Eukanuba DailyCar SensitiveSkin czy Brit Care Salmon&Potato

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

koronocha

13 września 2012, 13:51

Witam,
Jak w temacie, mam problem z doborem odpowiedniej karmy dla mojego 8 letniego labradora u którego wet stwierdził alergie (przerzedzona sierść, zaczerwieniona skóra, nadmierne linienie, łupież, zapalenie spojówek) i kazał zmienić karmę na hipoalergiczną. Szukałam wielu dobrych ale też nie za drogich karm i natknęłam się na Eukanuba Daily Car Sensitive Skin oraz Brit Care Adult Salmon & Potato. Mam dylemat i nie wiem która będzie lepsza. Przedstawię ich skład bo sama nie do końca wiem na co zwrócić szczególną uwagę:

Eukanuba Daily Car Sensitive Skin:

SKŁAD:
Kukurydza, sum (>14%, 4,1% olej rybi), mączka ze śledzi (2,5% olej rybi), suszona pulpa buraczana, tłuszcz zwierzęcy, mięso z ryb wstępnie trawione enzymami, suszone drożdże piwne, suszone całe jaja, chlorek potasu, chlorek sodu, DL-metionina

Analiza:
Białko (min) 23%

Witamina A 12000j.m./kg

Oleje/Tłuszcz (min) 13%

Witamina D3 900 j.m./kg

Popiół (max) 6,5%

Witamina E 200mg/kg

Włókno 3%

Miedź 20mg/kg

Wilgotność 8%

Beta-karoten 1mg/kg

Wapń 1%

Fosfor 0,80%

Energia metaboliczna: 3680 Kcal/Kg

Brit Care Adult Salmon & Potato

Skład:
mączka mięsna z łososia, mączka ziemniaczana, zmielony ryż, tłuszcz drobiowy (konserwowany tokoferolem), olej z łososia, naturalny aromat, otręby ryżowe, suszona pulpa buraczana, drożdże browarniane, suszone jaja, ekstrakt z Jukki Schidigera , suszone jabłka, minerały, chlorowodorek glukozaminy, siarczan chondroityny, DL-metionina, L-lizyna, mannano-oligosacharydy, fructo-oligosacharydy, pięciowodny siarczan miedzi, niacyna, pantotenian wapnia, kwas foliowy, chlorek choliny, biotyna, witamina A, witamina D3, witamina E.

Analiza:

Białko 25%

Wapń 1,5%

Tłuszcz 15%

Fosfor 0,8%

Blonnik 2,5%

Witamina A 20 000 j.m.

Popiół 5,5%

Witamina D3 1 500 j.m.

Wilgotność 10%

Witamina E 500mg

Zawartość energetyczna: 4194 kcal/kg

W Eukanubie martwi mnie brak w składzie chondroityny i glukozaminy na stawy.

Proszę o poradę.
Z góry dziękuje :)
SleepingSun

13 września 2012, 14:16

a mnie bardziej martwi więcej kukurydzy niż mięsa... zdecydowanie Brit, ogólnie jest lepszy jakościowo niż eukanuba.
Gość

13 września 2012, 21:57

Też mnie skład Brita bardziej przekonał, więc jednak Brit. Jutro zamówię :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje