Karma dla yorka

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Zozolka10

03 marca 2008, 16:09

Jaka jest najlepsza karma dla yorka? W granicach cenowych Brita?
york001

05 marca 2008, 20:56

Wydaje mi się, że niezłym pomysłem jest zakup większej ilości suchej karmy (Eukanuba dla szczeniąt małych ras, Royal mini junior- mamy szczeniaka) kiedy jest w promocji cenowej i to w małych opakowaniach (1 kg , 0,4kg ). Znawcy tematu uważają, że duża partia karmy dla tak małego pieska z czasem ulega procesom wietrzenia, które korzystne nie są.
Mnie osobiście zalecono karmienie szczeniaka Eukanubą i tego się trzymam, a właściciele piesków tej rasy zalecają ostrożność przy próbie zmiany karmy.
Jest jeszcze inne rozwiązanie, niekoniecznie do zaakceptowania, zakup karmy rozważanej w sklepie. To spora oszczędność, bo 1kg Eukanuby oryginalnie zapakowanej to ok 27 zl, a ważonej 15. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach.
goskaaa

05 marca 2008, 22:16

To już lepiej chyba żeby stał ten worek większy w domu który ty zakupisz niż kupić zwietrzałą która niewiadomo jak długo stoi w sklepie ;/
Są też wśród niektórych karm opakowania 3, 4 lub 5 kg, dla Yorka to chyba wystarczy na troche...
kamila_92

24 marca 2008, 13:07

co myślicie o ACANIE Small Breed Puppy dla yorka?
Awatar użytkownika
Estera
Kontakt:

27 marca 2008, 17:16

Ja karmię moją yoreczkę Acaną i obie jesteśmy zadowolone :)
Karma smakuje, kupki małe, sierść cudo :)
Oba psy mam na Acanie i oba wyglądają super.
I cockerka i yorka np. na RC się drapały...
Duska999

13 kwietnia 2008, 15:37

hej :* za 2 tygodnie bede miała Yorczka i nie wiem jak mam przyzadzac domowa karme.moglibyscie mi pomóc?? czytałam o gotowaniu miesa. ale jak to sie robi?? gotujac soli sie to wode czy w czystej wodzie gotujemydo zawrzenia sie wody??prosze o pomoc. Z góry dziekuje :*
MAMAMIKIWIKI

15 kwietnia 2008, 08:10

Ja czasami przyrządzam mojej małej ( teraz dwóm małym :-))) ryż .
Gotuje wode z marchewką startą na tarce o grubszych kawałkach , siekam 1/4 piersi kurczaka i wżucam na wodę , jak sie woda zagotuje wrzucam ryż .
Nie dodaje żadnych przypraw bo to szkodzi :!:
Czasami gotuje im ten ryż na rosole ale rosół musi byc nie przyprawiony , tak im ten ryż gotuje w niedziele jak nam gotuje rosół :D
Jednak jestem zwolennikiem suchej karmy i ryż z mięskiem to tak 2 - 3 razy w tygodniu tylko daje :D
Co do suchej karmy to polecam eukanube piesek po niej czuje sie super , kupki sa małe i rzadkie , po Royalu moja Tosia miała straszne rewolucje żołądkowe i biegunki oraz łupież i wypadanie sierści :(

Pozdrawiam Basia
wisnia

15 kwietnia 2008, 11:54

Ja też polecam dobrą suchą karmę - przy Yorku się nie zbankrutuje :wink: , ale jeśli chodzi o gotowane to hodowcy polecają proporcje 1/3 mięso, 1/3 ryż i 1/3 warzywa bez soli i koniecznie witaminy, jeśli chcesz karmić tylko gotowanym. :)
MAMAMIKIWIKI

15 kwietnia 2008, 12:50

wisnia pisze:Ja też polecam dobrą suchą karmę - przy Yorku się nie zbankrutuje :wink: , ale jeśli chodzi o gotowane to hodowcy polecają proporcje 1/3 mięso, 1/3 ryż i 1/3 warzywa bez soli i koniecznie witaminy, jeśli chcesz karmić tylko gotowanym. :)
Nam wet właśnie polecił inaczej , mięska tak max do 10% , warzyw też do 10% a reszta to ryż , moja Tosia jak je za dużo mięska to ma biegunke :(

Choć ja jestem głównie na suchej a ryż to taki miły przerywnik żywieniowy co by sie sucha nie znudziła :)
Czasami też daje puszeczki Animoda ale to tak raz na dwa tygodnie :D
Koszt wyżywienia Yorka to jest w miesiacu max 30zł , ale koszt porządnych kosmetyków przyprawia mnie o zawrót głowy :? bo wychodzi tak 400zł na pół roku , no a teraz przy płaceniu bedę mdleć bo mam dwa psiaki :D

Wesoło pozdrawiam Basia
Duska999

04 maja 2008, 16:17

czy Yorki mogą jesc suchy chleb?? moja 2 miesieczna sunia sama go sobie bierze i nie zauwzyłam zadnych zmian.
ODPOWIEDZ
  • Informacje