Długość przechowywania otwartej karmy.

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Lidan

05 lutego 2012, 19:17

Nie spotkałam się nigdzie z informacją dotyczącą długości przechowywania suchej karmy po otwarciu. Wiadomo, że bardziej opłaca się kupić duży worek. Jeśli jest się posiadaczem większej ilości psów bądź jednego ale dużego to nie ma problemu bo 15 kg karmy starcza pewnie maksymalnie na dwa miesiące. Moje sunie zjadają średnio 1 kg tygodniowo czyli miesięcznie ok. 4 kg. Do tej pory kupowałam 2 worki po 3 kg (plus jakieś smakołyki, żeby przesyłka wyszła gratis) ale od dłuższego czasu zastanawiam się nad jednym większym workiem. Niestety nie ma karmy Fitmin w siedmiokilogramowych opakowaniach :roll: (szkoda) a 15-kilogramowy worek pewnie starczyłby nam na 4-5 miesięcy. Podejrzewam, że w tym czasie otwarte opakowanie może spowodować co najmniej zwietrzenie karmy a w najgorszym wypadku zalęgnięcie się robactwa.
Czy ktoś próbował np. mrozić suchą karmę?
Louhans

05 lutego 2012, 19:39

Jeśli kupisz pojemnik z hermetycznym zamknięciem to możesz karmę przechowywac do pół roku i nic jej nie będzie.
Ja kupuję 20 kg dla jednej suni, która zjada tez ok 4 kg miesięcznie, a to oznacza, że mam worek na 4 do 5 miesięcy. Nic nie wietrzeje, trzymana w dużym zamkniętym szczelnie pojemniku i daleko od grzejnika lub wilgoci, tak naprawdę w ciemnej szafie :)
Awatar użytkownika
Robert A.

05 lutego 2012, 20:37

Ciemna szafa może nie jest obowiązkowa,ale reszta opisu jest jak najbardziej ok :) ,karmy nawet do 3 miesięcy po terminie ważności nadają się do spożycia przez psy.
Awatar użytkownika
Dardamell

05 lutego 2012, 21:45

.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2013, 14:38 przez Dardamell, łącznie zmieniany 1 raz.
Louhans

06 lutego 2012, 09:23

Robert A. pisze:Ciemna szafa może nie jest obowiązkowa,ale reszta opisu jest jak najbardziej ok :) .
Chodziło o to, że ja trzymam w ciemnej szafie, bo tam mam akurat miejsce i pojemnik swoją obecnością nie zaburza estetyki mieszkania :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Robert A.

06 lutego 2012, 09:26

Teraz w promocjach karm,oprócz pojemników na karmy będą ciemne szafy. :)
Pozdrawiam
ceratogyrus

06 lutego 2012, 12:08

Suche zacienione miejsce i szczelny pojemnik wystarczą:)
Louhans

06 lutego 2012, 15:26

Robert A. pisze:Teraz w promocjach karm,oprócz pojemników na karmy będą ciemne szafy. :)
Pozdrawiam
Robercie, wystarczy zwykła ciemna pojemna komoda :lol: :lol:
Lidan

06 lutego 2012, 21:29

Pięknie dziękuję za szybką i satysfakcjonującą odpowiedź :D
Komody już nie wcisnę do mojej kliteczki :P ale jest szansa że w szafie, a w najgorszym wypadku w piwnicy (suchej) znajdzie się miejsce na taką ilość. Tylko skąd wziąć hermetycznie zamykany pojemnik na 15 kg karmy :?: :?: :?: Bo chyba te zwykłe plastikowe pojemniki z wieczkiem kupowane z karmami nie są aż tak szczelne :roll:
SleepingSun

06 lutego 2012, 22:51

ważne, żeby pojemnika cały czas nie otwierać. Ja swego czasu miałam taki z puriny fajny, porządnie zamykany po bokach. Co jakiś czas odsypywałam z niego karmy na tydzień i ta spokojnie stała sobie u mnie w kuchni. Generalnie suche produkty się nie psują. Kaszę, cukier, kakao możesz trzymać w szafkach rok i najwyżej mole się w tym czasie wyklują. Ważne żeby nie było wilgoci (dlatego moim zdaniem piwnica odpada) i światła, bo może wpływać na zawartość witamin oraz dostępu dla robaczków.
Gayka

