jedzonko dla mojej 3 piesków

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

apkaplacka

08 czerwca 2011, 15:41

Witam !
Chciałam poprosić Was o poradę w kwestii wyboru suchej karmy dla 3 moich psiaków.
Pieski to młode kundelki o dobrym stanie zdrowia, aktywne fizycznie, pełne energii. Suczka waży 11 kg i jest znajdą a zarazem matką, która powiła mi dwóch już 1,5 rocznych chłopaków- ważących kolejno 17 i 21 kg. Wszyscy są w tej chwili już po zabiegach sterylizacji i kastracji.
Do tej pory byli karmieni gotowaną przeze mnie karmą - ryżem z mięskiem. Niestety gotowanie dla tej gromadki jest dość czasochłonnym zajęciem. Próbuję przekonać ich do suchej karmy. Niestety pieski odmawiają współpracy. Dochodzi do sytuacji, że po podaniu karmy, gdy poczują "że jest twarda" to wypluwają ją z pyszczków. Próbowałam Chappi, Darling, Pedigree i Frolic. pieski najbardziej przekonały się do Frolica ze względu na jego miękkość, lecz nie jestem przekonana do tej karmy po tym co przeczytałam w internecie.
Proszę o pomoc. Jak przekonać moją gromadkę do suchej karmy ? Jaką najlepiej dla nich wybrać ? Ważna jest też dla mnie kwestia ceny- utrzymanie tej gromadki gotując im mieści się w granicach 200 zł miesięcznie. Może warto wybrać mieszany sposób żywienia psiaków ?
Bardzo proszę o pomoc:) :)
japanisze

08 czerwca 2011, 15:53

Proponuję prześledzić ten temat:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... start=1515

(niekoniecznie od 1 strony ;) ).

U suni w typie ON, która całe życie była dokarmiana ludzkim i puszkami sprawdził się super FITMIN, który nie jest drogi, a smakowity. Jadła, wiadomo - z lekkim grymaszeniem, bo w końcu rozpieszczona, ale dzienna dawka znika zazwyczaj z michy, więc mogę polecić.
15 kg karmy kosztuje ok. 120 zł (z pewnością wyjdzie taniej niż gotowanie), a miękkość chrupek jest porównywalna do tych Frolicowych.

Te karmy marketowe, które wymieniłaś są koszmarnej jakości - nie dziwię się, że psy nie chcą ich jeść (mądre bestie ;) ).

Innych ze średniej półki nie próbowałam.

Zapomniałam jeszcze dopisać, że w przypadku, gdy pies nie jest przyzwyczajony do gryzienia suchej karmy można ją przez pewien czas namaczać i stopniowo zmniejszać ilość namaczanej karmy w porcji, a zwiększać suchej.
Martines999

08 czerwca 2011, 21:52

apkaplacka pisze:Witam !
Chciałam poprosić Was o poradę w kwestii wyboru suchej karmy dla 3 moich psiaków.
Pieski to młode kundelki o dobrym stanie zdrowia, aktywne fizycznie, pełne energii. Suczka waży 11 kg i jest znajdą a zarazem matką, która powiła mi dwóch już 1,5 rocznych chłopaków- ważących kolejno 17 i 21 kg. Wszyscy są w tej chwili już po zabiegach sterylizacji i kastracji.
Do tej pory byli karmieni gotowaną przeze mnie karmą - ryżem z mięskiem. Niestety gotowanie dla tej gromadki jest dość czasochłonnym zajęciem. Próbuję przekonać ich do suchej karmy. Niestety pieski odmawiają współpracy. Dochodzi do sytuacji, że po podaniu karmy, gdy poczują "że jest twarda" to wypluwają ją z pyszczków. Próbowałam Chappi, Darling, Pedigree i Frolic. pieski najbardziej przekonały się do Frolica ze względu na jego miękkość, lecz nie jestem przekonana do tej karmy po tym co przeczytałam w internecie.
Proszę o pomoc. Jak przekonać moją gromadkę do suchej karmy ? Jaką najlepiej dla nich wybrać ? Ważna jest też dla mnie kwestia ceny- utrzymanie tej gromadki gotując im mieści się w granicach 200 zł miesięcznie. Może warto wybrać mieszany sposób żywienia psiaków ?
Łał, faktycznie to masz małą gromadkę do wykramienia :D
Jeśli chodzi o suche karmy to z tych tańszych acz godnych polecenia to Fitmin, Bosch, Bewi Dog, Brit, Mera Dog, Happy Dog.
Ale jeśli Twoje piechy gardzą suchą to może skusisz je suchą mieszaną z wodą. Dobrą propozycją jest Koebers Auslese. Jest to karma sucha do zmieszania z wodą. Powstaje wtedy apetyczna, pachnąca papka. 25 kg mozna kupić za 212 zł (10 kg za 112 zł). Wystarczyłoby to prawie na m-c ale i tak trochę musiałabyś dodać trochę gotowanej np. na drugi posiłem wieczorem. Inna propozycja tej firmy to Astor 15 kg za 135 zł (typowa sucha, tłoczona "na zimno"). Z rana podajesz suchą (połowa porcji) a wieczorem "gotowane" (2 razy tyle co suchej) i spokojnie w 200 zł się zmieścisz.
Pozostałe karmy to tak za okolo 180-220 zł można kupić nawet pakiet 2 x 15 kg worek, a tyle mniej więcej Ci potrzeba. Poszukaj na necie ale to będą typowo suche karmy i nie wiadomo jak będą akceptowane.
Jeśłi mogę to proponuję karmić sposobem mieszanym; rano sucha, wieczorem gotowane albo surowe.
Awatar użytkownika
Robert A.

08 czerwca 2011, 23:08

Możesz dołożyć jeszcze Ariona Premium jest całkiem przyzwoity w szczególności z jagnięciną.
pianistka

11 czerwca 2011, 19:11

Skoro cena utrzymania jest ważna to też powinnaś wziąć pod uwagę konsekwencje karmienia karmami resztkowymi naszpikowanymi chemią i konserwantami (a to są wymienione przez Ciebie tanie karmy) i problemy układów trawiennego , stanu wątroby po kilku latach spożywania tego rodzaju pożywienia (czytaj stanu portfela po doliczeniu kosztów leczenia).
Karmy niewiele droższe ale za to nieporównywalne jakościowo do powyższych to wymienione Arion, Acana i wiele innych dostępnych na rynku.
Przyzwyczajać należy powoli od podawania kilku chrupek, początkowo tak jak pisali wcześniej można je rozmoczyć w wodzie lub wywarze rosołowym. Nagłe zmiany rodzaju karmy np. podawanie Ariona a następnie kupienie Hill'sa czy przejście z naturalnego na suche może spowodować najczęściej przejściowe ale problemy z układem trawiennym. Karmy wprowadzamy więc stopniowo przez okres minimum kilku dni.
apkaplacka

11 czerwca 2011, 19:32

Jestem Wam bardzo wdzięczna za porady.
Poszperałam trochę w internecie i przeszłam się do pobliskich sklepów zoologicznych. Pierwszy efekt już jest - zakupiłam próbki proponowanych przez Was karm i będę obserwować moich ulubieńców czy je zaakceptują :) Wkrótce próba boscha. Mam największy problem z karmą fitmin - nie znalazłam jej jeszcze w żadnym sklepie. Chyba zaryzykuję i kupię większą porcję przez internet.
Możecie polecić mi jakiś dobry sklep internetowy z karmami ? Może lepiej na allegro zamawiać ?

Jeszcze jedno pytanko. Jak przechowujecie otwarte już worki z chrupkami dla piesków? Ja mam wielkie żółte wiadro z nakrywką szczelnie dopasowaną, a moja znajoma przesypuje chrupki do butelek, by nie straciły aromatu. Warto inwestować w próżniowy pojemnik ? Co o tym sądzicie ?

