Która karma lepsza na chorą wątrobę???

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

28 sierpnia 2014, 15:35

Mój 10letni psiak ma podwyższony ALT-152 i AST-81. Co według Was jest lepsze Hills PD Canine czy Royal Canin Hepatic czy Trovet Highly?
Retriver

28 sierpnia 2014, 19:33

http://www.krakvet.pl/trovet-highly-dig ... -2334.html

http://www.krakvet.pl/royal-canin-hepatic-p-854.html

http://www.krakvet.pl/hills-canine-p-150.html

hills p/d nie jest podawane przy schorzeniach wątroby.
\
Z tych trzech karm, nie brała bym pod uwagę RC, w składzie jest tylko kukurydza, ryż i tłuszcz zwierzęcy :(
Przejrzyj sobie linki,
Gość

29 sierpnia 2014, 10:00

A ja bym skonsultowała z wetem podawanie gotowanego, lekkostrawnego jedzenia. Po co dawac suche, które zawiera tyle konserwantów, żeby skutecznie nie pomagać wątrobie?
Retriver

29 sierpnia 2014, 10:35

Gdyby to był mój pies również wolałabym opcje jedzenia przygotowanego w domu, jednak pytanie brzmiało która karma sucha lepsza, stąd odpowiedź.
Gość

31 sierpnia 2014, 12:22

pie nie jest chory na wątrobę, nie można tak powiedzieć patrząc na te wyniki, jest lekko podrazniona, piesek nie jest najmłodszy więc to w tym wieku jest normą , wątroba jest organem który regeneruje się sam w momencie, gdy ma dietę zrównoważona, normalną, zatem karm go normalnie, domowym jedzeniem, różnorodnym. dobieranie karm w kierunku wątroby jest w tym przypadku zupełnie bez sensu.
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

03 września 2014, 11:53

DZIĘKI wszystkim za odpowiedź. Tak jak myślałem ile osób tyle zdań. Powiem szczerze nie ufam żadnym dużym koncernom i ich cudownym karmom na serce, wątrobę, nerki...itd. uważam że to naciąganie. Do tej pory stosowałem Acanę najpierw Adult potem Senior. Mam zaufanie do tego producenta. Jest mały i robi wszystko od początku sam. Jeżeli chodzi o gotowanie to uważam że trzeba się na tym dobrze znać i dysponować dużą ilością czasu.Jestem zwolennikiem suchych karm, bo są najlepiej zbilansowane,od dobrych producentów...nie Biedronkowych, Pedigree, Chappi i innego badziewia. Najgorsze jest to, że ilu weterynarzy to też i tyle zdań. Ten u którego byłem z sercem Kuby o specjalności kardiolog zalecał tylko i wyłącznie suche jedzenie i to tylko RC Hepatic, do tego leki: Hepatiale Forte, Karsivan, Cardisure, Cardialis. Mój wet na to, że On karmił by nadal Acaną Senior skoro ufam tej rodzinnej firmie i do tego podawał Hepatiale i Cardisure. Właśnie do tego najbardziej się skłaniam...ale jak zawsze wątpliwości się pojawiają. W każdym razie DZIĘKI RAZ JESZCZE...i tak decyzję muszę podjąć niestety sam.
gimbo

03 września 2014, 12:35

Od leczenia są leki, karma ma być 'zdrowa' i pożywna tak więc karmę zostaw tę co masz nie zamieniaj jej na wór zbóż i podawaj leki które wspomogą regenerację wątroby.
ODPOWIEDZ
  • Informacje