karma dla psa o suchej skórze

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

goskaaa

14 grudnia 2007, 13:34

Moim zdaniem CHS jakościowo guruje nad Acana co by nie mówić. A dodatkowo dobrze ją tolerują alergicy, choć nie należy do typowych karmy hypoalergicznych ;)
Macie w Wawie sklep zoo. KAKADU, sprawdz u nich bo u nas w Kakadu jest Dolfos, kwestia ze akurat nie ma Biotyny to ci zamówią :)
Awatar użytkownika
aglo

14 grudnia 2007, 14:01

Ja o Acanie L&R mam bardzo dobre zdanie, karmiłam nią mojego alergika przez półtora roku. Bardzo dobrze się sprawdzała, także mogę ją polecić. Cena również jest przystępna.
Ale już np Acany Salmon & Potato mój pies nawet nie tknął.

Także jakbyś brała Acane pod uwagę to mogę ją naprawdę polecić
aga_wawa
Kontakt:

14 grudnia 2007, 14:42

witaminy kupione na allegro - niestety w xxxxxxxxxxxx kupowanie samych witamin sie nie oplaca - "zjada" mnie przesylka.
A co myslicie o Diamond Naturals? To jest karma premium? Jak ona sie ma do acany czy proformance? Jest dosc tania czego sie troche obawiam - ale jak karma jest dobra to oczywiscie jest to na plus:)
Moja suka wszystkie karmy dobrze toleruje - jadla juz duzo i nigdy nie bylo sensacji zoladkowych. bardziej po gotowanym :roll: Wiec nie w tym problem. Problem jest "tylko" siersc, ktora znowu wyglada paskudnie :roll: Jak mi witaminy nie pomoga to zrobie badania, ale jeszcze sie wstrzymuje
takze pytanie - moze Diamond Naturals?
aga_wawa
Kontakt:

17 grudnia 2007, 20:01

Padlo na Acane Adult - sklad ma bardzo dobry, duzo duzo wiecej zwiazkow na siersc - biotyna, beta-karoten, kw omega 3 i6 - czemu uwaza sie tutaj na forum ze proformance jest lepsza? Ze skladu obu karm wychodzi calkiem co innego. A przynajmniej jesli chodzi o ilosc tych skladnikow ktore wymienilam.
Do tego bede dawac ciut ponad pol dawki - inaczej sie nie da, nie ma jak podzielic tabletki;) - witamin DOLFOS beta karoten forte&biotyna czy jakos tak;)
goskaaa

17 grudnia 2007, 20:54

aga_wawa pisze:Padlo na Acane Adult - sklad ma bardzo dobry, duzo duzo wiecej zwiazkow na siersc - biotyna, beta-karoten, kw omega 3 i6 - czemu uwaza sie tutaj na forum ze proformance jest lepsza? Ze skladu obu karm wychodzi calkiem co innego. A przynajmniej jesli chodzi o ilosc tych skladnikow ktore wymienilam.
Do tego bede dawac ciut ponad pol dawki - inaczej sie nie da, nie ma jak podzielic tabletki;) - witamin DOLFOS beta karoten forte&biotyna czy jakos tak;)
Tutaj chodzi raczej o jakość... bo fakt składnikowo Acana prezentuje się lepiej. Ale nie można powiedzieć ze to zła karma, wiele psów ją zajada i dobrze żyją :D Zresztą jest też wersja rybna mniaaammm... wyjątkowo smrodliwa psy ją uwielbiają...
Moja np Acany nie mogła jeść, miała lekką masakrę żołądkowo skórną ;)
aga_wawa
Kontakt:

17 grudnia 2007, 22:03

wiesz jak czytam sklad acany to wydaje mi sie wrecz super i az sie zdziwilam, ze taka fajna karma - bo nie pamietam jej od tej strony. Zobaczymy jak to bedzie. Mily ktos z acany mi napisal, ze jak pies nie przyswaja witamin z karmy to i z witamin nie bedzie przyswajac - i wtedy tylko oliwa. Ja probowalam juz olej lniany i nie bylo w ogole efektow, wiec sie poddalam. Mam nadzieje, ze mimo wszystko wit. Dolfos nam pomoga ;) A jak nie - jest duzo kombinacji jeszcze.
Nie skreslam natomiast karmy typu diamond - ale jeszcze za malo o niej wiem. I w gre wchodzi tylko karma z wolowina - bo z jagniecina ma malutkie granulki:( - a wolowiny moja suka nie jadla jeszcze, wiec z probami tego typu poczekam ;)
Awatar użytkownika
aglo

17 grudnia 2007, 22:16

Jakbyś chciała duże kulki to Bento Kronen ma duuuże :lol:
Mój pies wcina jagnięcinę z Bento aż mu się uszy trzęsą.
goskaaa

17 grudnia 2007, 22:30

Mi się właśnie opakowanie Biotyny z Betakarotenem kończy, a do tego i tran i oliwa na wykończeniu, więc wczoraj zamówiłam w Kakadu taki mix olejów z witaminami, stricte na sierść- Dermafit Dog firmy Geulincx czy jakiejś takiej... skład się prezentuje bardzo fajnie, choć jest dość drogi ale z drugiej strony nie trzeba juz kupować tranu, oliwy i biotyny... czyli na jedno wychodzi cenowo, a tylko jedną rzecz wlewam do miski ;)
Kopiuje opis....

Uzupełniający środek dietetyczny. Wspomaga fukcje skóry przy dermatozach (chorobach skóry)oraz przy nadmiernym wypadaniu sierści.

Poprawia wygląd skóry i sierści, wspomagająco stosować przy: UL>

dermatozie
wypadaniu sierści
alergicznych podrażnieniach skóry
zmianach zapalnych skóry

Dermafit Dog zawiera oleje z wysoką zawartością sterolu roślinnego, α- i γ-tokoferolu, jak i kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w optymalnym stosunku 1:6.
Potwierdzone naukowo fizjologiczno-odżywcze właściwości: wysoka zawartość esencjonalnych kwasów tłuszczowych.

Skład:
Oleje roślinne, olej rybny.

Zawiera substancje:
Białko surowe (1,1%), włókno surowe (0,5%), tłuszcz surowy (97,2%), popiół surowy (05%).

Esencjonalne kwasy tłuszczowe:
Kwas α-linolenowy (3,6%), kwas linolenowy (23,0%), kwas eikozapentaenowy (EPA) (33,2 mg/g), kwas dokozaheksaenowy (DHA) (33,0 mg/g), kwas arachidynowy (4,99 mg/g).

Dodatki na 1000 ml:
Witamina E (10 000 mg), Selen (10 mg), Lecytyna (100 000mg), Chelaty aminokwasowe cynku (1 300 mg), Biotyna (5 000 000 μ).

Zalecenia żywieniowe:
Podawać z jedzeniem.
W zależności od wagi psa:

do 10 kg - 1 ml dziennie
10-20 kg - 2 ml dziennie
powyżej 20 kg - 3 ml dziennie

Zalecany okres stosowania: do 2 miesięcy.
Ze względu na wysoką zawartość selenu preparat może być podawany w dawce pokrywającej max. 5% dziennego zapotrzebowania na tę substancję.

Do stosowania zawnętrznego 1 -2 razy dziennie skropić dotknięte partie skóry.

Przed użyciem wstrząsnąć.

Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.

Przydatność: 18 miesięcy.

Opakowanie: 125 ml plastikowa butelka z pipetą.
aga_wawa
Kontakt:

18 grudnia 2007, 18:19

no fakt sklad witamin wydaje sie fajny, ale za ta cene to ja moglabym kupic wiele innych dobrych witamin rowniez;) A mysle ze to co teraz bede dawac to powinno wystarczyc, bo w Acanie mamy:

Biotyna 0,7 mg/kg
Omega-6 2,9 %
Omega-3 0,7 %
Beta Karoten 4 mg/kg

ma tez - Glukozamina i Chondroityna mimo, ze to nie jest wersja dla ras duzych
+ witaminy

Jesli porownamy w/w skladniki z innym karmami to tutaj jest tego wiecej. Pewnie nie tylko to wplywa na siersc, az tak sie nie znam na tych skladach wszystkich ;)
A bento? no granule to ma az dla doga niemieckiego - kiedys dla suki poprzedniej ON kupilam maxi to ledwo biedak gryzla te chrupole ;)
goskaaa

18 grudnia 2007, 18:23

Sama zobaczysz czy wystarczy sama karma, czasami sama zmiana karmy wpływa dobrze.
Co do ceny tego Dermafitu to fakt nie jest niska- ale przeanalizowałam sobie że jak kupuje - tran- prawie 20 zł, oliwa- okolo 15 zł i biotyna forte z betakarotenem- 11 zł, to mi praktycznie na jedno wychodzi, a że akurat wszystko na wykończeniu więc teraz spróbujemy tego :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje