Co ja myślę o karmieniu psa?...--->

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

OWCZARZ

19 września 2007, 19:44

Liwia ja ustaliłem co psa uczula, ale nietolerancja mięsa pod żadna postacią nie ma nic wspólnego z tym co go uczula. A tak to jest na karmie która nie ma składników które go uczulają i jest wszystko ok.
Liwia

19 września 2007, 19:49

OWCZARZ pisze:Liwia ja ustaliłem co psa uczula, ale nietolerancja mięsa pod żadna postacią nie ma nic wspólnego z tym co go uczula. A tak to jest na karmie która nie ma składników które go uczulają i jest wszystko ok.
to bylo OT w tym watku, pewnie powinam na pw Cie zapytac. Ciekawa jestem czemu nie udalo sie ustalic czy pszenica czy kukurydza.
Awatar użytkownika
GIZIU

19 września 2007, 19:51

OWCZARZ pisze: ale nietolerancja mięsa pod żadna postacią nie ma nic wspólnego z tym co go uczula. A tak to jest na karmie która nie ma składników które go uczulają i jest wszystko ok.
Z tego co się orientuję to karma też ma odrobinę mięsa - i tu jest wszystko ok.
OWCZARZ

19 września 2007, 19:53

Zarówno po karmie z samym glutenem kukurydzianym jak i z kukurydzą i pszenicą miał alergię. Natomiast karmiąc karmą bez kukurydzy i pszenicy nie ma alergii, więc prawdopodobnie oba składniki go uczulają.
OWCZARZ

19 września 2007, 19:55

Giziu dlatego mowie ze nietolerancja na mięso nie ma nic wspólnego z alergią u mojego psa, bo w karmie jest kurczak i inne mięsa i nie ma sensacji, natomiast po gotowanym kurczaku ma sensacje żołądkowe. Poprostu ma nietolerancje pokarmową na gotowane i surowe mięso.

Czytaj wyraźnie co pisze.

Alergie ma swoją drogą na pszenice i kukurydze, dostaje karmę bez tych składników i jest ok.

Natomiast nie powiedziałem nigdy że ma alergię na mięso, lecz ma nietolerancje pokarmową na gotowane i surowe...alergii na mięso nie ma, ponieważ w karmie ma 4 rodzaje mięsa i go to mięso nie uczula.
Liwia

19 września 2007, 19:56

OWCZARZ pisze:Zarówno po karmie z samym glutenem kukurydzianym jak i z kukurydzą i pszenicą miał alergię. Natomiast karmiąc karmą bez kukurydzy i pszenicy nie ma alergii, więc prawdopodobnie oba składniki go uczulają.
teraz rozumiem - nieporozumienei wzielo sie z innego rozumienia slowa "monodieta". Ja zaczynalam od krolika (li i jedynie, przez kilka tygodni), potem kaczka, potem kolejne skladniki az do znalezienia tego alergizujacego. Dlatego nie moglam objac swym rozumem niewiescim jak moglo sie nie dac ustalic czy pszenica czy kukurydza.
I przepraszam za OT, juz nie smiece.
Awatar użytkownika
GIZIU

19 września 2007, 19:59

No to w takim razie mam pytanie. Bo ja sie może nie znam. Ale te powiedzmy 20 % mięsa w karmie nie jest czasami poddawane obróbce termicznej, przed doprowadzeniem go do takiej postaci jaka jest w worku.
OWCZARZ

19 września 2007, 19:59

"ale nietolerancja mięsa pod żadna postacią nie ma nic wspólnego z tym co go uczula. A tak to jest na karmie która nie ma składników które go uczulają i jest wszystko ok."- chodziło o nietolerancję pod postacią surowego bądź gotowanego, nie w karmie- to tak gwoli wyjasnienia.
Liwia

19 września 2007, 20:01

GIZIU pisze:No to w takim razie mam pytanie. Bo ja sie może nie znam. Ale te powiedzmy 20 % mięsa w karmie nie jest czasami poddawane obróbce termicznej, przed doprowadzeniem go do takiej postaci jaka jest w worku.
to jak to mieso jest suszone :twisted: :lol: Cud? :)
Ostatnio zmieniony 19 września 2007, 20:02 przez Liwia, łącznie zmieniany 1 raz.
OWCZARZ

19 września 2007, 20:02

Giziu nie chce mi się wchodzić znowu z Toba w spory i dyskusje, nie wnikam w to jak oni to poddają obróbce mięso w karmie.

Poprostu ma nietolernacje na gotowane i surowe, natomiast mięso pod postacią w karmie jest wszystko ok. Nie wiem dlaczego tak jest, nie wnikam w to, bo nie jestem naukowcem.

Sporo psów tak ma, że toleruje karmę suchą natomiast gotowanego czy surowego nie- pewnie to kwestia przyzwyczajenia i sposobu karmienia od małego, a już szczególnie u owczarka, psa o delikatnym ukłądzie pokarmowym.
Awatar użytkownika
GIZIU

19 września 2007, 20:05

Ja broń boże nie chce wchodzić w żadne spory. Po prostu zaciekawiło mnie to mięso i tyle. Ale ok nie było tematu.
OWCZARZ

19 września 2007, 20:10

Ja tez nie chce zadnych sporow...myślę ze wystarczająco wyjasniłem w czym rzecz. A to czemu ma takie nietolerancje na surowe i gotowane to już musiałby się lekarz wet. wypowiedzieć.
Vectra

19 września 2007, 22:39

OWCZARZ pisze:Ja tez nie chce zadnych sporow...myślę ze wystarczająco wyjasniłem w czym rzecz. A to czemu ma takie nietolerancje na surowe i gotowane to już musiałby się lekarz wet. wypowiedzieć.
a czym był od zawsze karmiony ?
bo być może ma wrażliwy przewód pokarmowy i stad nietolerancja na produkty które rzadko dostaje ;)
A wątróbka wywołuje biegunki , dlatego nie powinno się jej podawać psom o wrażliwym "żołądku" ani w ogóle w nadmiarze.
OWCZARZ

19 września 2007, 22:45

tak zawsze był na suchej stad te nietolerancje. To czeste u owczarkow.
agnieszkaa

19 września 2007, 22:55

Tak trzymaj OWCZARZ.

Do gosc: wiesz tacy uzytkownicy jak Owczarz czy Robert, mają dużą wiedzę i wiele osób zwraca się do nich o pomoc, więc napewno mają satysfakcję, że moga przyczynić się do tego aby komuś pomoc. A co Ty dajesz, Twoja osoba tu na forum poza klotniami, zaczepkami? Nic.

Rozumiem konstruktywną polemikę na temat karm, ale Ty jej nie uprawiasz, a tylko atakujesz owczarza na każdym kroku (tak ja też to zauważyłam).

Mnie to się wydaje że jesteś małolatem któremu rodzice nie pozwalają miec psa, daltego się tu wyżywasz na innych.

Ale nikogo tu nie sprowokujesz swoim zachowaniem.

Jest spokój i sielanka tu na tym forum dopoki Ty nie wprowadzasz nerwowej atmosfery. Wiekszosc na miejscu Owczarza by sie zdenerwowała, on i tak ma dużą cierpliwośc. No ale zapewne po to tu jesteś gość by atakować i siać zamęt.
ODPOWIEDZ
  • Informacje