Czym karmić psa alergika?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

asiank

08 lipca 2010, 19:29

Temat juz pewnie wiele razy wałkowany jednak nie znalazłam rozwiązania mojego problemu.
Podawałam psu (10 lat owczarek niemiecki) przeróżne karmy niby hypoalergiczne z jagnięciną,rybne brit care,purina pro plan,nutra,eukanuba,acana lamb i po wszystkich tych karmach po jakimś czasie występuje alergia objawiając się zapaleniem spojówek lub tłusta,śmierdzącą sierścią z łupieżem.Jestem porostu załamana bo nie wiem czym mam karmić stać mnie jedynie na karmę w granicach do 170 zł.
Wet jedynie radzi zmianę karmy tak tez robię ale nie skończy się worek a juz jakies objawy.
Proszę o jakieś porady co zrobić w takiej sytuacji.
isabelle30

08 lipca 2010, 21:13

szukaj karmy ktora nie zawiera ryzu, kukurydzy, pszenicy

wyprobuj takie na bazie ziemniaka np eukanuba dermatosis - ma bardzo ekonomiczne dawkowanie, lub 1st choice hypoallergenic
asiank

08 lipca 2010, 21:27

jak juz napisałam nie stać mnie na karmę która kosztuje więcej niz 170 zł za worek (około 12-15 kg)na miesiąc :oops: wiec po prostu nie wiem co zrobić
czym karmić?
Awatar użytkownika
Robert A.

08 lipca 2010, 23:26

Wypróbuj Platinum Editions z indykiem 15kg 140zł.(E-karma)
asiank

09 lipca 2010, 08:35

Platinum Editions niestety ma w swoim składzie kurczaka :cry:
isabelle30

09 lipca 2010, 09:32

nie kupisz karmy hipoalergicznej za mniej niz 170 zl za worek....
nie wiem ile twoj pies wazy ale Eukanuba dermatosis ma dawkowanie przy 40kg psa 290 gram na dobe....wiec dawkowanie wydaje sie bardzo ok, pies nienajmlodszy wiec nawet mniej
asiank

09 lipca 2010, 09:43

własnie oto chodzi ze mnie nie stać...dodatkowo muszę wydać około 30 zl na leki dla psa
można powiedzieć ze żyje od pierwszego do pierwszego z kalkulatorem w ręku :cry:
170 zl to już dla mnie naprawdę duży wydatek tak mi sie niefortunnie ułożyło finansowo.
Awatar użytkownika
Robert A.

18 lipca 2010, 08:24

Platinum Edition nie ma w swoim składzie kurczaka karmię tą karmą 2 swoje psy :)
goskaaa

18 lipca 2010, 09:44

Brit Care - praktycznie wszystkie karmy z tej serii nie zawierają kurczaka, i jako jedyne źródło węglowodanów jest przeważnie ryż... kosztują ok 140-150 zł za 12 kg, ale są często dobre promocje na nie np na allegro.

Doczytałam końcówkę twojego posta - możliwe, że Twój pies ma alergię na roztocza - a one również namnażają się w karmie, im dłużej masz otwarty worek tym ich więcej, także to tłumaczyłoby fakt, że im bliżej do końca worka to u psa pojawiają się objawy alergii. Spróbuj kupić karmy w mneijszych workach, ew. jak masz możliwość, mrozić to co musi dłużej "czekać"
isabelle30

18 lipca 2010, 15:46

BRIT care activity all breed lamb and rice - zawiera mieso z kurcząt
Brit care adult large breed lamb and rice - tłuszcz drobiowy
BRIT care medium breed lamb and rice - tłuszcz drobiowy
Brit care small breed lamb and rice - tłuszcz drobiowy
Brit care light turkey and rice - mieso z indyka i tluszcz drobiowy
Brit care Brit care all breed salmon and potato - tluszcz drobiowy
Brit care venison and potato - tluszcz drobiowy

tak wiec wszystkie karmy z serii Brit care zawieraja drob....bo tluszcz drobiowy takze zawiera bialko drobiowe wiec dla psa ktory nie moze jesc drobiu karma ta jest be....
goskaaa

18 lipca 2010, 15:52

Ale tłuszcz nawet drobiowy, bardzo, bardzo żadko uczula, uczula białko jeśli już a w tłuszczu białka nie ma ;) Natomiast jeśli chodzi o Eukanubę, tam nie jest sprecyzowane źródło tłuszczu, także ciężko powiedzieć jaki dodano - śmiem tylko twierdzić, iż jakby to był np jakiś olej rybny czy coś innego poza tłuszczem drobiowym, to na pewno firma by się tym na składzie pochwaliła ;)
Moja suka również miała kiedyś podobne objawy, czesto nowa karma pomagała własnie na chwilę, pod koniec worka zaczynało się znowu. U nas to na szczęscie wyszły zmiany hormonalne plus alergia własnie na roztocza, także obecnie problem mamy zażegnany.

Jakby nie było, wydaje mi się, że problem nie leży w samym drobiu, bo gdyby tak było, pies miałby objawy dużo szybciej niż pod koniec worka.
isabelle30

18 lipca 2010, 16:16

Gosiu tluszcz drobiowy czy jakikolwiek inny pochodzi z tkanki tluszczowej, a tkanka ta sklada sie z komorek ktore az kipia od bialek - maja taki sam sklad bialkowy blony komorkowej jak kazda inna komorka danego gatunku. Psy ktore maja uczulenie na drob zareaguja natychmiast na tluszcz drobiowy takze bo wystarczy sladowa zawartosc bialka bedacego alergenem. Zaden z koncernow nie bedzie sie bawic w odbialczanie owego tluszczu bo karma ta musialaby kosztowac pare tysiecy za worek pewnie.
A jako ciekawostke powiem ci jak to moj pies dostal karme hypoalergiczna fish4dogs. Brutus ma uczulenie tylko na wolowine. Zostalo to sprawdzone bardzo dokladnie, przy pomocy testow alergicznych na wszystko co tylko mozna zbadac. Tylko wolowina i nic innego. Karma wydawala sie byc doskonala, 100% ryby. I co? I gucio.... Pies po 2 tygodniach dawania owej karmy tylko jako smaczki znow jest przebarwiony na rudo....Znów mnie szlag trafia. I znow bedziemy czekac miesiacami az sierc odrosnie na bialo bo narazie dopiero skora sie czysci...
Sklad podany przez producenta okazal sie byc nieprawdziwy....pominieto byc moze tluszcz wolowy...
Tak to sie mozna zapedzic w kozi rog

Powiem tak, eukanuba dermatosis ma niesprecyzowany tluszcz zwierzecy. Nie wiem jaki to tluszcz. ale powiem ci ze po przeczytaniu wszystkich for, ludzie z psami alergikami ktorzy szukali odpowiedniej karmy, probowali juz wielu z miernym efektem, po zastosowaniu dermatosis sa zachwyceni. Nie jest ona tania ale na dluzsza mete wychodzi taniej niz wszystko inne bo dawkowanie maekonomiczne, i nie placi sie za kolejne wizyty u weta, leki itd, a pies blyszczy. Do tego karma jest tak smaczna i tak pieknie pachnie sledziem ze kazdy psiur az sie do niej slini
Awatar użytkownika
Robert A.

19 lipca 2010, 07:43

Znam psy które maja alergię na kurczaka(przynajmniej tak twierdza właściciele),a po podaniu karmy bez mięsa kurczaka ,ale z tłuszczem kurczaka alergia mija.
Teraz pytanie albo nasza wiedza jest tak znikoma i tłuszcz kurczaka nie powoduje alergii ,lub w minimalnym stopniu,albo w większości przypadków te alergie sa zupełnie od czaego innego?
isabelle30

19 lipca 2010, 09:22

Dla mnie sprawa jest prosta. Jezeli wlasciciel tylko twierdzi ze pies ma uczulenie na cokolwiek ale nie przeprowadzil stosownej diagnostyki to dla mnie wie on tyle co pan Kowalski z miasta X na temat tego komkretnego psa.
Niestety, czesto ludzie mowia ze pies czy dziecko ma alergie na cos, ale nigdy tego nie zdiagnozowali, bo to kosztowne, bo nie chce im sie poszwedac po lekarzach. Dla mnie zadnej alergii wtedy nie ma a wlasciciel bredzi w malignie.
Jezeli pies wg wlasciciela ma uczulenie na kurczaka a po karmie zawierajacej tluszcz drobiowy objawow brak to znaczy ze uczulenia na kurczaka nie ma.
Reakcja uczuleniowa jest na zasadzie wszystko albo nic, nawet jedna czasteczka bialka bedacego alergenem wywola reakcje, nie musi to byc kg tegoz bialka.
Czesto nie dopuszczamy ze nasze psy moga miec takze nietolerancje na przyklad glutenu - znajdz mi karmy bezglutenowe, jest ich jak na lekarstwo...bo nawet jak maja ryz, to maja rowniez dodatek innych zboz. I szukanie odpowiedniej karmy jest jak loteria, na przykladzie karmy fish4dogs przekonalam sie o tym. Ta karma musi zawierac wolowine w swoim skladzie i juz...
asiank

19 lipca 2010, 10:52

Witam
Moj pies po zjedzeniu małego kawałka kurczaka do 20 minut ma juz widoczne objawy alergiczne
Brity wszystkie juz byly testowane jedynie acana lamb nie dawała takich objawów ale przy drugim worku siersc leci w zastraszającym tempie i jest strasznie matowa dlatego szukam innej karmy
platinum edition ma w składzie tłuszcz z kurczaka (rafinowany) wiec nie wiem czy ryzykować?
psina miała robione badania i jest leczona na niedoczynność tarczycy(niema widocznych objawów niedoczynności) jest wysterylizowana,ponad rok temu przeszła obustronna mastektomie(gruczolakorak złośliwy)niema przerzutów ,badania ok.
staram sie dbac o nia jak tylko moge :cry:
pomimo tego ze sucz ma ponad 10 lat(ON) ludzie niedaja jej wiecej niz 4

Jakie macie zdanie o karmach Regal?
ODPOWIEDZ
  • Informacje