Witam,
mamy zalecenie przejścia na dietę weterynaryjną dla nerkowców. Polecony został ocywiście Royal Canin Renal.
Ciekawi mnie jednak czy poza RC Renal możecie jeszcze polecić jakieś sprawdzone karmy dla psiaków z problemi nerek?
Wiadomo, zależy mi na efektach i poprawie wyników psiska a także jego dobrej kondycji.
Cena karmy jest zupełnie drugorzędnaą kwestią...
Jaka karma dla nerkowca?
Na stronie votopedii znajdziesz dokładny opis diety dla psów z przewlekłą niewydolnością nerek, na podstawie którego będzie Ci łatwiej wybrać karmę dla swojego Psa. Z mojej wiedzy wynika (jeśli jest inaczej proszę poprawcie mnie!), że pies "nerkowiec" powinien mieć karmę składająca się z ograniczonej ilości białka, z dobrym jakościowo tłuszczem oraz węglowodanami. Pamiętaj też by poziom fosforu w niej zawarty nie był zbyt wysoki! Ze zwykłych karm nie weterynaryjnych polecam Ci natural dog food, wolfsblut oraz healthy paws, a Robert zapewne wskaże Ci któregoś troveta.gar.mon pisze:Witam,
mamy zalecenie przejścia na dietę weterynaryjną dla nerkowców. Polecony został ocywiście Royal Canin Renal.
Ciekawi mnie jednak czy poza RC Renal możecie jeszcze polecić jakieś sprawdzone karmy dla psiaków z problemi nerek?
Wiadomo, zależy mi na efektach i poprawie wyników psiska a także jego dobrej kondycji.
Cena karmy jest zupełnie drugorzędnaą kwestią...
-
jest inaczej. zapewnienie odpowiedniej podaży białka, dobrego jakościowo pochodzącego ze źródeł zwierzęcych jest kluczowe, żeby zwierzę zachowało odpowiednią kondycję. w polsce utarło się przekonanie, że należy obniżać białko i fosfor, a np. w niemczech bez uzasadnienia się tego nie robi. tam zwierzęta z NN żyją ponad 2 x dłużej niż nasze zwierzęta. proponuję poszukać info na ten temat na barfnym świecie.
białko zdeycdowanie powinno być podwyższone niż w normalnej karmie, bo pies chory potrzebuje go więcej, kluczowe jest obniżenie fosforu, to on niszczy nerki, nie białko
U nas barf odpada, ze względu na czeste podróżowanie. Nie rzadko od piątku do niedzieli jesteśmy u mamy poniewaz studiuje w rodzinnych stronach a mieszkam zupełnie gdzie indziej. Musze mieć pewność ze pies dostanie do jedzenia dokładnie to co powinien...nie rzadko śmigamy tez na górskie wycieczki i z wiadomych wzgledow latwiej zabrac do plecaka sucha karmę...
Staram sie szukać w sieci informacji co mozna a co nie mozna z jego przypadłościa.
Nie ukrywam, ze chodzi mi glownie o alternatywę dla RC, nie ze względu na cenę bo tutaj mozna ja kupić w świetnej cenie, a o sklad i wplyw na psiaka. Czasami sie zastanawiam czy RC faktycznie jest taki dobry jak sie reklamuje...
Staram sie szukać w sieci informacji co mozna a co nie mozna z jego przypadłościa.
Nie ukrywam, ze chodzi mi glownie o alternatywę dla RC, nie ze względu na cenę bo tutaj mozna ja kupić w świetnej cenie, a o sklad i wplyw na psiaka. Czasami sie zastanawiam czy RC faktycznie jest taki dobry jak sie reklamuje...
Tak czytam i porównuje, najmniej Fosforu ma RC(0,10%), zaraz zanim jest Hill's(0,22%) a potem Trovet (0,40%)
Jeśli chodzi o białko to najmniej ma znowu RC (7%) potem jest Trvet (10,5%) a potem Hills (13,4%).
Przyznam ze nie wiem czy możn to tak porównywać...jest tam jeszcze cała rzecza innych składników... i może ktoś by mógł mi napisać co w takim razie dla nerkowców jest jak najbardziej wskazane a nie tylko zakazane? ^^
Trovet i Hills są cenowo porównywalne, patrząc na fakt, że RC jest 2 kg więcej to cenowo w sumie wychodzą bardzo podobnie.
Mnie w dalszym ciagu zależy na EFEKTACH
Ja stety niestety na tych wszystkich składach w ogóle się nie zna, chociaż chyba muszę się naumieć. Czytałam, że RC nie ma najlepszego składu. Tylko jeszce raz pojawia się pytanie na co zwracać uwagę, co jest poządane w karmie a co nie?
Kiedyś popularna i chwalona była też Eukanuba... teraz cieżko gdziekolwiek dostać...mętlik mam a pora zamawiać karmę...
Jeśli chodzi o białko to najmniej ma znowu RC (7%) potem jest Trvet (10,5%) a potem Hills (13,4%).
Przyznam ze nie wiem czy możn to tak porównywać...jest tam jeszcze cała rzecza innych składników... i może ktoś by mógł mi napisać co w takim razie dla nerkowców jest jak najbardziej wskazane a nie tylko zakazane? ^^
Trovet i Hills są cenowo porównywalne, patrząc na fakt, że RC jest 2 kg więcej to cenowo w sumie wychodzą bardzo podobnie.
Ja stety niestety na tych wszystkich składach w ogóle się nie zna, chociaż chyba muszę się naumieć. Czytałam, że RC nie ma najlepszego składu. Tylko jeszce raz pojawia się pytanie na co zwracać uwagę, co jest poządane w karmie a co nie?
Kiedyś popularna i chwalona była też Eukanuba... teraz cieżko gdziekolwiek dostać...mętlik mam a pora zamawiać karmę...
Specjalistką nie jestem, ale odpowiem na podstawie doświadczeń z własnym psem. Odradzam RC - mój pies nawet na weterynaryjnej karmie tej marki okropnie się drapał. Zakupiłam więc Trovet - podawałam go psu przez pół roku, drapanie ustąpiło, ale karma niezbyt dobrze się przyswajała, kupki były częste i o rzadkiej konsystencji. Zdecydowałam się na zmianę na Farmina Vet Life Renal i ta karma jest lepiej przyswajalna. Twój pies może jednak reagować inaczej na te karmy, więc chyba sama musisz sprawdzić i ocenić.gar.mon pisze:Tak czytam i porównuje, najmniej Fosforu ma RC(0,10%), zaraz zanim jest Hill's(0,22%) a potem Trovet (0,40%)
Jednak niezbyt podoba mi się to, że prawie wszystkie karmy renal mają w swoim składzie kukurydzę. Podobno nie powinna się znajdować w karmie (jeżeli jest inaczej, to proszę mnie poprawić). Poszperałam trochę w internecie i znalazłam jeszcze dwie karmy renal, z którymi nie miałam wcześniej styczności: Bosch Sensibel Renal & Reduction oraz Forza10 Active Renal.
Podaję skład:
Bosh Sensibel Renal & Reduction
Forza10 Active RenalSkład:
proso(min. 30 %), suszone ziemniaki ( min. 30 %), tłuszcz drobiowy, sproszkowany pstrąg, sproszkowany łosoś, sproszkowane sardynki, suszone białko ziemniaka, pulpa buraczana, hydrolizat mięsny, siemię lniane, suszony przecier pomidorowy, suszone drożdże, proszek z cykorii, groszek, suszony seler, olej rybny, chlorek potasu, suszona marchew, suszone jabłko, celuloza w proszku, suszona borówka brusznica, chlorek sodu, węglan wapnia, olej z orzechów macadamia, czarne jagody (suszone), mączka z alg, sproszkowane małże, susz z kwiatostanu nagietka, ekstrakt z jukki.
Białko surowe: 13.5 %
Fosfor: 0.4 %
Robercie, jeżeli znajdziesz chwilę czasu, żeby wypowiedzieć się na temat składu tych karm, będę bardzo wdzięczna. Natomiast prawdopodobnie wypróbuję jedną z nich, kiedy worek Farminy mi się skończy. Forza10 jest bardzo droga, ale jeżeli miałaby dobrze służyć mojemu psu, to zaryzykuję.Skład (granulka podstawowa) – ryż, ziemniaki, hydrolizowane białko ziemniaczane, tłuszcz drobiowy, olej rybi, hydrolizowane białko rybie, pulpa buraczana, minerały, Oligosacharydy Bio MOS i FOS, Yucca Schidigera
granulka AFS (7% masy całości) – hydrolizowane białko rybie, hydrolizowane białko ziemniaczane, minerały
Białko: 14%
Fosfor: 0.28%
Dzięki za odpowiedź! Ostatecznie wybrałam Trovet. Do RC jestem trochę uprzedzona...
Jeśli chodzi o przyswajanie karmy, to psisko nigdy nie miało żadnych problemów gastrycznych na żadnej karmie, ale inne czynniki takie jak jakość sierści, zapach z pyska dawały mi jakas ocene sytuacji
Ze smakowitością karmy rez nie ma problemów. To jest po prostu nie przeciętny zarlok. Do tej pory od paru lat jadl Boscha różne smaki i dobrze mu służyły...
Obecnie czekam na przesylke karmy. Na pewno zrelacjonuje jak na nią zareagowal i w późniejszym terminie dam znac czy poprawily sie wyniki psa
Jeśli chodzi o przyswajanie karmy, to psisko nigdy nie miało żadnych problemów gastrycznych na żadnej karmie, ale inne czynniki takie jak jakość sierści, zapach z pyska dawały mi jakas ocene sytuacji
Ze smakowitością karmy rez nie ma problemów. To jest po prostu nie przeciętny zarlok. Do tej pory od paru lat jadl Boscha różne smaki i dobrze mu służyły...
Obecnie czekam na przesylke karmy. Na pewno zrelacjonuje jak na nią zareagowal i w późniejszym terminie dam znac czy poprawily sie wyniki psa
...NA ILE MOŻNA ZAUFAĆ TEMU CO PISZĄ O SKŁADZIE KARM DLA CHORYCH NA NERKI DLA PIESKÓW? DO TEJ PORY MÓJ PIESEK JADŁ GŁÓWNIE " royal york " TERAZ DRUGI TYDZIEŃ GOTUJĘ ALE BRAKUJE MU CHRUPEK :(
[quote="Gimbo"]mirka635, poczytaj o diecie BARF -xxxxxxx[/quote]
Polecasz BARFa czy chorych nerkach? Poczytaj sobie jak wygląda redukcja pewnych składników przy chorych nerkach, a potem spróbuj to samo uzyskać BARFem.
Polecasz BARFa czy chorych nerkach? Poczytaj sobie jak wygląda redukcja pewnych składników przy chorych nerkach, a potem spróbuj to samo uzyskać BARFem.
czy ktoś karmił swojego "nerkowca" czymś takim? Royal Canin Multifuntion Hypoallergenic-Renal, jeśli tak to proszę o opinię i informację o cenie. Nigdzie tego nie znalazłam, można tylko zamówić indywidualnie do gabinetu dla konkretnego psa. Mój ma alergię i od paru tygodni chore nerki, a to podobno jest karma dedykowana właśnie takim schorzeniom. Przypuszczam, że kosztuje majątek, ale czy jest tego warta?