Witam
Hodowca kazał mi karmić sunie 2 razy dziennie Purina dog chow junior dwie garście na posiłek. Mam wrażenie ze psica jest głodna (ma czkawkę 5-6 razy dziennie?) i ze dawka ok 2 garści jest dla niej za duża jak na raz bo brzusio robi się strasznie pękate, zresztą kazała mi moczyć w wodzie karmę przed podaniem czy to dobrze?
Proszę podajcie mi jaka dawka mam ja karmić obecnie posiadam tylko miarkę od Royala dla kotów wiec ogromna prośbą do pracowników krakvetu o przeliczenie" purinich g na royalowe" lub będzie prościej czy cala czy półtorej malej miarki kociego royala i ile posiłków dziennie. Dodam ze zmieniam malej karmę na brita którego jutro,pojutrze dostane wiec tu też prośba ile dawać g i jak wprowadzać żeby nie było rewolucji.
Czekam na odpowiedz bo nie chce zaszkodzić suni.
Pozdrawiam
Basia
Azjata 8 tyg, blagam o pomoc
Wg mnie szczeniak jest za młody na karmienie 2 x dziennie !
Rozbij posiłki na 4-5 porcji i obserwuj czy czkawki dalej będą.
Obserwuj też ile naprawdę szczeniak zjada aby rósł - zapotrzebowanie osobnicze jest różne w różnych okresach życia , pies nie może być ani tłuścioch ani głodny, szczególnie tak młody.
Co do moczenia to tak jest lepiej dla malucha - wtedy nie pęcznieje w brzuszku.
Rozbij posiłki na 4-5 porcji i obserwuj czy czkawki dalej będą.
Obserwuj też ile naprawdę szczeniak zjada aby rósł - zapotrzebowanie osobnicze jest różne w różnych okresach życia , pies nie może być ani tłuścioch ani głodny, szczególnie tak młody.
Co do moczenia to tak jest lepiej dla malucha - wtedy nie pęcznieje w brzuszku.
Bardzo dziękuje Ci za odpowiedz.
Dzis dalam Malej 4 posilki nie liczac przekasek ( ucho,porcja rosolowa) miala dzis tylko raz czkawke wiec jednak byla glodna Powiedz mi jeszcze prosze czy mozna dawac dla szczeniaka salceson? Chodzi mi jako nagroda na spacerze?
Dzis dalam Malej 4 posilki nie liczac przekasek ( ucho,porcja rosolowa) miala dzis tylko raz czkawke wiec jednak byla glodna Powiedz mi jeszcze prosze czy mozna dawac dla szczeniaka salceson? Chodzi mi jako nagroda na spacerze?
Dokładnie, salcesonu tym bardziej, gdyż jest bardzo przyprawiany.pianistka pisze:Generalnie żadnych wędlin nie powinno się podawać - z różnych powodów.
Jeśli już to podawaj np żółty serek pocięty w plasterki, ew. jakąś parówkę taką jak te dla dzieci
Ok dzieki to juz wiem co dawac na nagrody bo do tej pory dawalam tylko karme.
Chefrenek- wiem ze slaba, az tak slabo nie jestem doinformowana dlatego zmieniam na Brita, nie chcialam zmieniac odrazu skoro u hodowcy ja jadla, za wiele zmian na raz, hodowca dawala preparat na stawy. Tak Azjata to CAO to bardzo popularne okreslenie dziwne ze nie wiesz
Chefrenek- wiem ze slaba, az tak slabo nie jestem doinformowana dlatego zmieniam na Brita, nie chcialam zmieniac odrazu skoro u hodowcy ja jadla, za wiele zmian na raz, hodowca dawala preparat na stawy. Tak Azjata to CAO to bardzo popularne okreslenie dziwne ze nie wiesz
No azjatyckich psów jest chyba więcej i stąd to pytanie.
Podajesz psu słabą karmę, pomyśl o jej zmianie. Poza tym, na opakowaniu na pewno jest wskazane, ile pies powinien jeść. Trzeba orientacyjnie zmierzyć - kubkami itp., dodatkowo młody pies powinien jeść odpowiednio często. Uczy i porcje rosołowe nie są potrzebne.
Jako nagroda (jeśli pies lubi jeść) wystarczająca jest sucha karma.
Podajesz psu słabą karmę, pomyśl o jej zmianie. Poza tym, na opakowaniu na pewno jest wskazane, ile pies powinien jeść. Trzeba orientacyjnie zmierzyć - kubkami itp., dodatkowo młody pies powinien jeść odpowiednio często. Uczy i porcje rosołowe nie są potrzebne.
Jako nagroda (jeśli pies lubi jeść) wystarczająca jest sucha karma.
A jak ja napiszę bulwa to będziesz wiedziała o jaką rasę chodzi?Azjatka_ pisze:Ok dzieki to juz wiem co dawac na nagrody bo do tej pory dawalam tylko karme.
taki mały off
nie sugeruj się sztywna wagą, tym bardziej, że CAO nie jest wyrównaną rasą (jak przeczytałam w Internecie), a waga dorosłych osobników waha się od 40 do 80 kg; dlatego testuj tuszę obmacując psiaka, lepiej, żeby nie był zbyt puszysty (właściwie powinien być raczej szczupły); nadprogramowy tłuszczyk obciążą stawy i kręgosłup psa, a to odbija się na jego kondycji w dorosłym życiu;
-
- Informacje
-