Chyba oszaleję i zapłaczę się. Moja 11 letnia sunia była jeszcze przed świętami na ACANIE Senior - sierść śliczna, skóra też , jadła bez problemu z małym dosmaczeniem Niestety musiałam z niej zrezygnować bo ma aż 30 % białka , a psina ma problem z nerkami. Wątroba też nie jest w dobrym stanie. Ma też spore kłopoty z łapkami. Pisałam o nich już w innych wątkach. Odchudzałam ją stopniowo i z wagi prawie 39 kg - kilka lat temu spadła do 32-33. Na Acanie nawet jeszcze mi spadła troszkę. Utrzymać jej wagę, aby nie przekroczyć 33 kg jest strasznie trudno. Acana się sprawdziła, a przez nerki i tą zawartość białka musiałam z niej zrezygnować. Kupiłam Trovet Mobiliti i przez 3 tygodnie - od świąt psina moja przytyła mi już do 33,40 kg. Jestem załamana, bo każdy gram w jej przypadku to katastrofa dla łap ... Już sama nie wiem jaką karmę jej teraz kupić? Szukam karmy, która nie ma zbyt dużo białka. Trovet okazał się idealny z tego względu, ale skoro mi tyje muszę z niego zrezygnować. Porcji nie mogę jej zmniejszyć, bo i tak dostaje ją już mniejszą, niż zalecana na worku. Za jedzenie poszła by z każdym i wszędzie - taka jest ta moja łobuziara kochana.
Myślałam o NUTRA NUGGETS Lite/Senior Dog Formula - doradźcie proszę, czy dla suni z różnymi problemami (nerki, wątroba, łapki) będzie ona się nadawała. I jak Wasze psiaki - nie tyją po niej? Ja już jestem podłamana.
Na nerki dostaje ipakitine, na wątrobę esentiale forte, na łapki inflamex i corta vet ha na przemian z artroblock forte. Daję jej też siemie lniane mielone - zalaną 1 łyżeczkę w 1/2 filiżanki. Może to to siemie ją tuczy. Chociaż kiedyś też jadła tego Troveta i też tyła.
Była ACANA Senior, teraz Trovet Mobility Geriatryk i tyje mi
W Twojej konkretnej sytuacji polecam Luposan Light sensitive(zooplus).Nutra Light w tym przypadku jest mniej delikatna.
Siemię lniane dalej podawaj,bez obaw,w większości sprzedają odtłuszczone.
Na stawy podajesz idealne produkty,aż dziwne,że nie ma poprawy.Co jedynie mógłbym polecić to preparat MEGAFLEX (ZOOPLUS) produkcji Bayer.Jest naprawdę dobry a dodatkowo naturalny(sporo ziół) co psiakowi się przyda i odciąży trochę żołądek od preparatów bądż co bądż syntetycznych(stawy).Dodatkowo składniki ziołowe użyte w Megaflexie pośrednio wspierać będą wątrobę.
Siemię lniane dalej podawaj,bez obaw,w większości sprzedają odtłuszczone.
Na stawy podajesz idealne produkty,aż dziwne,że nie ma poprawy.Co jedynie mógłbym polecić to preparat MEGAFLEX (ZOOPLUS) produkcji Bayer.Jest naprawdę dobry a dodatkowo naturalny(sporo ziół) co psiakowi się przyda i odciąży trochę żołądek od preparatów bądż co bądż syntetycznych(stawy).Dodatkowo składniki ziołowe użyte w Megaflexie pośrednio wspierać będą wątrobę.
Właśnie dzisiaj zostało zrobione zdjęcie rtg kręgosłupa i bioder mojej kochanej suni. I niestety........ ma spondyloze. Każdy wyrostek (prawie) w kręgosłupie ma dzioby - tak to określiła wetka . Jedno biodro ze zwyrodnieniami. Jak żyć z tą spondylozą. .. Co tydzię przez 4-6 tygodni sunia będzie miała robioną akupunkturę. Lekarka powiedziała, że właściwie już nic nam nie zostało. Poza oczywiście wspomagaczami, które dostaje. Dojdzie jeszcze wit B12. Ile ona mi tak pozyje. Chce mi się wyć. Chociaż myśle - tak się pocieszam, że gdybym o nią nie dbała, to pewnie już by nie było ze mną kochanego futrzaka. Czy macie jakieś doświadczenia z życiem z psiakiem ze spondylozą DZIADOSKĄ!!!!!!!!!!!!!!!! Robercie czekam właśnie na dostawę ArthroDol DOLFOSU. Czy mogę spokojnie go jeszcze padać do tych wszystkich specyfików wymienionych we wcześniejszym poście?
Ach, te okropne dzioby na wyrostkach okazuje się, że uciskają nerwy, które idą do łap i kulawizna dlatego jest i będzie. I tu wyjaśnia się sprawa mojej dziwnej , na nic nie idącej, suni ( w kwestii poprawy chodzenia) . Ale i tak jest bardzo dzielna.
Przy psach do 20kg 1/2 tabletki rano około 30 min przed pierwszym posiłkiem psy ponad 20 kg (nawet ponad70kg)tylko 1 tabletka dziennie.
Identyczne jest dawkowanie dla ludzi przy czym dzieci 1/2 tabletki dziennie a dorośli 1 tabletka dziennie,przez okres około 2 miesięcy póżniej przerwa około 2 tygodnii znowu powrót.O tym preparacie miałem wykład na Medycynie Naturalnej
Identyczne jest dawkowanie dla ludzi przy czym dzieci 1/2 tabletki dziennie a dorośli 1 tabletka dziennie,przez okres około 2 miesięcy póżniej przerwa około 2 tygodnii znowu powrót.O tym preparacie miałem wykład na Medycynie Naturalnej
A z ciekawości o jakim specyfiku piszecie jeśli to nie tajemnica?
Z tego co słyszałam przy spondylozie, która daje objawy neurologiczne między innymi stosuje się witaminy wspomagające ukł. nerwowy- ale moja wiedz na ten temat jest b. pobieżna, bo na szczęście nie musiałam nigdy bardziej się tym interesować. Bardzo współczuje i dużo zdrówka dla psiaka. Jeśli chodzi o akupunkturę, to podobno bardzo sprawdza się w leczeniu koni więc może i psiakowi pomoże czego serdecznie życzę.
Z tego co słyszałam przy spondylozie, która daje objawy neurologiczne między innymi stosuje się witaminy wspomagające ukł. nerwowy- ale moja wiedz na ten temat jest b. pobieżna, bo na szczęście nie musiałam nigdy bardziej się tym interesować. Bardzo współczuje i dużo zdrówka dla psiaka. Jeśli chodzi o akupunkturę, to podobno bardzo sprawdza się w leczeniu koni więc może i psiakowi pomoże czego serdecznie życzę.
Mój pies ma to dziadostwo. Raz na rok przychodzi dosyć ciężki atak. Wtedy pies strasznie cierpi mimo leków i po prostu płacze z bólu. Atak trwa ok miesiąca, tyle też potrzeba czasu by zagoiła się osłonka mielinowa.NinaS pisze:Właśnie dzisiaj zostało zrobione zdjęcie rtg kręgosłupa i bioder mojej kochanej suni. I niestety........ ma spondyloze. Każdy wyrostek (prawie) w kręgosłupie ma dzioby - tak to określiła wetka . Jedno biodro ze zwyrodnieniami. Jak żyć z tą spondylozą. .. Co tydzię przez 4-6 tygodni sunia będzie miała robioną akupunkturę. Lekarka powiedziała, że właściwie już nic nam nie zostało. Poza oczywiście wspomagaczami, które dostaje. Dojdzie jeszcze wit B12. Ile ona mi tak pozyje. Chce mi się wyć. Chociaż myśle - tak się pocieszam, że gdybym o nią nie dbała, to pewnie już by nie było ze mną kochanego futrzaka. Czy macie jakieś doświadczenia z życiem z psiakiem ze spondylozą DZIADOSKĄ!!!!!!!!!!!!!!!! Robercie czekam właśnie na dostawę ArthroDol DOLFOSU. Czy mogę spokojnie go jeszcze padać do tych wszystkich specyfików wymienionych we wcześniejszym poście?
Na co dzień daję arthrofos choć myślę też o wprowadzeniu inflamexu. Do tego przy takiej pogodzie bezwzględnie ubranko na spacer. Pod ręką mam też carprofen na mniejsze bóle lub dyskomfort. Nie chodzimy po schodach. Niestety nie udało mi się wyeliminować skakania po meblach.
-
- Informacje
-