Batony Rafi i inne od "Doliny Noteci"
kupiłem 1 puszkę rafi z wołowiną na wypróbowanie, jak dla mnie ta karma śmierdzi! (w porównaniu do innych puszek). dużo galarety, zmielone mięsne kawałki, trudno mi uwierzyć w to, że zawierają tak dużo mięsa. pies jadł raczej niechętnie (puszka jako dosmaczenie suchej karmy). więcej nie kupię.
50% produktów mięsnych (bo ile tam jest czystego mięsa nie wiadomo, może 40%, a może tylko 5%, a reszta to odpadki) to wcale nie dużo.
W cenie takich puszek lepiej kupić surowe mięcho, dodać trochę warzyw, nawet bez suplementacji taki posiłek jest lepiej zbilansowany (i zdrowszy) niż niejedna pucha...
W cenie takich puszek lepiej kupić surowe mięcho, dodać trochę warzyw, nawet bez suplementacji taki posiłek jest lepiej zbilansowany (i zdrowszy) niż niejedna pucha...
i po co od razu te wyłupiaste oczy, ze szok???!! pytam, czy w ogóle można podawać wieprzowinę, bo jeden weterynarz stwierdził, ze sklad nieodpowidni dla psa....
-
No to znowu A co wieprzowina ma takiego nie ok w "składzie"? Te same 20 aminokwasów co w kurczaku, koniu, krowie czy króliku...i w psie i w człowieku. Tłuszcz? Ten sam skład co w innych mięsach tyle że nieco więcej - to w sumie dla psa dobrze bo to właśnie tłuszcz jest dla psa głównym źródłem pozyskiwania energii. Oprócz tego witaminy (tylko w surowym), składniki mineralne....
Ja się zastanwiam jakim cudem niektórzy dostają dyplom, udaje im się skończyć uczelnię wyższą? Skoro potem takie "rewelacje" opowiadaja...
Ja się zastanwiam jakim cudem niektórzy dostają dyplom, udaje im się skończyć uczelnię wyższą? Skoro potem takie "rewelacje" opowiadaja...
oj isabelle, isabelle i po co tyle nerwów, doskonale wiesz, ze stres i zdenerwowanie skracaja zycie
To dlaczego producenci karm suchych omijają to mięso szerokim łukiem?isabelle30 pisze:No to znowu A co wieprzowina ma takiego nie ok w "składzie"? Te same 20 aminokwasów co w kurczaku, koniu, krowie czy króliku...i w psie i w człowieku. Tłuszcz? Ten sam skład co w innych mięsach tyle że nieco więcej - to w sumie dla psa dobrze bo to właśnie tłuszcz jest dla psa głównym źródłem pozyskiwania energii. Oprócz tego witaminy (tylko w surowym), składniki mineralne....
-
Nie wszyscy..Exclusion można było kupić w Polsce z wieprzowiną i groszkiem
A tak na serio to chyba - jak przynajmniej zauważyłam u siebie na bazarze w budach po asortymencie z wieprzowiny - odpadów nadających się do produkcji karmy brak. Wszystko idzie do celów spożywczych a takie cuda jak ryjki czy uszy - suszonki dla psów
Gościu - ależ ja się wcale nie denerwuję, a jest czym?
A tak na serio to chyba - jak przynajmniej zauważyłam u siebie na bazarze w budach po asortymencie z wieprzowiny - odpadów nadających się do produkcji karmy brak. Wszystko idzie do celów spożywczych a takie cuda jak ryjki czy uszy - suszonki dla psów
Gościu - ależ ja się wcale nie denerwuję, a jest czym?
-
Dziwnych rzeczy to na świecie jest masa. pamiętasz jeszcze jak masło było niezdrowe? Ten sam czas kiedy "pijcie mleko hektolitrami!". Teraz ? Masło jest cacy a mleko szkodzi....a największym cudem wszech czasów jak dla mnie jest teoria jakoby mięso kurczaków pasionych hormonami i antybiotykami jest najzdrowsze na świecie...przy kurczakach wołowina jest be (zresztą trend istniejący od lat), wieprzowina to wręcz trucizna!
Pamiętasz jeszcze z dziecinnych lat smak szynki? Golonki? Chleba ze smalcem i skwarkami? Całe pokolenia były tak chowane - nasze babcie dożywające 100 lat. My mamy szansę na to? A jadały tak niezdrowo...za to nasze dzieci na polecanych kurczakach tryskają .... wiecznym glutem.
A to wszystko oficjalnie wysoki sądzie
Pamiętasz jeszcze z dziecinnych lat smak szynki? Golonki? Chleba ze smalcem i skwarkami? Całe pokolenia były tak chowane - nasze babcie dożywające 100 lat. My mamy szansę na to? A jadały tak niezdrowo...za to nasze dzieci na polecanych kurczakach tryskają .... wiecznym glutem.
A to wszystko oficjalnie wysoki sądzie
Nie dodają z prostej przyczyny - ludziom wieprzowina kojarzy się z Ayuszkim i ludzie omijają ją w żywieniu zwierzaków szerokim łukiem. Podczas kilkuletniej pracy w zoologi niejednokrotnie słyszałam o "wadach" wieprzowiny, opowiadanej nawet przez pseudoweterynarzy. Producenci karm nie są głupi, wywąchają co się sprzedaje, a co nie.
Dlatego jest taka moda na pokarmy z kurczakiem, który jest tak zdrowy jak sól drogowa. Siostra napędzona modą na "zdrowe kurczaki" z zamiłowaniem kupowała je i podawała córce od małego, oczywiście podawała też inne mięsa, ale ich już mniej Efektem tego jest wczesne dojrzewanie jej córy (7 letnie dziecko z miesiączką, biustem którego nie powstydzi się gimnazjalistka i trądzikiem).
Moi rodzice mają hodowlę trzody, znam też osoby, które mają fermy kurze. Temat pasz jest mi znany i wieprzowina jeśli chodzi o sposób karmienia, jest przynajmniej 2 razy zdrowsza od kurczaków, które mają tak naszprycowaną chemią dietę, że dziwię się, że te kurczaki się nie świecą.
Moim kotom, psu i fretce daję wieprzowinę i inne mięsa (zawsze ze sprawdzonego źródła, nie z bazarów itp), żyją i mają się świetnie.
isabell30 mania wciskania mleka wciąż panuje w Polsce, zwłaszcza dzieciaczkom. Nasz pediatra (austriacki) powiedział na ten temat tylko jedno zdanie: Mleko krowie jest dla cieląt, a nie dzieci.
Dlatego jest taka moda na pokarmy z kurczakiem, który jest tak zdrowy jak sól drogowa. Siostra napędzona modą na "zdrowe kurczaki" z zamiłowaniem kupowała je i podawała córce od małego, oczywiście podawała też inne mięsa, ale ich już mniej Efektem tego jest wczesne dojrzewanie jej córy (7 letnie dziecko z miesiączką, biustem którego nie powstydzi się gimnazjalistka i trądzikiem).
Moi rodzice mają hodowlę trzody, znam też osoby, które mają fermy kurze. Temat pasz jest mi znany i wieprzowina jeśli chodzi o sposób karmienia, jest przynajmniej 2 razy zdrowsza od kurczaków, które mają tak naszprycowaną chemią dietę, że dziwię się, że te kurczaki się nie świecą.
Moim kotom, psu i fretce daję wieprzowinę i inne mięsa (zawsze ze sprawdzonego źródła, nie z bazarów itp), żyją i mają się świetnie.
isabell30 mania wciskania mleka wciąż panuje w Polsce, zwłaszcza dzieciaczkom. Nasz pediatra (austriacki) powiedział na ten temat tylko jedno zdanie: Mleko krowie jest dla cieląt, a nie dzieci.
-
eee tam, mlerko krowie jest fajne, smaczne i zdrowe...ale pod jednym warukiem - ma to być mleko krowie a nie biały płyn z kartonu. A takiego nie uświadczysz
Ostatnio miałam dobrą passę - udało mi się nawiązać kontakty wiejskie i ściągnęłam trochę kur wiejskich na rosół. Otóż okazuje się, że mięso kurze wcale nie jest białe...jest ciemno czerwone (bledsze od wołowiny ale ma kolor), a tłuszcz żółty. Zapach, smak takiego rosołu - nie porównywalny z niczym. A dziś moje dziecko zasmakowało w mięsie nutrii...koniec z kurczakami sklepowymi. Nawet psa tym nie karmię.
Ostatnio miałam dobrą passę - udało mi się nawiązać kontakty wiejskie i ściągnęłam trochę kur wiejskich na rosół. Otóż okazuje się, że mięso kurze wcale nie jest białe...jest ciemno czerwone (bledsze od wołowiny ale ma kolor), a tłuszcz żółty. Zapach, smak takiego rosołu - nie porównywalny z niczym. A dziś moje dziecko zasmakowało w mięsie nutrii...koniec z kurczakami sklepowymi. Nawet psa tym nie karmię.
Nie wiedziałam, że kurze sklepowe jest białe Na szczęście mieszkając w Polsce różnoraki drób oraz wieprzowinę mieliśmy swoją, więc w sklepie kupowałam jedynie baraninę i wołowinę. Z kolei w Austrii byłam zszokowana jak w sklepie zobaczyłam, że kurczaki są... żółto-pomarańczowe od "zdrowej kukurydzy", oczywiście nie piszą, że owa kukurydza jest GMO Dobrze, że to kraj z bardzo rozwiniętym rolnictwem i większą świadomością, przynajmniej nie trudno tu o prawdziwych ekologicznych rolników. Udało mi się znaleźć miłośników naturalnego chowu i uprawy ku uciesze mojej, dziecka i futerek
-
- Informacje
-