Aha... nie znalazłam tego na forum. jest jakiś temat o kąpielach piesków ?

dzięki za pomoc:) :D
apkaplacka

11 czerwca 2011, 19:38

Pianistka- ja wcale nie zrezygnowałam z gotowania dla moich pupili w trakcie prób na "marketowych" karmach. Mam na uwadze ich zdrowie. szczerze to zrobiło mi się trochę przykro po przeczytaniu Twojego wpisu...
Naprawdę chcę dla moich piesków jak najlepiej:)
skrzeli

11 czerwca 2011, 20:07

Jak najbardziej widać troskę o pieski :)
Nie każdy pies musi jeść acanę i lepiej. Ba większość psów, zwłaszcza wiejskich chowa się na przysłowiowych resztkach ze stołu i o ile właściciel okazuje choć minimum zainteresowania typu weterynarz raz na rok, szczepienia to dożywają rozsądnego wieku.
Szczeniaki też odchowywane są (o ile wcześniej nie zostaną oczywiście utopione) na krowim mleku i czymkolwiek i wyrastają na zdrowe psy.

Można utrzymać psa za 50 zł miesięcznie i za 5 tys.
Po prostu z niczym nie można przesadzać ;)
Choć w przesadę łatwo popaść - wiem po sobie :evil:
japanisze

11 czerwca 2011, 20:34

Tu jest forum Krak Vetu i nie można podawać linków do innych sklepów, ale jest sklep internetowy, gdzie można kupić Fitmin na wagę.
Jak dobrze poszukasz to znajdziesz :wink:

A co do troski o psa - wiadomo, że każdy chce najlepiej, nie każdy ma jednak możliwości i wiedzę żeby psa dobrze karmić. Ja większości nauczyłam się tutaj.
Najważniejsze, że pytasz i chcesz wiedzieć - to już dowodzi, że swoje psika kochasz i chcesz ich dobra :D
murakami

11 czerwca 2011, 21:11

Martines999 pisze:
apkaplacka pisze:Witam !
Łał, faktycznie to masz małą gromadkę do wykramienia :D
Jeśli chodzi o suche karmy to z tych tańszych acz godnych polecenia to Fitmin, Bosch, Bewi Dog, Brit, Mera Dog, Happy Dog.
Ale jeśli Twoje piechy gardzą suchą to może skusisz je suchą mieszaną z wodą. Dobrą propozycją jest Koebers Auslese. Jest to karma sucha do zmieszania z wodą. Powstaje wtedy apetyczna, pachnąca papka. 25 kg mozna kupić za 212 zł (10 kg za 112 zł). Wystarczyłoby to prawie na m-c ale i tak trochę musiałabyś dodać trochę gotowanej np. na drugi posiłem wieczorem. Inna propozycja tej firmy to Astor 15 kg za 135 zł (typowa sucha, tłoczona "na zimno"). Z rana podajesz suchą (połowa porcji) a wieczorem "gotowane" (2 razy tyle co suchej) i spokojnie w 200 zł się zmieścisz.
Pozostałe karmy to tak za okolo 180-220 zł można kupić nawet pakiet 2 x 15 kg worek, a tyle mniej więcej Ci potrzeba. Poszukaj na necie ale to będą typowo suche karmy i nie wiadomo jak będą akceptowane.
Jeśłi mogę to proponuję karmić sposobem mieszanym; rano sucha, wieczorem gotowane albo surowe.
Psy, które nie lubią suchego raczej ``nie kupią`` sposobu: rano suche, wieczorem gotowane. Będą wybrzydzać, czekać na gotowane, rano suchego i tak nie zjedzą. Więc jeżeli chcesz przestawić psy na suche, to poprzestań na tym sposobie karmienia, przynajmniej na początku. Do suchego zawsze możesz dodać łyżkę psiej puszki i wymieszać z chrupkami. Możesz również robić tak: trzy łyżki puchy (po jednej na głowę) zalać gorącą wodą do konsystencji gęstego sosu, polać tym karmę każdego psiaka, odczekać kilka minut, żeby się trochę namoczyła.
ODPOWIEDZ
  • Informacje