenie" purinich g na royalowe" lub będzie prościej czy cala czy półtorej malej miarki kociego royala i ile posiłków dziennie. Dodam ze zmieniam malej karmę na brita którego jutro,pojutrze dostane wiec tu też prośba ile dawać g i jak wprowadzać żeby nie było rewolucji.
Czekam na odpowiedz bo nie chce zaszkodzić suni.
Pozdrawiam
Basia
pianistka

30 marca 2009, 22:10

Wg mnie szczeniak jest za młody na karmienie 2 x dziennie !
Rozbij posiłki na 4-5 porcji i obserwuj czy czkawki dalej będą.
Obserwuj też ile naprawdę szczeniak zjada aby rósł - zapotrzebowanie osobnicze jest różne w różnych okresach życia , pies nie może być ani tłuścioch ani głodny, szczególnie tak młody.
Co do moczenia to tak jest lepiej dla malucha - wtedy nie pęcznieje w brzuszku.
Awatar użytkownika
Azjatka_

31 marca 2009, 19:35

Bardzo dziękuje Ci za odpowiedz.
Dzis dalam Malej 4 posilki nie liczac przekasek ( ucho,porcja rosolowa) miala dzis tylko raz czkawke :) wiec jednak byla glodna :( Powiedz mi jeszcze prosze czy mozna dawac dla szczeniaka salceson? Chodzi mi jako nagroda na spacerze?
pianistka

31 marca 2009, 21:08

Generalnie żadnych wędlin nie powinno się podawać - z różnych powodów.
Chefrenek

31 marca 2009, 22:06

Azjata czyli jaki? CAO?

Purina Dog Chow to słaba karma, tym bardziej dla takiego dużego psa. Jakieś wspomagacze na stawy też by się przydały. :roll:

ps. wydaje mi się że te 2 garście to mało. :?
goskaaa

01 kwietnia 2009, 07:06

pianistka pisze:Generalnie żadnych wędlin nie powinno się podawać - z różnych powodów.
Dokładnie, salcesonu tym bardziej, gdyż jest bardzo przyprawiany.
Jeśli już to podawaj np żółty serek pocięty w plasterki, ew. jakąś parówkę taką jak te dla dzieci ;)
Awatar użytkownika
Azjatka_

01 kwietnia 2009, 09:15

Ok dzieki to juz wiem co dawac na nagrody bo do tej pory dawalam tylko karme.
Chefrenek- wiem ze slaba, az tak slabo nie jestem doinformowana dlatego zmieniam na Brita, nie chcialam zmieniac odrazu skoro u hodowcy ja jadla, za wiele zmian na raz, hodowca dawala preparat na stawy. Tak Azjata to CAO to bardzo popularne okreslenie dziwne ze nie wiesz :?
szmaja

01 kwietnia 2009, 10:08

No azjatyckich psów jest chyba więcej i stąd to pytanie.
Podajesz psu słabą karmę, pomyśl o jej zmianie. Poza tym, na opakowaniu na pewno jest wskazane, ile pies powinien jeść. Trzeba orientacyjnie zmierzyć - kubkami itp., dodatkowo młody pies powinien jeść odpowiednio często. Uczy i porcje rosołowe nie są potrzebne.
Jako nagroda (jeśli pies lubi jeść) wystarczająca jest sucha karma.
Awatar użytkownika
afrykaa

01 kwietnia 2009, 14:37

Azjatko, odpowiednią miarkę powinnaś dostać przy kupnie karmy, ewentualnie poproś o nią sprzedawcę;
Awatar użytkownika
Robert A.

01 kwietnia 2009, 17:27

Nie czekaj,zmień czym prędzej lepiej 1 dzień lużnych qup niż potem nadrabianie braków po Dog Chow.
Pamiętaj o dodatku na stawy.
W przypadku Brita nie ma miarek(kubków) dodawanych do karmy.
Chefrenek

01 kwietnia 2009, 20:32

Azjatka_ pisze:Ok dzieki to juz wiem co dawac na nagrody bo do tej pory dawalam tylko karme.
Chefrenek- wiem ze slaba, az tak slabo nie jestem doinformowana dlatego zmieniam na Brita, nie chcialam zmieniac odrazu skoro u hodowcy ja jadla, za wiele zmian na raz, hodowca dawala preparat na stawy. Tak Azjata to CAO to bardzo popularne okreslenie dziwne ze nie wiesz :?
A jak ja napiszę bulwa to będziesz wiedziała o jaką rasę chodzi?

taki mały off :twisted:
Awatar użytkownika
boguś

02 kwietnia 2009, 07:39

Robert A. pisze:.
W przypadku Brita nie ma miarek(kubków) dodawanych do karmy.
To ciekawe bo ja mam miarki do Brita skąd te wiadomości :roll:
Awatar użytkownika
Azjatka_

02 kwietnia 2009, 11:43

Ok dzis juz pochlania Brita :) dzieki za rade
Do Brita tez mam dawac preparat na stawy? Wiecie ile powinien wazyc 8 tyg. Azjata sunia?
Awatar użytkownika
afrykaa

02 kwietnia 2009, 12:49

nie sugeruj się sztywna wagą, tym bardziej, że CAO nie jest wyrównaną rasą (jak przeczytałam w Internecie), a waga dorosłych osobników waha się od 40 do 80 kg; dlatego testuj tuszę obmacując psiaka, lepiej, żeby nie był zbyt puszysty (właściwie powinien być raczej szczupły); nadprogramowy tłuszczyk obciążą stawy i kręgosłup psa, a to odbija się na jego kondycji w dorosłym życiu;
Awatar użytkownika
Robert A.

03 kwietnia 2009, 07:16

Boguś ,nigdy się z nimi nie spotkałem,nawet na targach zoologicznych w Warszawie mówili,ze nie mają :?: Moze od momentu wprowadzenia karmy Brit Care na rynek ,wprowadzili też miarki-nie wiem?
ODPOWIEDZ
  • Informacje