duze kupki

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

15 marca 2006, 11:40

Witam
Słyszalam,ze pies powinien robic miniaturowe kupki,bo to wtedy oznacza,ze ma dobrze przyswajalną karmę,czy to prawda?
Mojego psa 11-miesięcznego karmię Purina Pro Plan,myslę,ze to dobra karma,pies rozwija sie prawidlaowo,jadnak nie robi malych kupek.Moze nie sa duze ,jednorazowo robi takie dwie "kielbaski".Dostaje dwa razy dziennie karmę ,kupek robi w ciagu dnia trzy lub dwie, nieraz cztery ale to bardzo rzadko. Czy tej wielkosci odchody sa dobre?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

16 marca 2006, 02:32

odchody nie są miarą przyswajalności karmy ale są psy , które po podaniu suchych karm oddają obficie kał, jeśli on tylko nie jest zmieniony nie należy wpadać w panike.
ATA

17 marca 2006, 07:57

Na pewno odchody mogą być miarą zawartości włókna pokarmowego w karmie. Kiedy mój kot jadł tylko RC załatwiał się raz na 1,5-2 dni i robił z dużym wysiłkiem miniaturowe kupki (i tył). Teraz dostaje pół na pół RC i PPP Light z dużą zawartością włókna, załatwia się codziennie (duże kupki), zawsze o tej samej porze i jest wszystko ok. Tak, że skład karmy ma tu chyba zasadnicze znaczenie, tak u psa, jak i u kota :wink:
Zula

09 kwietnia 2006, 22:09

Nasza sunia na suchej karmie robi największe kupy na całym osiedlu. I to po kilka razy na dzień. Trochę mnie Pan pocieszył, Panie Jarku.
ODPOWIEDZ
  • Informacje