Witam,
dostaliśmy w spadku psa - przybłędę. Wygląda jak owczarek niemiecki, ale chyba nie całkiem czysty. Ma prawdopodobnie 7-8 m-cy (wg weterynarza). Do tej pory była żywiona przez 1,5 m-ca zupkami na podrobach i kaszy raz dziennie o 16.00. Tam ciągle chodziła głodna, po kilka razy zaglądała do wszystkich misek, nawet kocich. Dostawała też czasem tosty z jajkiem lub oliwą. Jest ciągle bardzo chuda, chociaż waży 17 kg.
Od 5 dni jest u nas. Za bardzo nie mam jak gotować (nawet sobie nie gotuję ), więc Aza zaczęła dostawać gotowaną kaszę wymieszaną z mięsną karmą psią z puszki(niestety nie z górnej półki, bo nas nie za bardzo stać). Do tego dostaje canvital z karnityną, dostaliśmy go od weterynarza. wczoraj mąż dał jej trochę suchej karmy na kolację.
Dzisiaj nie miała zupełnie apetytu, chociaż ostatecznie do wieczora zjadła wszystko z miski (2-3 dni wcześniej taka miska znikała w 5 min) i od nocy ma rozwolnienie (dziś byłam z nia 6 razy).
Czy mogłabym prosić o jakieś wytyczne co do jej karmienia? Kiedy, ile, co? Piesek spadł na mnie jak grom z jasnego nieba, nigdy wcześniej nie miałam żadnego zwierzaka, a teraz jeszcze przez 10 dni mam być z nim zupełnie sama. A problemy zywieniowe nie są jedyne, ale o tych innych może pogadam w innym dziale.
Jak i ile
wg mnie ta biegunka to po tej "miesnej" puszce.
nie wiem jaka to byla pucha, ale skoro juz sama piszesz, ze nie z gornej pólki to mozna sie domyslac, ze jakas marketowa.
Jezeli nie masz czau na gotowanie to przyzwyczaj psa do jedzenia suchej karmy, ale takiej co najmniej ze sredniej polki (np Acana, Bento itp)
Mozna gotowac np ryz lub kasze z miesem (nie musi byc mieso 1 gatunku, a moze byc drugi gatunek - tansze) i marchewka na przyklad. mozna ugotowac na 2-3 dni i przechowywac w lodowce (my tak robimy)
nie wiem jaka to byla pucha, ale skoro juz sama piszesz, ze nie z gornej pólki to mozna sie domyslac, ze jakas marketowa.
Jezeli nie masz czau na gotowanie to przyzwyczaj psa do jedzenia suchej karmy, ale takiej co najmniej ze sredniej polki (np Acana, Bento itp)
Mozna gotowac np ryz lub kasze z miesem (nie musi byc mieso 1 gatunku, a moze byc drugi gatunek - tansze) i marchewka na przyklad. mozna ugotowac na 2-3 dni i przechowywac w lodowce (my tak robimy)
-
Najlepsze żywienie w dobrej cenie to BARF.Kup psu na próbe( na 3 dni) 2 kg kości(z mięsem) wieprzowych z karku lub schabu- to te które są w sklepach po ok. 2.5-3 zł/kg. Nie gotuj ich tylko podziel na 6 porcji i dawaj jedną porcje rano a jedną na wieczór. Suka jest młoda więc nie powinno być problemów z przestawieniem jej na surowe, jestem pewny że będzie jej smakować i napewno nie będzie miała biegunki.
nie znam regul diety barf dla psow, ale czytalam cos nieco o barfie kocim (bo to mnie akurat bardziej interesje).
BARF to nie tylko surowe mieso. skoro kot w porcji ma miec warzywa na przyklad, plus ziarna itp to pies tym bardziej tego potrzebuje, bo ma jednak inny uklad pokarmowy (wiecej wypelniaczy niz miesa w porcji, odwrotnie niz kot)
Barf mi sie podoba, ale nie mam czasu (i sprzetu) zeby go stosowac, poza tym naprawde najpierw duzo trzeba na ten temat poczytac, zeby umiec dobrze skomponowac posilek.
BARF to nie tylko surowe mieso. skoro kot w porcji ma miec warzywa na przyklad, plus ziarna itp to pies tym bardziej tego potrzebuje, bo ma jednak inny uklad pokarmowy (wiecej wypelniaczy niz miesa w porcji, odwrotnie niz kot)
Barf mi sie podoba, ale nie mam czasu (i sprzetu) zeby go stosowac, poza tym naprawde najpierw duzo trzeba na ten temat poczytac, zeby umiec dobrze skomponowac posilek.
Na razie piesek ma jakies problemy zdrowotne, wymiotuje i gorączkuję. Wątpię, żeby był to najlepszy moment na przestawianie na BARF. Nie każdy pies trawi kości, a na razie nie radze tego próbować. Na pewno nie dawaj jej takich posiłków jak dotychczas, bo w sumie jej dieta składała się z samych wypełniaczy. W tych tanich puszkach nie ma mięsa, a jesli jakieś jest to są to odpady zajmujące ok.4% całek puchy. Jesli mieszałaś to jeszcze z kaszą, to już wogóle leciała na samych zbożach i kaszach+ mnóstwo chemii, bo te tanie puszki ja zawierają. Jesli chcesz gotować, bo dawaj 1/3 ryżu, 1/3 jakiegoś mięska (może być troszkę ogrsze gatunkowo, jakieś z żyłkami- ale zawsze to mięsko) i 1/3 warzywek. To tego trzeba będzie jakieś witaminy dobrać. Możesz też karmić psa sucha karmą, za średniej półki polecam Acanę- całkiem przystępna cena. Życzę zdrowka dla pieska, jak masz jakieś pytania to pisz
1. Puszki odstawiłam
2. dostaje ryż z mięchem i marchewką
3. Biegunka przeszła, wymioty też
4. Całymi dniami śpi.
4. I tak nie je, bo jest chora (podejrzenie nosówki, dziś się wyjaśni, robiłyśmy wymaz i badanie moczu)
5. Co prawda dziś trochę podjadła, ale nawet nie była to łyżka.
Dziś wygląda już lepiej. więc może to tylko były problemy żołądkowe.
Teraz pytanie. Jeszcze trochę jej pogotuję, ale i tak wolelibyśmy ją przestawić na suchą karmę (puszki już odpadły tak czy inaczej). Jak proponujecie to zrobić, żeby znowu nie miała problemów z żołądkiem. A co do karmy to czy Chappi może być? Słyszałam, że niektórzy podlewają ją oliwą/olejem. Jakie macie rady dla nas na przyszłość.
I może znacie jakieś dobre ksiązki o żywieniu, chorobach i wychowywaniu psa, to polećcie.
2. dostaje ryż z mięchem i marchewką
3. Biegunka przeszła, wymioty też
4. Całymi dniami śpi.
4. I tak nie je, bo jest chora (podejrzenie nosówki, dziś się wyjaśni, robiłyśmy wymaz i badanie moczu)
5. Co prawda dziś trochę podjadła, ale nawet nie była to łyżka.
Dziś wygląda już lepiej. więc może to tylko były problemy żołądkowe.
Teraz pytanie. Jeszcze trochę jej pogotuję, ale i tak wolelibyśmy ją przestawić na suchą karmę (puszki już odpadły tak czy inaczej). Jak proponujecie to zrobić, żeby znowu nie miała problemów z żołądkiem. A co do karmy to czy Chappi może być? Słyszałam, że niektórzy podlewają ją oliwą/olejem. Jakie macie rady dla nas na przyszłość.
I może znacie jakieś dobre ksiązki o żywieniu, chorobach i wychowywaniu psa, to polećcie.
Chappi odpada lepiej juz Purine dog chow kupcie.Z ksiazek mam elektroniczna wersje Okiem psa Johna Fischera moge przeslac
O zgrozo!!!!!! Tylko nie Chappi!!!! To naprawde jest syf, nie kupuj tego. Purina Dog Chow ma prawie taki sam skład, więc też bym jej nie polecała. A nie możesz jej kupić np. Acany? Albo Belcando? Błagam, nie wybieraj jej jedzenia z supermarketu. W Chappi nie ma wogóle mięska, a ono jest psu potrzebne. Może postaraj się uzbierac to 139 zeta i kup jej Acanę? Piesek nie jest duży, więc myślę, że powinna starczec na dość długo. Nie truj jej karmami ze spożywczaków, bo znów będzie wizyta u weta i kolejne pieniadze na leczenie. Wogóle nie zaopatruj się w psie jedzenie w sklepach innych niż zoologiczne.
Nie kupuj zadnej karmy w markecie.
spojrz na ofertke krakvetu - sa tam i tansze karmy. My na przyklad stosujemy Acane, Bento Kronen, teraz zamowilam Bosha, moze zobacze co to jest ten Brit.
Z tym ze nasz pies je glownie domowe (kasza z miesem i warzywami) , suche jako dodatek.
spojrz na ofertke krakvetu - sa tam i tansze karmy. My na przyklad stosujemy Acane, Bento Kronen, teraz zamowilam Bosha, moze zobacze co to jest ten Brit.
Z tym ze nasz pies je glownie domowe (kasza z miesem i warzywami) , suche jako dodatek.
-
- Informacje
-