To jeszcze poproszę o opinię w powyższej karmie.
Też ją dostałam na wystawie, ma fajne małe krokieciki idealne dla małych ras, mojej suni daję jako smaczki i też jej pasują.
Tutaj skład (spisałam ze strony internetowej bo opakowania mam tylko próbkę 100 g). Cena z lekka zwala z nóg.... więc ciekawa jestem czy warto.
Skład:
mączka z indyka, mączka z białych ryb-płotka+ sieja, ziemniaki, tłuszcz drobiowy( naturalnie konserwowany mieszaniną tokoferoli, naturalnym źródłem witaminy E),suszone jaja, ser Cottage, wytłok z pomidorów, jabłka, borówki, karotka, groch, szpinak, czosnek, wyciąg z juki, tauryna, L-lizyna, DL-metionina, beta-karoten, węglan wapnia, tlenek cynku, chelat magnezu, pięciowodny siarczan miedzi, tlenek manganu, niacyna, pantotenian wapnia, witamina A, L-karnityna, witamina B12, kwas askorbinowy, siarczan żelaza, witamina K, biotyna, ryboflawina ( witamina B2), chlorowodorek tiaminy ( witamina B1 ), jodek wapniowy, chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), witamina D3, kwas foliowy, chelat manganu, chelat
żelaza, chelat cynku, chelat miedzi, suszone produkty fermentacji - lactobacillus plantarum, enterococus faecium, lactobacillus casei, lactobacillus acidophilus.
Kompletna karma zawiera w kg:
Zawartość substancji w 1 kg ( skład gwarantowany przez producenta)
Białka > 38.00%
Tłuszcze > 20.00%
Substancje włókniste > 2.50%
Wilgoć > 10.00%
Witamina E > 200 IU/kg
Kwas dokozaheksaenowy (DHA)> 0.10%*
Kwasy nasycone Omega-6 > 3.30%*
Kwasy nasycone Omega-3 > 0,55%*
L-Karnityna > 15 mg/kg*
Earthborn Holistic Primitive Natural Dog Food
Tak myślę i myślę, szukam i szukam, i nigdzie nie znalazłam co kryje się pod postacią "mączki z indyka" - nic ma ma o jakości mięsa i czy faktycznie chodzi o mięso - a jak już zapewne wiadomo "mączka z mięsa" to nie to samo co po prostu "mączka"...
To mnie martwi...i czosnek:P
Ale za to ma mnóstwo "dodatkowych" witamin: L-lizyna, DL-metionina, beta-karoten, witamina K, biotyna, L-karnityna itd...
Witaminy pod postacią chelatów czyli mają dużą przyswajalność;)
Sporo białka, tłuszczu.
To mnie martwi...i czosnek:P
Ale za to ma mnóstwo "dodatkowych" witamin: L-lizyna, DL-metionina, beta-karoten, witamina K, biotyna, L-karnityna itd...
Witaminy pod postacią chelatów czyli mają dużą przyswajalność;)
Sporo białka, tłuszczu.
Bardzo odpowiada mi wielkość chrupek i do tego twardość (znaczy twarde są) ale mam za małą próbkę aby powiedzieć cokolwiek więcej... Póki co daję jako smaczki, zawartość biała jest korzystna dla mojego aktywnego psiaka, ale na dłuższą metę nie chciałabym dawać aż z tak wysoką zawartoscią w zimie nie ma zapotrzebowania na tyle białka. Skoro dostałam i wielkość chrupek fajna, a do tego widzę że sunia chętnie o nie prosi to właśnie ciekawa jestem opinii.
Mam jeszcze próbkę innej karmy, już taka większą ale ją zostawiam sobie na koniec
Nie chcę tak mieszać mojemu psu w żołądku na jeden raz.
Mam jeszcze próbkę innej karmy, już taka większą ale ją zostawiam sobie na koniec
Nie chcę tak mieszać mojemu psu w żołądku na jeden raz.
Ja podaję tą karmę.Jest przede wszystkim bezzbożowa i ma bardzo urozmaicony skład, dzięki temu dla mojego niejadka super. Poza tym w przypadku aktywnych ta zawartość białka, którą podaje producent jest bardzo zadowalająca a nie sądzę aby amerykański producent chciał oszukać,bo procesy i kary w USA są niebagatelne.
Natomiast mączka robiona jest z mięsa i jeżeli producent podaje, że ma mączkę z.... -to mięsa jest w rzeczywistości więcej niżby podawał ilość np. świerzego mięsa (świerze mięso zawiera wodę a mączka z jakiegoś mięsa jest już po porcesie obróbki bez wody) Osobiście, porównując ceny zblizonej jakości karm uważam, że cena jest ok, płacę ok 250-260 zł za 12 kg.
Natomiast mączka robiona jest z mięsa i jeżeli producent podaje, że ma mączkę z.... -to mięsa jest w rzeczywistości więcej niżby podawał ilość np. świerzego mięsa (świerze mięso zawiera wodę a mączka z jakiegoś mięsa jest już po porcesie obróbki bez wody) Osobiście, porównując ceny zblizonej jakości karm uważam, że cena jest ok, płacę ok 250-260 zł za 12 kg.
-
- Informacje
-