Karma a kolor sierści

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

wisnia

19 października 2007, 11:22

Spotkałam się z opinią, że po marchwi psy czarnowłose płowieją a co za tym idzie po karmach z marchewką też. Z tego co wiem to sporo marchwi ma Acana i ktoś zgłaszał że po niej pies miał gorszą barwę. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Mam czernysza i chcę dać mu Acanę lub ChS, nie wiem na co się zdecydować :oops: :oops: :wink:
ATA

19 października 2007, 11:56

Czarny terier szkocki mojego brata ma co prawda dopiero rok, ale od szczeniaczka dostaje surową marchew - wprost ją uwielbia. Zjada przynajmniej jedną marchewę dziennie, a sierść ma czarną jak węgiel - zero brzebarwień, poza paroma białymi włoskami po pszenicznym ojcu. Podstawą jego diety od początku jest właśnie Acana dla małych ras. Może z tym płowieniem to jednak nie jest prawda?
Awatar użytkownika
GIZIU

19 października 2007, 12:43

A może to jest wręcz odwrotnie.
W reklamie jednego ze środków - zapweniających zdrowy i piekny wygląd - oprócz biotyny podstawowym składnikiem jest beta-karoten, przy którym napisanie jest że Beta-karoten pogłębia kolor włosa
ATA

19 października 2007, 13:05

Fakt - w opisach większości preparatów witaminowo-mineralnych podkreśla się korzystny wpływ beta-karotenu na kolor sierści. Natomiast wadliwa pigmentacja sierści może wynikać z niedoboru manganu w karmie, albo jego złego wchłaniania.
wisnia

19 października 2007, 15:34

A jak z kupkami po Acanie ? Jest sporo opinii że po Acanie te kupki są spore, ale to często zależy od tego jak długo piesio ją je. Czy ten piesek żywiony dłużej Acaną nie ma dużych odchodów lub problemów z bączkami? Bo przy ChS podobno te odchody od razu są nieduże i nie ma wzdęć, a składy są bardzo zbliżone (cena też), więc nie wiem którą wybrać. O obu tych karmach słyszałam dużo dobrego, tylko z Acaną właśnie te kupy :P , Ale może przy dłuższym karmieniu to przechodzi?
wisnia

19 października 2007, 16:56

Ojej już się poprawiam - napisałam że składy są podobne - oczywiście wiem że ChS ma kilka rodzajów mięsa a Acana dla szczeniąt dużych ras (bo o takie mi chodzi) tylko kurczaka. To właśnie mnie niepokoi w ChS - czy moe chłopaki przyzwyczajone do karm na bazie drobiu nie zareagują dziwnie na taką różnorodność? Może ktoś już wypróbował obie te karmy i poradzi która lepsza :oops:
Awatar użytkownika
gasparo

19 października 2007, 17:22

To, czy ktoś już wypróbował, nie do końca ma znaczenie, bo każdy pies może inaczej zareagować na karmę.
Na tej samej karmie jeden pies będzie super, drugiemu nie posłuży wcale.
Musisz po prostu sama wypróbować.
Acany nie testowałam, ale wielu ją chwali.
CHS też wielu chwali, nam jednak próba za CHS skończyła się ostrą biegunką. Podejrzewam, że nie wywołały jej różne gatunki mięsa, ale kasza perłowa lub odtłuszczone mleko w proszku, które CHS ma w swoim składzie (przynajmniej ten dla szczeniąt). Swoją drogą, to nie wiem, po co to mleko w proszku w karmie?
goskaaa

19 października 2007, 18:51

Ja powiem szczerze ze skład chs jest duzo ciekawszy niz acany, a jakośc tym bardziej.
Awatar użytkownika
GIZIU

19 października 2007, 20:16

gasparo pisze:To, czy ktoś już wypróbował, nie do końca ma znaczenie, bo każdy pies może inaczej zareagować na karmę.
Na tej samej karmie jeden pies będzie super, drugiemu nie posłuży wcale.
Musisz po prostu sama wypróbować.
Jak najbardziej się zgadzam.
Z karmami jest tak, że różne psy różnie reagują na dodatki które są w karmach.
Jeden pisze, że karma super i pies super, a drugi, że jego psu ona wcale nie służy. Jakiej karmy byś nie wymieniła zawsze znajda sie zwolennicy i przeciwnicy. Tak to jest z karmami.
Także zdecyduj się na którąś - jedna i druga jest dobra :wink: , dawaj psu przez dwa, trzy miesiące i sama ocen czy to jest to.
pozdrawiam
Liwia

19 października 2007, 22:38

na pewnym wg. mnie bardzo snobistyczno-snobistycznym ( :lol: ) forum czytalam, ze np. jedzenie sledzi powoduje kiepskie wybarwienei czarnego futra. Nie pamietam ideologiido tego ale dziele sie tym co wiem :twisted:
wisnia

20 października 2007, 09:46

No właśnie ja znowu czytałam gdzieś, że tuńczyk to trucizna dla psa :shock:
Awatar użytkownika
homme11

22 października 2007, 13:05

WITAM WISENKO!!! POCHWAL SIE SWOIM CZARNUCHEM!!! MOZE JAKIES ZDJATKA???
wisnia

22 października 2007, 13:57

Bardzo bym chciała, ale nie mam aparatu co najwyżej zdjęcia z komórki a wiadomo jak czarne na nich wychodzą :wink: poza tym jeszcze jestem bardzo cienka w komputerze :cry: . Postaram się szybko nadrobić i coś wrzucić :oops: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
homme11

25 października 2007, 13:45

ok... poczekamy... moją czarną potęgę zobaczysz tuttaj... http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... c&start=75
wisnia

25 października 2007, 14:06

Rzeczywiście potęga! Piękny gratuluję! Mój ma dopiero 9 mies. więc to taki patyczak :roll: :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje