Koncern Mars przejął Nutro Choice,i Best Choice-i po jakości

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Robert A.

24 października 2008, 23:24

Koncern Mars od niedawna przejął takie marki jak Best Choice(Niemcy) i Nutro Choice (USA) robią to samo co zrobili po przejęciu Royal Canin :evil: Zamieniają składniki na gorsze jakościowo, ich produkty zaczynaja mieć w składzie GMO,ograniczają ilości mięsa, niestety są juz pierwsze sygnały o wpadkach koncernu Mars w europie,co prawda na naszym kontynencie nie wolno oficjalnie stosować produktów GMO w karmach ale......Mars zbudował fabryke na Węgrzech i tam produkuje(tłucze) wszystko na co maja ochotę,na nic zdały się kary za produkty GMO. To jest jakiś chory koncern czego się nie dotknie wszystko zaczyna mieć dużo gorszą jakość :x :x :xDziadostwo jak tak można???W latach 2000-2001 rozłożyli na łopatki świetną karmę ADVANCE zamieniając połowę składników na gorsze ,zostawiając przy tym te same ceny!!!Najbardziej żałuję Royal Canin do roku 2001 to była suuper karma a teraz...
DamaKier
Kontakt:

25 października 2008, 23:18

Nie pamiętam składów RC przed rokiem 2001, ale uważam, ze ona była lepsza, bo po prostu ludzie uważali ją za lepszą, Royal Canin stało się synonimem słów "najlepsze, co może tylko być dla Twojego psa i kota" i nikt nie weryfikował faktycznej jakości. Teraz jakby większośc przejrzała na oczy, zerknęła na etykietę, a tam jednak bez zachwytu
Awatar użytkownika
Robert A.

26 października 2008, 06:10

Akurat w tym przypadku jesteś w dużym błędzie,gdyż weryfikowano składy karmy RC i w 2001 roku i dużo przed tą datą.(min :SGGW Warszawa)
Poza tym produkcja karmy nie wychodziła poza Francję :)
Pozdrawiam. :)
DamaKier
Kontakt:

26 października 2008, 08:04

Nie jestem w błędzie, bo napisałam, że tych składów nie pamiętam, więc nie jestem w stanie realnie ocenić sprawy. Masz może do tych składów dostęp?
Awatar użytkownika
Robert A.

26 października 2008, 09:43

Nie nie mam,ale w latach1999/2000 karmiłem 2 psy Royalem,skład znacznie różnił się od dzisiejszego.Na pierwszym miejscu było mięso i nawet po zestawieniu wszystkich dodatkowych składników na 1 miejscu dalej było mięso.Przyswajalnosc karmy była około 96% i to samo potwierdzały badania laboratoryjne poszczególnych składników.
Wiem,że może nie wystarcza moja odpowiedż ale ... :)
Awatar użytkownika
michau

27 października 2008, 13:52

Nie karmię już Royalem, a psiaka mam od niedawna więc nie wiem jak to było z RC historycznie, ale dla mojego psiaka jest on nadal bardzo smakowity. Tak przynajmniej zaobserwowałem jak byłem w odwiedzinach u znajomych, którzy karmią swoje psy RC. Mój rzucił się do ich misek jakby nie jadł przez kilka dni.

Interesują mnie natomiast te badania, o których piszesz Robert. Gdzie są publikowane? Bo z chęcią bym przeczytał, ale nie mogę ich znaleźć na necie :(
Czy może są z jakichś powodów utajniane?
DamaKier
Kontakt:

27 października 2008, 18:41

Michau, oczywiście badania też ważne, ale dla mnie ich nawet nie potrzeba, bo po samym składzie widać, ze karma ma przerost ceny nad jakością i to znaczny
goskaaa

27 października 2008, 18:55

DamaKier pisze:Michau, oczywiście badania też ważne, ale dla mnie ich nawet nie potrzeba, bo po samym składzie widać, ze karma ma przerost ceny nad jakością i to znaczny
Otóż to, i nawet gdyby użyte do jej produkcji składniki były super jakości, to nic nie pomogą jak w karmie głownym składnikiem jest pszenica, kukurydza i inne najtańsze pasze... Wg mnie to jest ośmieszanie się przez samego RC, bo taką śrutą to sobie można świnie karmić. Dokładając do tego sztuczne barwniki, ulepszacze smaku i środku konserwujące BHA i BHT mamy małą bombkę biologiczną ;)
A ludzie nadal nie chcą się nauczyć czytać składy i rozumieć je... a to wcale nie jest takie trudne.... wystarczy przeczytać choćby jeden artykuł o żywieniu psów, kotów, i o tym jakie składniki odżywcze pochodzace z czego są dla nich najważniejsze i tylko przełozyć tą wiedzę na skład ... i gwarantuje że tak wybrana karma będzie napewno świetnym rozwiązaniem dla naszego psa... i napewno nie byłby to RC. Eukanuba ani Hills ;)
Awatar użytkownika
Robert A.

23 stycznia 2009, 09:36

Dotarły do mnie kolejne opinie o pogorszeniu się jakośći Best Choice, ogromne brawa dla koncernu Mars :evil:
Miałem dużo dobrych opini i moje psiaki często karmiłem tą karmą,wielokrotnie polecałem karmy Best Choice,a teraz to nawet sobie głowy nie zawracam-szkoda.
Przy tej pogarszającej się wciąż jakości cena za 15 kg powinna wynosić 120 zł.
OWCZARZ2

24 stycznia 2009, 19:42

Tak oby za "X" lat nie było tak że 2-3 koncerny będą trzęsły rynkiem karm a przez co ucierpi jakość...a my właściciela czworonogów będziemy sami się głowić nad odpowiednim zbilansowaniem pożywienia :)

Mam nadzieję, że to czarnowidztwo. Ale naprawdę mamy powalone czasy obecnie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje