Więc właśnie chciałam się dowiedzieć, czy np. 30 - 40% to nie za dużo? Mówię o karmach suchych oczywiście. A jeśli za dużo, to jaka ilość jest "bezpieczna"?
Np. Acana Pacifica ma 33% (inne Acany podobnie), Orijen 6 Fish aż 44%, Orijen Regional Red 38%, nawet Orijen senior ma zawartość 42% białka! Przytaczam akurat te karmy, ponieważ najbardziej spodobał mi się ich skład dla mojej 13-latki. W tej chwili je A. Pacificę.
Karma dla seniorki
-
są to dobre karmy i myślę, że możesz je podawać, ale pod warunkiem że robisz jej regularnie badania nerek
Dokładnie tak jak pisze Sleeping SuN . Nadmiar bialka może obciążyć nerki staruszka.. Filozofia Orijena bazuje rzekomo na obserwacji wilkow. Ale nie wzięto pod uwagę kilku faktow, że wilki pokonują dziennie 20 km , polują , żyją w ekstremalnych warunkach i mają ogromne zapotrzebowanie na białko i tluszcze. I nie jedzą codziennie. , co też nie pozostaje bez znaczenia. Pisalam wcześniej też, że wilki nie dożywają starości żyją 5- 6 lat( chodziaż zależy to od regionu)
Procesy metaboliczne zmieniają się u psow starszych w zwiazku z czym istnieje też mniejsze zapotrzebowanie na tluszcze i bialko ( pewnie to też jest osobnicze). Zapotrzebowanie w karmach dla tzw seniorow jest od 19%- do 26% a tluszcz rożnie od 1o% - 15% . Moj Onek ma 8 lat i od pewnego czasu musi mieć nie więcej niż 10% tłuszczu. Większa ilość powoduje problemy z trawieniem ( zgaga refluks)
Procesy metaboliczne zmieniają się u psow starszych w zwiazku z czym istnieje też mniejsze zapotrzebowanie na tluszcze i bialko ( pewnie to też jest osobnicze). Zapotrzebowanie w karmach dla tzw seniorow jest od 19%- do 26% a tluszcz rożnie od 1o% - 15% . Moj Onek ma 8 lat i od pewnego czasu musi mieć nie więcej niż 10% tłuszczu. Większa ilość powoduje problemy z trawieniem ( zgaga refluks)
-
- Informacje
-