Witajcie!
Mojej suni również należy się odchudzanie. Szeleczki zaczęły nam się niedopinać no i ewidentnie widać że mała przytyła.
Dziwne to jest bo nie zmieniałam jej karmy ani dawki a jednak widać różnicę.
Mam jednak problem z wyborem odpowiedniej karmy. Kiedyś już miałam taki problem, dziewczynka jadła wtedy Royala i rosła nam wszerz. Zdecydowałam się na zmianę karmy, wybór padł na Ariona i panienka schudła. Po jakimś czasie wróciliśmy do Royala i pies znowu przytył, ta karma wyraźnie nam nie służy. Postanowiłam spróbować innej, kupiliśmy Nutrene ale problem z wagą pozostał.
Jaką karmę proponujecie żeby pozbyć się zbędnych kg? Zastanawiam się nad Royalem Obesity. Czytałam że dobre efekty daje podawanie karmy wysokoenergetycznej, jednak w naszym przypadku to odpada bo sunia jest dysplastyczna i z tą dużą dawką ruchu byłby problem. Muszę ją odchudzić bo te zbędne kg to nic dobrego dla naszych stawów.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
pozdrawiam
Jak łagodnie odchudzić psa?
zdecydowanie karma dla psów otyłych czyli obesity i light z jeszcze obniżoną dawką . Royal właśnie zbyt dobrze służy Twojemu psu a nie niesłuży.
Panie Jarku bardzo dziękuję za odpowiedź. Szukałam wczoraj odpowiedniej karmy dla mojej dziewczynki i znalazłam 3 w opisie których było podane że są dla psów o małej aktywności fizycznej. Dwie z nich na pierwszej pozycji mają wymienione mięsko (kurczak, podroby mięsne), i zawierają 20% białka i 9 % tłuszczu. Wszystkie 3 to wersja light. Czy takie proporcje białka i tłuszczu są odpowiednie?Jarek pisze:zdecydowanie karma dla psów otyłych czyli obesity i light z jeszcze obniżoną dawką . Royal właśnie zbyt dobrze służy Twojemu psu a nie niesłuży.
Co do Royala to Dessi nigdy nie jadła wg dawek zalecanych na opakowaniu (aż boję się myśleć jakby wyglądała gdyby dostawała wg tabelek ), a mimo to tyła.
pozdrawiam
może ma jakies problemy zdrowotne - metaboliczne.
Lekarz prowadzący mojego psa twierdzi że nic jej nie jest, sunia jest regularnie odrobaczana, nic niepokojącego się nie dzieje, nie wymiotuje, normalnie się "załatwia". Jakie badania powinnam zrobić żeby sprawdzić czy przyczyną nie są te problemy o których Pan pisze?Jarek pisze:może ma jakies problemy zdrowotne - metaboliczne.
Ponawiam również pytanie czy poziom białka i tłuszczu w karmach o których pisałam wcześniej są właściwe?
pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.
składy tak choć nie ma jakiś przypisanych wzorców, suczka jest kastrowana?
Nie, nie jest kastrowana.Jarek pisze:składy tak choć nie ma jakiś przypisanych wzorców, suczka jest kastrowana?
Dziękuje za odpowiedź dotycząca składu % karm. Zastanawiam się nad 2 obie mają tyle samo białka i tłuszczu, a na pierwszej pozycji w składzie wymienione jest mięso. Jedna to Bento Kronen, druga Calibra. Czy ktoś karmił którąś z nich swojego psa? którą moglibyście polecić?
pozdrawiam
może warto byłoby przyjrzeć się tarczycy.
Panie Jarku, czy karme rc obiesty mozna podawac bez konsultacji z lekarzem wet. ? mam suczke 9 letnia, mala.. troche przytyla... (wynik zostawiania psow na zcas pracy w domu pod opieka rodzicow) i trudna u niej to spalic w jakis sposob.. tym bardziej jak jest cieplo.. ona nie plywa.. na rowerek za wczesnie.. bo z kondycja juz nie tak;) wiec czy moge zakupic najmniejsze opakowanie tej karmy i podawac ja suce? czy jest to jakies hmm nie wiem, obciazenie dla organizmu? o tej porze roku wlasnie w upaly nie mam innej mozliwosci szybkiego odchudzenia sunki.. a nie chce zbey jeszzce bardziej sie roztyla..
myślę , że można jeśli zwierzę nie wykazuje oznak żadnej choroby
dziekuje za odp:) oznak choroby nie wykazuje.. biegac biega.. ale w te upaly i z jej wieksza tusza jakos boje sie na rowerek z nia powrocic.. i zcas nie zawsze na to pozwoli.. a tema owczarkowego mzoe nie przetrzymac;) moze narazie sksuze sie na zwykla akrme light.. i troche ruchu wprowadze.. a po szczepieniach u naszego weterynarza porozmawiam z nim... aaa jeszcze mam male pytanko, jakie badania ogolnie,krwi tzn pod jakim katem nalezy zrobic malemu 9 letniemu kundelkowi.. a jakie 2 letniemu owczarkowi?
Hmm, czyli nie tylko ja mam taki problem...
Mam suczkę, która po sterylizacji (choć wcześniej chuda też nie była) wygląda jakby straciła przemianę materii
A więc dane: wzrost - 29cm w kłębie, waga - 8,5kg
Trenujemy agility, ostatnio zwiększyłam dawkę ruchu: spacery, bieganie po łące, bieganie przy rowerze i oczywiście treningi agility, ćwiczymy też różne komendy, nakręcam na piłkę itd.
Kulka ja teraz karmę "Brit Adult". Zostawić ją czy też może zmienić na "Brit Light & Senior"? Kulka "Brita Adult" dostaje 85-80g (ważę) + smakołyki podczas treningów w nagrodę.
Na RC Obesity mnie nie stać niestety
Pozdrawiam, Agata
Mam suczkę, która po sterylizacji (choć wcześniej chuda też nie była) wygląda jakby straciła przemianę materii
A więc dane: wzrost - 29cm w kłębie, waga - 8,5kg
Trenujemy agility, ostatnio zwiększyłam dawkę ruchu: spacery, bieganie po łące, bieganie przy rowerze i oczywiście treningi agility, ćwiczymy też różne komendy, nakręcam na piłkę itd.
Kulka ja teraz karmę "Brit Adult". Zostawić ją czy też może zmienić na "Brit Light & Senior"? Kulka "Brita Adult" dostaje 85-80g (ważę) + smakołyki podczas treningów w nagrodę.
Na RC Obesity mnie nie stać niestety
Pozdrawiam, Agata
-
- Informacje
-