Witam serdecznie,
Piszę tutaj ponieważ przeczesałem wiele wątków i rozmawiałem z kilkoma weterynarzami ale nie znalazłem niestety jednoznacznej odpowiedzi. W skrócie z moim seniorem nie jest za dobrze i bardzo potrzebowałbym dobrać mu odpowiednią karmę i suplementację.
Sytuacja bieżąca:
Pies w wieku ok. 14 lat (orientacyjnie), waga około 8kg. Odkąd go mamy czyli około 2 lat ma bardzo mocno przerośniętą wątrobę (bez marskości) - obecnie na diecie gotowanej: głównie ryż, gotowane warzywa (marchew, brokuł, sałata, ogórek i in.) oraz chudy twaróg. Wcześniej zamiast twarogu dostawał gotowanego kurczaka ale ze względu na wysoki amoniak (trujący na wątrobę) zalecono nam zmianę. Dodatkowo dostaje jeszcze Hepatiale Forte Large Breed, pół tabletki dziennie.
Wyniki wątrobowe wszystkie sporo powyżej normy (najwyżej Alat - 214) ale w perspektywie ostatnich 2 lat wahają się w pewnym przedziale bez gwałtownych skoków.
Obecnie wdały się też poważne problemy ze stawami więc włączyliśmy mu Karsivan, Fatro Cartilla oraz jak ten ostatni się skończy to włączymy Arthrovet HA Complex. Dodatkowo pojawiła się chyba alergia bo pies natrętnie się drapie i gryzie łapy szczególnie między opuszkami. Chyba, że ten świąd to zapowiedź problemu z nerkami ale to zbadamy w poniedziałek na badaniu krwi.
Biorąc wszystko powyższe pod uwagę doszliśmy do wniosku, że najwyższy czas przestać mu gotować i dobrać odpowiednią karmę + suplementację. I teraz zastanawiamy się nad tym czy iść w karmę wątrobową (np. Hill's l/d) i suplementować go Hepatiale, Karsivanem i Arthrovet HA Complex czy też dobrać jakąś dobrą karmę dla seniora z chondroityną i glukozaminą i zrezygnować z części suplementacji.
Zależy nam na tym by odpowiednio dobraną karmą i suplementacją zarówno wspomóc mu stawy, nie utuczyć, jak i nie obciążyć wątroby (niektóre karmy mają dużo szkodliwej dla niego obecnie miedzi a mało potrzebnego cynku).
Szukałem już w wielu miejscach i konsultowałem z kilkoma weterynarzami ale opinie są na tyle skrajne, że nie jesteśmy w stanie podjąć racjonalnej decyzji.
Stąd serdeczna prośba do Was o pomoc bo nie wiemy już w którym kierunku iść.
Jaką dobrać karmę i suplementację dla chorego seniora?
Zastanów się jeszcze raz czy przejście na karmę gotową jest dobrym wyjściem. Przecież to jest przetworzone i zakonserwowane, może na początku pies dobrze zareaguje ale na dłuższą metę... nie wiem.
Jeżeli chcesz obniżyć amoniak podawaj Lactulose - tak radzą sobie właściciele psów z zespoleniem wrotno-obocznym. Jeżeli pies lubi warzywa, podawaj mu buraki, które świetnie oczyszczają wątrobę, do tego puree z jabłek, gotowane ziemniaki. A już na pewno pamiętaj o sylimarynie - naprawdę czasem potrafi zdziałać cuda. Kup mielony ostropest i dodawaj do jedzenia.
Jeżeli chodzi o stawy - gotowe karmy, które są przeznaczone dla psów z chorymi stawami zawierają chondroprotetyki, ale jest ich zbyt mało i wątpliwej przyswajalności, żeby pomogły na stawy. Tutaj tez najlepiej zadziałać naturalnie (ale na efekty będzie trzeba czekać niestety) - dzika róża, kurkuma i imbir, czarci pazur... Wcześniej możesz podać kwas hialuronowy dożylnie lub podskórnie - Bonharen, który już nie jednemu psiakowi pomógł w trudnej sytuacji.
Tyle ogólnie i do konsultacji z wet
Jeżeli chcesz obniżyć amoniak podawaj Lactulose - tak radzą sobie właściciele psów z zespoleniem wrotno-obocznym. Jeżeli pies lubi warzywa, podawaj mu buraki, które świetnie oczyszczają wątrobę, do tego puree z jabłek, gotowane ziemniaki. A już na pewno pamiętaj o sylimarynie - naprawdę czasem potrafi zdziałać cuda. Kup mielony ostropest i dodawaj do jedzenia.
Jeżeli chodzi o stawy - gotowe karmy, które są przeznaczone dla psów z chorymi stawami zawierają chondroprotetyki, ale jest ich zbyt mało i wątpliwej przyswajalności, żeby pomogły na stawy. Tutaj tez najlepiej zadziałać naturalnie (ale na efekty będzie trzeba czekać niestety) - dzika róża, kurkuma i imbir, czarci pazur... Wcześniej możesz podać kwas hialuronowy dożylnie lub podskórnie - Bonharen, który już nie jednemu psiakowi pomógł w trudnej sytuacji.
Tyle ogólnie i do konsultacji z wet
-
- Informacje
-