07 lutego 2012, 22:00

Tak apropo szczelności pojemnika to właśnie doczytałam na opakowaniu karmy Markus Muhle, żeby "nie napełniać w pojemniki szczelnie zamknięte bez dostępu powietrza " , mocno się zdziwiłam !
Louhans

08 lutego 2012, 10:24

tak tak, też to zauważyłam, więc tą karmę trzyma w niedomkniętym akurat pojemniku, ale drugą - w szczelnie zamkniętym.
Martines999

08 lutego 2012, 10:52

Lidan pisze:Nie spotkałam się nigdzie z informacją dotyczącą długości przechowywania suchej karmy po otwarciu. Wiadomo, że bardziej opłaca się kupić duży worek. Jeśli jest się posiadaczem większej ilości psów bądź jednego ale dużego to nie ma problemu bo 15 kg karmy starcza pewnie maksymalnie na dwa miesiące. Moje sunie zjadają średnio 1 kg tygodniowo czyli miesięcznie ok. 4 kg. Do tej pory kupowałam 2 worki po 3 kg (plus jakieś smakołyki, żeby przesyłka wyszła gratis) ale od dłuższego czasu zastanawiam się nad jednym większym workiem. Niestety nie ma karmy Fitmin w siedmiokilogramowych opakowaniach :roll: (szkoda) a 15-kilogramowy worek pewnie starczyłby nam na 4-5 miesięcy. Podejrzewam, że w tym czasie otwarte opakowanie może spowodować co najmniej zwietrzenie karmy a w najgorszym wypadku zalęgnięcie się robactwa.
Akurat Fitmin ma świetne worki 15 kg. Są szczelne a poza tym ciekawie zabezpieczone przez otwieraniem. Mają taki zamek strunowy otwierany i zamykany suwakiem. Większośc innych karm to zwyczajnie musisz nożykiem czy też nożyczkami otworzyć i zabezpieczać jakimś spinaczem. Natomiast w 15 kg fitmin to mają już te fabryczne zabezpieczenie worka. Ja w przypadku fimin odsypuję pół worka do wiaderka szczelnie zamykanego a resztę zostawiam w worku szczelnie zamknietym na ten strunowy zamek i jest git :)
SleepingSun

08 lutego 2012, 20:26

josera też ma taki zwykły suwak, jak do kurtki :D
tracershy

13 lutego 2012, 19:42

Martines999 pisze:
Lidan pisze:Nie spotkałam się nigdzie z informacją dotyczącą długości przechowywania suchej karmy po otwarciu. Wiadomo, że bardziej opłaca się kupić duży worek. Jeśli jest się posiadaczem większej ilości psów bądź jednego ale dużego to nie ma problemu bo 15 kg karmy starcza pewnie maksymalnie na dwa miesiące. Moje sunie zjadają średnio 1 kg tygodniowo czyli miesięcznie ok. 4 kg. Do tej pory kupowałam 2 worki po 3 kg (plus jakieś smakołyki, żeby przesyłka wyszła gratis) ale od dłuższego czasu zastanawiam się nad jednym większym workiem. Niestety nie ma karmy Fitmin w siedmiokilogramowych opakowaniach :roll: (szkoda) a 15-kilogramowy worek pewnie starczyłby nam na 4-5 miesięcy. Podejrzewam, że w tym czasie otwarte opakowanie może spowodować co najmniej zwietrzenie karmy a w najgorszym wypadku zalęgnięcie się robactwa.
Akurat Fitmin ma świetne worki 15 kg. Są szczelne a poza tym ciekawie zabezpieczone przez otwieraniem. Mają taki zamek strunowy otwierany i zamykany suwakiem. Większośc innych karm to zwyczajnie musisz nożykiem czy też nożyczkami otworzyć i zabezpieczać jakimś spinaczem. Natomiast w 15 kg fitmin to mają już te fabryczne zabezpieczenie worka. Ja w przypadku fimin odsypuję pół worka do wiaderka szczelnie zamykanego a resztę zostawiam w worku szczelnie zamknietym na ten strunowy zamek i jest git :)
A mi się ten suwak w Fitminie bardzo szybko zepsuł i musiałem przesypać do pojemnika. Kupuję w sumie karmy tylko w dużych pakach i większość z suwakami. Mam akurat taki komfort, że w pokoju mam mały, zimny strych i karmy w nim przechowuję.
ODPOWIEDZ
  • Informacje