Czy karma dla ras duzych moze zastapic dla ras olbrzymich?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Serenghetii

29 grudnia 2007, 22:00

Czy moge dac Dogowi Niemieckiemu karme dla ras duzych? Wiem ze ta rasa powinna dostawac duzo witamin na stawy ale na karmach dla ras duzych pisze ze jest dla tych i dla olbrzymich, mimo to osobno jest jeszcze karma dla psow olbrzymich... pytam bo kupilam 7,5 kg karmy ekanuba large breed maintenance poniewaz polecila mi ja ciotka ktora tez ma doga niemieckiego. prosze o ciekawe odpowiedzi:)
goskaaa

29 grudnia 2007, 23:10

Na twoim miejscu nie patrzyłabym az tak bardzo ile tych dodatków na stawy ma karma. Owszem powinna ona mieć ale tak czy inaczej przy Dogu musisz podawać to w osobnej suplementacji. Podawałam już jakie to mogą być preparaty... opcja szukaj się kłania...
Gość

30 grudnia 2007, 12:02

Nadmiar witamin jest gorszy od niedoboru
Awatar użytkownika
AgataK.

30 grudnia 2007, 14:11

Myślę że spokojnie możesz dawać swojemu psów karmę dla ras dużych. Radzę też dodawać do jedzenia jakieś witaminy, po jakimś czasie zrobić badanie krwi i będzie wiadomo czy wszystko jets ok czy może trzeba czegoś więcej dodać a może mniej.
goskaaa

30 grudnia 2007, 14:29

Anonymous pisze:Nadmiar witamin jest gorszy od niedoboru
Nadmiar witamin tak, ale nie można przedawkować suplementów na stawy- jest to niemożliwe przy podawaniu jako dodatek do zwyklej dobrej karmy :)
Awatar użytkownika
Robert A.

31 grudnia 2007, 10:51

Kolejny chwyt marketingowy,poprzez podzial dla ras dużych i olbrzymich,karma dla ras dużych jest taką samą karmą jak karma dla ras olbrzymich.Jak zwykle w takich sytuacjach 1 wpadł na pomysł Royal Canin,ipodzielił karmę na duże rasy i olbrzymie a różnica jest tylko w wielkości granulki!!! :)A sprzedaż i zainteresowanie wzrosło :)
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

06 stycznia 2008, 12:59

Zgadza się Robercie. Słuchajcie, bo dobrze mówi :D
Awatar użytkownika
gasparo

06 stycznia 2008, 15:20

A ja zapytam w drugą stronę.
Zastanawiam się nad zmianą karmy maxi na gianta (chodzi o RC).
Mój 9-miesięczny golden wciąż nie nauczył się jeść suchej karmy i nadal musimy ją moczyć. Problem polega na tym, że je potwornie łapczywie i drobne kulki zasysa nie gryząc i potem się dławi usiłując cofnąć to, co stanęło mu w gardle.
Karma giant ma większe granulki i może to go zmusi do gryzienia kulek a nie wsysania ich? Martwię sie tylko, czy ilość poszczególnych składników w tej karmie będzie odpowiednia dla mojego psa. Jak myślicie?
Narazie zamówiłam małe opakowanie na próbę, jeśli technika jedzenia sie nie poprawi, zużyjemy ją na nagrody.
Generalnie inne rzeczy (np. szyjki indycze, skrzydełka czy kurze łapki, które dostaje dodatkowo jako swego rodzaju przegryzkę) gryzie bardzo ładnie i spokojnie. Problem mamy tylko z suchą karmą, ktora ma wg mnie w wersji junior ma za małe granulki, a na przejście na wersję adult chyba jeszcze za wcześnie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje