czy można mieszać suche karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

jantaro

16 kwietnia 2007, 15:44

czy można mieszać suche karmy chodzi mi o acane i orijen,nie chciałabym karmić samym orijenem to czy można dodać acany?
Awatar użytkownika
Estera
Kontakt:

16 kwietnia 2007, 20:13

Niech się wypowie ktoś bardziej kompetenty niż ja, najlepiej p.Jarek. Osobiście mojej suce obecnie mieszam Ariona z RC.
Gość

16 kwietnia 2007, 20:34

Jeśli już chcesz mieszać, to karmy z tej samej półki. Mieszajac karme niskiej jakosci z dobra, ta druga traci na wartosci. Pisal juz gdzies o tym p.Jarek. ;) Acana i Orijen sa raczej dobre wiec nic sie chyba nie stanie jak je bedziesz mieszal.
ATA

16 kwietnia 2007, 21:16

To prawda - doktor Jarek nie zalecał mieszania kiepskich karm z dobrymi z wiadomych powodów. Zgadzam się też z Gościem co do Acany i Orijen. Jednak w przypadku Ariona i RC to jednak psiak, jeśli wcześniej jadł samego Ariona zdecydowanie zyska, gorzej jak było odwrotnie. Trochę mnie jednak dziwi takie połączenie - nie lepiej dać tylko jedną karmę niezłej jakości np. Acanę? 8)
jantaro

16 kwietnia 2007, 21:39

:D orijen to bardzo dobra karma i psy bardzo chętnie ją jedzą,ale martwi mnie trochę brak węglowodanów.
ATA

16 kwietnia 2007, 21:53

Eeeee, chyba jednak są tam węglowodany :wink: . Otwarłam pierwszą z brzegu karmę i jest tam do 16% węglowodanów, pochodzących co prawda z innych źródeł niż zboża ale jednak. Parowane ziemniaki Russet i tapioka to już źródła węglowodanów (skrobi), a jest też parę innych. Nie jest tak źle, powiedziałabym nawet, że skład jest całkiem interesujący. To chyba rzeczywiście niezła karma :)
Gość

16 kwietnia 2007, 21:58

30 % owoce i gotowane warzywa...czyli weglowodany jak najbardziej :)))
karma wydaje sie niezla...zadziwiajaca ilosc mieska :)))
jantaro

16 kwietnia 2007, 22:01

:lol: piesek wcina bez dosmaczania :!:
Gość

16 kwietnia 2007, 22:06

Niech mu idzie tylko na zdrowie :)
Awatar użytkownika
Estera
Kontakt:

16 kwietnia 2007, 22:11

ATA pisze:To prawda - doktor Jarek nie zalecał mieszania kiepskich karm z dobrymi z wiadomych powodów. Zgadzam się też z Gościem co do Acany i Orijen. Jednak w przypadku Ariona i RC to jednak psiak, jeśli wcześniej jadł samego Ariona zdecydowanie zyska, gorzej jak było odwrotnie. Trochę mnie jednak dziwi takie połączenie - nie lepiej dać tylko jedną karmę niezłej jakości np. Acanę? 8)
A więc już piszę aby się wytłumaczyć,hihiih , Diuna wcześniej była na Arionie. Mam jeszcze ok. kilograma tej karmy. W prezencie "od firmy" a raczej od moich weterynarzy dosatałam 2 kg RC. Więc na razie mieszam suczy to co mam. Później "będziemy jeść" Boscha, bo worek nowy nie otwarty czeka. Jednak weterynarz przy ostatniej wizycie bardzo mnie zniechęcił do Boscha. Dlatego przy następnym zamówieniu planuję kupić Acanę ;) Ale to dopiero za jakieś 2 miesiące ;)
ATA

16 kwietnia 2007, 22:19

Nie uwierzysz, ale tak właśnie sobie pomyślałam :lol: Pewnie dziewczynie trochę zostało, żal wyrzucić no to trzeba jakoś wykorzystać. Ma pewnie kupioną nową karmę to czemu nie pomieszać. Dla psiaka czysty zysk. No i trafiłam :lol: . Acana to dobry wybór, chociaż ten Orijen rzeczywiście całkiem, całkiem....
jantaro

16 kwietnia 2007, 22:22

acana napewno lepsza jest od boscha :P :P
Awatar użytkownika
Estera
Kontakt:

16 kwietnia 2007, 22:30

ATA pisze:Nie uwierzysz, ale tak właśnie sobie pomyślałam :lol: Pewnie dziewczynie trochę zostało, żal wyrzucić no to trzeba jakoś wykorzystać. Ma pewnie kupioną nową karmę to czemu nie pomieszać. Dla psiaka czysty zysk. No i trafiłam :lol: . Acana to dobry wybór, chociaż ten Orijen rzeczywiście całkiem, całkiem....
a uwierzę uwierzę :lol: Orijen fajny ma skład zachęcający, ale cena troche teges no.... :roll: Wolę Acanę :lol:
Zastanawiałam się nad 4 karmami dla mojej suczy właśnie nad Acaną, Arionem, Boschem i Britem. Nie mogłam nic wymyśleć to zasięgnęłam się opini na forach. Na dogomanii zdania były podzielone, jadnak na spanielach większość opowiedziała się za Boschem.. No to kupiłam. Ale skład mnie jakoś nie zachęcił, do tego jeszcze słowa "mojego" weta... :roll:
ATA

16 kwietnia 2007, 22:41

Estera pisze: Orijen fajny ma skład zachęcający, ale cena troche teges no.... :roll: Wolę Acanę :lol:

Faktycznie :shock: - cena jakoś mi umknęła, popatrzyłam na sam skład. A co do Boscha to musisz się sama przekonać. Może akurat Twojemu psiakowi przypasuje, sierść mu się nie popsuje i w ogóle będzie ok. Nie jest powiedziane, że polubi Acanę i będzie mu ona służyć. Czasem psy reagują na tą samą karmę zupełnie różnie. Sama zobaczysz :)
PS. Ty chyba rzeczywiście masz jakiś kontakt telepatyczny ze mną bo już miałam Cię zapytać o emblemat. No i jest :lol:
Ostatnio zmieniony 16 kwietnia 2007, 22:44 przez ATA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Estera
Kontakt:

16 kwietnia 2007, 22:43

ATA pisze:
Estera pisze: Orijen fajny ma skład zachęcający, ale cena troche teges no.... :roll: Wolę Acanę :lol:

Faktycznie :shock: - cena jakoś mi umknęła, popatrzyłam na sam skład. A co do Boscha to musisz się sama przekonać. Może akurat Twojemu psiakowi przypasuje, sierść mu się nie popsuje i w ogóle będzie ok. Nie jest powiedziane, że polubi Acanę i będzie mu ona służyć. Czasem psy reagują na tą samą karmę zupełnie różnie. Sama zobaczysz :)
Doskonale o tym wiem ;) Mam jednak nadzieję, że Acana jej przypadnie bardziej do gustu niż Bosch. Karmiłabym z "czystszym" sumieniem ;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje