Kolagen i inne suplementy na stawy w diecie psa

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość!

19 grudnia 2014, 12:21

Gość pisze:akurat ja za Barfa podziękuję,karmię gotowanym albo lekko podduszonym z warzywami i też się naczytałam,ze takich warzyw nie,tamte są ok,te dają wzdęcia,zgłupiec mozna,trzeba to jakoś wyważyć zdrowym rozsądkiem.
Gratuluję rozsądku, właśnie o takie wyważone podejście mi chodzi, barf to nowa moda nie dieta.
Co do warzyw jak najmniej kapustnych one wzdymają.
Gość

19 grudnia 2014, 12:38

ja uciekłam od suchej, od tygodnia je gotowane, musze jedynie podjąc decyzję co do supli
Agis

19 grudnia 2014, 12:53

Gość pisze:ja uciekłam od suchej, od tygodnia je gotowane, musze jedynie podjąc decyzję co do supli
Bardzo dobra decyzja
Gość

19 grudnia 2014, 12:57

Na suchej często wymiotował,ciągle musiałam zmieniać a jadł naprawdę ,,dobre" karmy. Odkąd je gotowane nie ma problemu.
Gość

19 grudnia 2014, 13:28

Aco jest złego w radach Agis? skoryguj proszę.Agis zawsze służy radą i pomaga- nasz dobry duszek
Gość

19 grudnia 2014, 14:18

dopiszę jeszcze że witamin i minerałów ocean, naprawdę cięzko jest mi wybrać bo zestaw musi mieć wszystko co psu potrzebne
SleepingSun

20 grudnia 2014, 12:37

przybyłam ;)

wyciąg z małża:

http://www.researchgate.net/publication ... ical_trial

zwróćcie uwagę na ilość osób w badaniu (60) i czas trwania (2 miesiące). jest to bardzo, krótko i nie można tego podciągnąć pod badania wiarygodne.

moje ulubione:

http://www.termedia.pl/Artykul-oryginal ... 1,0,0.html

producent podaje, że ekstrakt z małża to głównie EPA i DHA. w tym badaniu porównywali jedno do drugiego i wyniki były tak bardzo inne ;) znowu mała liczba osób, krótki czas trwania badania.

jedno z tych badań było opłacane przez koncern, który opatentował ten związek ;)

świetny artykuł o mechanizmie działania SYSADOA (czyli leków stosowanych w chorobie zwyrodnieniowej). jeśli ktoś ma dostęp do jakiejś biblioteki medycznej i śmiga po angielsku to to jest podstawa podstaw - wszystko na poziomie komórki.

http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 5814000254

artykułów na temat substancji działających na chorobę zwyrodnieniową stawów mam ponad 50 (większość anglojęzycznych), jeśli ktoś chce i jest zainteresowany tematem mogę podesłać.

wnioski: glukozamina i chondroityna - raczej nie działają ;) jedno badanie pokazało, że razem działają a osobno nie. są też badania, które jednoznacznie pokazują, że mają jakąś tam skuteczność, ale więcej jest tych, które jej nie ukazują.

Kolagen, kwas hialuronowy, WNKT oraz wyciągi roślinne - mało badań.. ciężko stwierdzić skuteczność...

jeśli chodzi o diabelski szpon - żadne z badań nie wykazało nieskuteczności (ale ogólnie wiarygodnych badań na temat tej substancji jest mało, ja znalazłam 3)

kolagen - może działać w jakiś tam sposób, ale tu ciekawa kwestia - kolagen działał owszem, ale nie w przypadku kiedy osoba badana jadła powyżej 1kg produktów białkowych tygodniowo - wniosek? jeżeli mamy odpowiednio zbilansowaną dietę, nasz organizm jest w stanie sam sobie zsyntetyzować potrzebne substancje na poziomie komórkowym.

kwas hialuronowy - nie udowodniono działania.

WNKT - zapobiegają degradacji chrząstki stawowej poprzez działanie przeciwzapalne.
Retriver

20 grudnia 2014, 13:05

SleepingSun, dawać czy nie dawać oto jest pytanie :?
Nawet gdybym chciała wpierw przetestować ten olej z małży zielonej w kapsułkach to cena zabija, 107 zł za 60 tabletek a dawkowanie okrutne, nie stać mnie ani dla siebie ani dla psa. Wychodzę z założenia, że najlepsze suple są w tym co pies dostaje do pyska z pożywieniem i z tego organizm sobie sam pobierze co potrzebne. Sytuacja o chorych psów z upośledzonym wchłanianiem jest o tyle gorsza, że chociażby sypać suplami w pysk wielkości podwójne i tak wszystko wyjdzie. :(
Wychodzi na to, że nie za bardzo te wszystkie chondro pomagają, sama już nie wiem nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Gość

20 grudnia 2014, 13:10

zgadza się, nie ma jednej odpowiedzi, SleepingSun dzięki za linki:)
Awatar użytkownika
Robert A.

20 grudnia 2014, 16:12

Diabelki szpon na tym tle wypada najlepiej.
Retriver

20 grudnia 2014, 16:44

Czarci pazur będzie super dla psa który ma zwyrodnienia, lub czasowo uraz, nie tego szukam dla swojego chodzi mi o utrzymanie stawów psa w dobrej kondycji do starości. Kolagen, glukozamina, kwas hialuronowy to wszystko nie za bardzo działa, to co w końcu podawać psu nic tylko MSM pozostaje :?:
Pola45

05 lutego 2016, 10:30

Ja znalazłam coś takiego [url]httpxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxurl], ale nie wiem czy dla psiaków się nada...
ODPOWIEDZ
  • Informacje